Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Naprotect.ro

 

Naprotect.ro a fost lansat in septembrie 2019, vine in completarea locatiei fizice din Cluj-Napoca si vinde online echipamente de protectie care respecta standardele de protectie impuse la nivel european. Daniel Nita (foto, Manager Naprotect.ro) ne-a povestit de unde vinde numele magazinului sau e-commerce, ca vrea sa-si extinda vanzarile si transfrontalier (pe Amazon) si unde isi promoveaza site-ul. Descoperiti mai multe in interviul de mai jos.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Daniel Nita: Suntem cunoscuti sub identitatea de „Naprotect” de aproape 10 ani. Practic, e combinatia intre prefixul „Na” (de la Napoca) si „Protect” (de la domeniul protectiei, cu care ne ocupam). Clientii fizici cunosc magazinul Naprotect din Cluj-Napoca, a fost o alegere naturala ca si magazinul online sa fie cunoscut sub acelasi brand.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Am putea spune ca domeniul ne-a ales pe noi: dupa ce am facut cunostinta cu el, am decis ca doresc sa construiesc o afacere ca raspuns la nevoile reale pentru protectia si siguranta muncii.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Da, am pornit singur, cred ca a fost contextul potrivit si la momentul respectiv era un dezechilibru intre cererea crescuta si oferta redusa de echipamente de protectie.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Educatia antrepenoriala am dobandit-o in mod practic: testand, esuand, invatand, etc. Ulterior, am descoperit nevoia de a dobandi o experinta mai complexa, prin urmare am accesat programe de formare in antreprenoriat.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
La inceput, a fost un microbusiness cu investitii mici, dar care a devenit tot mai complex.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
M-am lovit, dar nu ma deranja, eram condus de motivatie si entuziam.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Am cautat libertate si nu siguranta. Am cautat sa fac ce doresc vs. ce trebuie. Am crezut ca pot crea valoare pentru bani, nu sa ofer timp pentru bani. Ca antreprenor, puteam sa invat din greseli, ca angajat greselile sunt greu de tolerat. Satisfactia vine din beneficii pe termen lung, nu din cele imediate.

Care este publicul tinta al site-ului?
Putem imparti publicul tinta in 2 categorii. Companii/persoane juridice care activeaza in domenii precum industrie, constructii, amenajari, depozite, transporturi, etc. Pentru acestia este foarte importanta respectarea normelor de siguranta a muncii, din motive legale, dar si practice (continuitatea proiectelor depinde de sanatatea resursei umane implicate). A doua categorie consta in persoanele fizice: peste 95% barbati, cu varsta de 18-65 de ani, care sunt implicati in activitati de constructii, amenajare, reparatii, domeniul trasnsporturilor, etc. Acestia constientizeaza importanta protectiei adecvate in activitatile predispuse la riscuri.

De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Oferim sute de produse calitative, la preturi avantajoase si care respecta standardele de protectie impuse la nivel european. In caz ca ceva nu se ridica la asteptarile clientului, avem serviciul de suport clienti, prin care gasim solutiile potrivite.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Varietatea de produse, intrucat lucram cu suficienti furnizori. Avem o legatura directa cu clientii prin intermediul magazinului fizic. Aste ne permite sa primim si sa fim receptivi la nevoile clientilor. Vrem sa intelegem ce au cumparat si i-a deranjat sau ce le-a placut foarte mult, ce cauta si nu gasesc, ce parere au despre un produs nou din portofoliu si daca l-ar cumpara iar, dupa testare, etc. Intr-un mare magazin de bricolaj, de exemplu, clientul rareori interactioneaza cu personalul si cred ca se pierd informatii pretioase despre nevoile clientului.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Produsele provin de la producatori si distribuitori din Europa.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Magazinul din Cluj-Napoca este canalul fizic. Pe parte de online, produsele noastre pot fi achizitionate de pe www.naprotect.ro si de pe platforma eMAG, iar in viitor si de pe Amazon (pentru piata internationala).

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna februarie – n.r.)?
Am avut un bun sezon de iarna, suntem multumiti, dar – evident – intotdeauna este loc de imbunatatire. Impreuna cu specialistii din marketing reusim sa optimizam acesti indicatori.

Cum si unde va promovati site-ul?
In principal, clientii afla de noi prin intermediul Facebook si Google.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Dat fiind ca in Romania sunt peste 10 milioane de conturi in reteaua Facebook, consideram ca trebuie sa fim prezenti alaturi de consumatori.

Aveti versiune de mobile?
Da, este o optiune esentiala, cele mai multe accesari ale site-ului sunt de pe dispozitive mobile.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Istoria Naprotect arata ca fiecare an aduce o crestere, in 2020 a fost de 15%. Sunt obiective pe care le realizam, deci se reflecta in cresteri anuale.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Daca scopul este cel de scadere a cheltuielilor, se pot gasi solutii precum renegocierea contractelor sau identificarea de noi colaboratori, important e sa nu genereze o scadere a calitatii serviciilor sau produselor.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Promovarea si, implicit, identificarea specialistilor de marketing potriviti.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Credem ca solutia in colaborarile eficiente este sa  dezvoltam bune relatii interumane intre curieri si reprezentatntii magazinului. Daca fiecare face eforturi de adaptare, rezutatul este imbunatatit.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Scopul este de a oferi unui grup cat mai mare de persoane si companii produse accesibile, care  sa le protejeze sanatatea. Indiferent din ce colt al tarii ar face parte.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply