Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu PeachesandPapers.ro

PeachesandPapers.ro a aparut in toamna anului 2021, la scurt timp dupa aparitia firmei omonime a Biancai Rad (foto, Administrator PeachesandPapers.ro). Magazinul ei online vinde brose si vaze miniaturale, realizate din lut cu uscare la aer. Aceasta ne-a povestit cum a transformat un hobby intr-o afacere, de ce prefera prezenta si promovarea pe Instagram si de ce nu a participat la Black Friday.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Bianca Rad: Inca dinainte de a fi un business real mi-am dorit ca numele sa aibe legatura cu „peachy, peaches”, pentru ca n-am vrut sa fie ceva prea serios, e un nume jucaus si il pot folosi in multe contexte, asa ca am hotarat sa fie „Peaches&Papers”. Iar „papers” vine de la partea de papetarie din shop (care urmeaza sa fie lansata in curand).

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
La inceput a fost doar un hobby, nu am pornit cu gandul de a-l transforma in afacere, dar a venit natural, ca urmatorul pas in aceasta directie. Surprinzator si pentru mine, tocmai pentru ca nu am avut niciun model de antreprenor sau in domeniul handmade, am fost doar curioasa si interesata sa incerc ceva nou si mi s-a parut o provocare foarte buna.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Acest mic hobby mi-a captat atentia si energia mai mult decat orice altceva incercasem pana atunci. Am observat rapid ca sunt priceputa si imi place sa fac asta, am idei bune si pentru viitor, este cerere pentru ceea ce creez, asa ca de ce sa nu transform aceasta pasiune intr-o afacere? Lucrand deja de cativa ani in domeniul IT, mi-am dat seama ca deschiderea firmei ma va ajuta pe ambele planuri.  Am pornit la drum singura si tot singura imi desfasor activitatea si dupa 2 ani, dar mi-ar placea la un moment dat sa formez o echipa.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Am invatat totul din mers, desi mi-ar fi placut sa invat macar niste baze de educatie antreprenoriala in facultate.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Din fericire, pentru a incepe acest business nu am avut nevoie de mai mult de cateva sute de lei, pentru materia prima (lut, culori, pensule, etc.) si pentru cateva ambalaje. Fiind web developer de meserie, shop-ul online l-am facut singura, investitia fiind doar pentru domeniu si hosting.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Nu m-am lovit de prea multe bariere, pentru ca sunt destul de calculata in general, nu m-am aruncat cu capul inainte, m-am documentat bine cand a fost cazul sa iau orice decizie majora (de exemplu, deschiderea oficiala a firmei). Mici impedimente sunt si vor fi mereu in orice aspect al unui business, dar le iau ca pe niste lectii care cu siguranta ma vor ajuta pe viitor.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Diferenta cea mai mare pe care o simt eu este libertatea dobandita odata cu trecerea de la un program 09:00-17:00 la un program mult mai flexibil, in propria afacere. Asta nu inseamna ca nu lucrez mai mult de 09:00-17:00 de cele mai multe ori, dar imi place sa-mi fac eu programul si rutina unei zile dupa placul si nevoile mele. Diferente ar mai fi investitiile care trebuie facute, de orice fel – financiar, chiar emotional – si dedicarea unei mari parti a timpului pentru afacere.

Care este publicul tinta al site-ului?
Publicul tinta sunt, in general, fetele si femeile de 18-35 de ani, pasionate de produse realizate de mana.

Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Ca site in sine, e foarte usor de navigat si intuitiv si e bine optimizat pentru dispozitive mobile. Bineinteles, atuurile principale sunt produsele, realizate in totalitate de mana. Fiecare obiect e unic in felul sau si, fiind o mica afacere creativa, de la materia prima la produs in sine, de la cartonase la ambalaje, am acordat extra atentie fiecarui detaliu.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Dupa 2 ani, cred ca mi-am format un stil aparte, clientii incep sa recunoasca produsele mele si cred ca implicarea mea si deschiderea catre ei pe social media formeaza o conexiune si o experienta mai frumoasa, mai personala in achizitionarea unui produs din shop-ul meu. Comunitatea handmade e una tare primitoare, care chiar ii sustine pe cei care vor sa intre in acest domeniu. Aceasta piata e una vasta, pentru ca exista multe materiale (ceramica, lemn, portelan, lut, lana, etc.), multe obiecte ce pot fi create de mana (haine, lumanari, bijuterii, cosmetice, etc.) si nenumarate stiluri diferite de ilustratii, art print-uri si produse de papetarie.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Toate produsele vandute pe site sunt handmade, facute de mine. Materia prima o cumpar de pe diferite site-uri online.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Site-ul este principalul canal de vanzare in mediul online si as spune ca  Instagram e canalul principal de promovare a shop-ului. De mai bine de un an reusesc sa vand produsele si in magazine fizice din Bucuresti (Carturesti, OTOTO, ALTRNTV) si in diferite orase din tara.

Cati angajati aveti?
Nu am niciun angajat, ma ocup singura de acest business.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna iunie – n.r.)?
Perioada de vara pentru mine este mult mai lejera, in mare parte pentru ca eu am decis asa. Scot colectii mai putine si mai mici, pentru ca din octombrie incep pregatirile pentru Craciun si aceasta munca continua tine pana in martie-aprilie, dupa Martisor si Paste. Profit de vara (pentru a incetini ritmul alert din ultimele luni) si vin cu idei de produse noi, pentru perioadele pline ce urmeaza. Vizitatori sunt constant pe site, dar daca nu scot colectii noi, se resimte la numarul vanzarilor.

Ati participat la Black Friday 2022?
Nu am participat la Black Friday. Am promotii in shop in timpul anului, mai ofer cupoane de reducere, dar am considerat ca Black Friday nu este neaparat potrivit pentru mine si domeniul meu de business.

Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2022?
Sunt sigura ca si daca as fi participat cu o campanie de Black Friday, tot nu ar fi surclasat vanzarile de Craciun (sau Martisor).

Cum si unde va promovati site-ul?
Instagram este platforma pe care am inceput sa cresc aceasta afacere si a ramas principala sursa de promovare a shop-ului. Un procent foarte mare de clienti au venit si vin de pe Instagram. Rar m-am folosit si de postari sponsorizate, dar crearea de continut si postarea constanta pe social media este de obicei suficienta pentru promovare si atragerea de noi clienti.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Pentru genul si categoria de varsta a publicului meu tinta, am hotarat ca Instagram e mai potrivit pentru mine si business-ul meu decat Facebook. Eu ma bazez foarte mult pe comunicarea in social media, aici e locul unde anunt data urmatorului shop update, unde urmaritorii si clientii pot vedea mai mult din procesul de creatie si unde comunic cel mai mult cu ei. In total, am avut cam 4-5 postari sponsorizate pe Instagram, dar deocamdata in acest an nu am simtit ca ar mai fi nevoie de extra promovare.

Aveti versiune de mobile?
Da, categoric. Consider ca in anul in care traim este imposibil sa reusesti sa mentii un magazin online fara o versiune de mobil (chiar bine optimizata, as spune eu).

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
88% dintre comenzi au fost plasate de pe un dispozitiv mobil.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Inca este devreme sa ma pronunt, dar eu sper ca mult mai bine fata de anul trecut. Mai pregatesc cateva colectii pentru acest an, care cred ca vor avea un mare succes, pe langa alte proiecte in curs de desfasurare.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Sa se foloseasca de social media pentru a atrage clienti in shop, sa invete sa isi administreze si sa faca singuri mentenanta shop-ului (pe cat posibil) si sa-si cunoasca foarte bine si produsele si publicul, ca sa formeze o strategie buna in a reduce cheltuielile pentru ambele parti.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Cred ca promovarea ar fi cea mai mare provocare, astfel incat sa ajunga site-ul la cat mai multi oameni si – mai ales – la clientii potriviti. Fiind inca un small business, incerc sa reduc pe cat posibil cheltuielile, mai ales cele pentru postari sponsorizate, diferite ads pe Google sau pe retelele de socializare. Chiar daca social media e o varianta „gratuita” de promovare, pentru crearea de continut bun, se „plateste” cu foarte mult timp si energie (pentru gandirea postarilor, poze si descrieri, filmulete interesante sau educative  pentru public si consumarea de continut pentru a intra si ramane in gratiile algoritmilor pe care se bazeaza in 2023 aceste platforme).

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Din fericire, nu am avut probleme pana acum. Folosesc o platforma online de livrare a coletelor, care colaboreaza direct cu firmele de curierat si sunt foarte multumita de serviciile lor.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Mi-as dori sa fac un mic rebranding site-ului: daca nu anual, macar la 2 ani. Pe social media as vrea sa postez mai organizat si constant, sa dau mai multa importanta crearii de continut (pentru ca asta am observat ca imi aduce clienti noi) si sa continui cu mai multe shop update-uri, cu produse tot mai diversificate.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply