Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Dibacesti.ro

Site-ul Dibacesti.ro a aparut in 2020 si vinde pe Internet produse ceramice pictate manual, textile, papetarie si portrete ilustrate (facute la comanda), care pot deveni cadouri cu insemnatate. Oana Patrascu (foto, Fondator Dibacesti.ro) ne-a povestit ca pasiunea ei pentru desen si pictura au stat la bazele acestei afaceri, ca nu ar da pe nimic libertatea pe care o are de cand lucreaza pe cont propriu si ca se bazeaza cel mai mult pe comunitatea formata pe Instagram. Aflati mai multe din interviul de mai jos!

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Oana Patrascu: Imi doream un nume romanesc si usor de retinut si, dupa putin timp de gandire, am ajuns la „Dibacesti”. Desi nu stiam exact in acel moment in ce directie o sa mearga gama de produse, mi s-a parut un nume care nu e prea specific si lasa loc de schimbare. In continuare mi se pare un nume potrivit pentru ce se intampla acum la Dibacesti.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
De mica am avut o pasiune pentru desen si pictura, dar business-ul a inceput mai mult ca un experiment. Am inceput sa primesc comenzi de portrete si sa pictez pe diferite suporturi. Mai tarziu, am vazut ca ceea ce lucram era de interes si pentru ceilalti si mi-am dat seama ca e ceea ce mi-ar placea cel mai mult sa fac. Dupa perioade de pauza (si multe suisuri si coborasuri), comenzile au inceput sa aiba un ritm constant si am inceput si eu sa privesc Dibacesti ca pe o micuta afacere care imi aduce bucurie, dar si stabilitate din punct de vedere financiar.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Am inceput cu niste martisoare, pe care le realizam impreuna cu sora mea. Faceam asta in timpul liber, pe langa facultate. Ne-a motivat faptul ca ne placea sa lucram la ele, dar era doar o activitate de sezon. Cand am inceput sa mai diversific produsele, mi-am dat seama ca e ceea ce imi place sa fac si m-am bucurat de feedback-ul dragut pe care il primeam. Treptat, gandul ca as putea sa transform pasiunea in activitatea mea de baza m-a motivat sa ma extind si sa dedic mai mult timp si energie, in directia asta.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Am fost autodidacta in multe privinte, dar mi-au fost de folos si cunostintele din facultate. Am terminat Comunicare si Relatii Publice, unde am invatat multe despre promovarea si imaginea unui business, lucruri pe care am ocazia sa le aplic acum.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
In cazul meu, investitia a fost infima, pentru ca nu aveam nevoie de materiale foarte costisitoare ca sa incep sa lucrez. Nu am avut un buget de start, am luat lucrurile treptat, iar investitiile mai mari au aparut abia mai tarziu, cand am decis sa imi creez site-ul si sa lucrez la mai multe produse, pentru care aveam nevoie de materie prima.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Inceputul a fost cu multe hopuri, ca in orice afacere, cred. A fost foarte important pentru mine ca am avut sustinerea celor din jur, mai ales mai tarziu, cand am decis sa renunt la job si sa ma ocup full-time de Dibacesti. M-au ajutat mult (si ma ajuta in continuare) si toate mesajele de apreciere pe care le primesc de la cei care cumpara sau primesc produse realizate de noi. Asta ma face sa cred ca are un rost tot efortul.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Pentru mine, libertatea este un avantaj care cantareste tare mult si de care ma bucur de cand sunt pe cont propriu. Nu as da-o pe nimic. E adevarat ca ea vine cu multe alte costuri – lucru mult peste programul pe care l-as avea la un job obisnuit, program haotic uneori, lipsa certitudinii in privinta veniturilor si altele. Dar mi le asum. Sunt convinsa ca nu e pentru toata lumea, dar e ceea ce functioneaza pentru mine.

Care este publicul tinta al site-ului?
Produsele noastre tin mult de emotie si cred ca asta este principala caracteristica a celor care aleg sa le cumpere – oameni care pun mult accent pe trairi si care apreciaza cadouasele cu insemnatate, lucrurile care spun o poveste. Aproape intreg segmentul de public este feminin si cred ca nu e deloc o coincidenta. 😊

Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Cred ca Dibacesti este locul in care poti gasi un cadou care sa conteze si care sa isi pastreze insemnatatea pentru mult timp. Sunt cadouri care se potrivesc multor categorii de persoane. Iar daca vorbim despre site, poate avantajul de a personaliza direct anumite produse si de a le expedia spre destinatarul final, frumos ambalate si cu un mesaj personalizat inclus.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Piata produselor handmade este in plina crestere. Odata cu pandemia, segmentul acesta s-a dezvoltat si mai mult si ma bucur ca oamenii decid sa faca ceea ce le place cu adevarat. Eu cred ca fiecare afacere de acest fel are ceva specific, ceva personal, care nu poate fi imprumutat. Stilul este diferit, iar publicul se orienteaza spre ceea ce il reprezinta. Nu cred ca e nevoie sa avem ceva in plus. Fiecare creator este unic si fiecare viziune duce spre un produs diferit.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Produsele sunt realizate de noi, iar materia prima ne-o procuram de la diferiti furnizori, majoritatea din Europa. Pe viitor, mi-ar placea ca si materia prima sa fie romaneasca, insa nu este atat de simplu pe cat mi-as fi dorit sa fie. E inca un punct la care lucram si care sper sa se concretizeze la un moment dat.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Principalul canal de vanzare este site-ul nostru, urmat apoi de Instagram si Facebook. Multe dintre produsele noastre pot fi personalizate, iar asta presupune (in anumite cazuri) discutii directe cu clientii. Cei mai multi ne scriu pe paginile noastre de social media.

Cati angajati aveti?
In prezent, nu avem angajati, dar suntem 2 asociati.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna august – n.r.)?
Comparativ cu anul trecut, vanzarile sunt in crestere. Perioada de vara este dedicata cununiilor, motiv pentru care vanzarile sunt mai mari pe segmentul de produse care pot deveni cadouri pentru astfel de evenimente, in special portretele ilustrate, dar si lenjeriile de pat. Luna august este o luna mai linistita, in care si eu imi iau o scurta pauza de la lucru, pentru ca apoi sa revin cu forte proaspete la planurile pentru sezonul rece.

Ati participat la Black Friday 2021?
Din punctul meu de vedere, Black Friday este o strategie de vanzare accelerata, potrivita pentru afacerile mari, din alte segmente. Pentru micii creatori, nu o vad ca pe o ocazie prin care se sustine cu adevarat munca din spatele produselor handmade si nu cred ca este sustenabila. Nu am participat.

Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2021?
Craciunul este – ca pentru orice afacere handmade, probabil – perioada in care se inregistreaza cele mai multe vanzari din an. Cum nu am participat la Black Friday, nu pot face o comparatie, insa cred ca cererea din perioada Sarbatorilor ar fi fost oricum greu de depasit.

Cum si unde va promovati site-ul?
Ne promovam site-ul prin paginile de social media, care sunt principalele noastre canale de comunicare. Offline, probabil cea mai semnificativa modalitate de promovare este prin produsele care devin cadouri. Oamenii le primesc, le vad provenienta si apoi ne cauta site-ul sau paginile de Instagram sau Facebook, prin care ajung ulterior si la site.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem pagina de Facebook, insa nu ne-am concentrat foarte mult asupra ei. Mica noastra comunitate este pe Instagram, acolo unde sunt mai activa, unde ma regasesc mai mult si de unde vin si majoritatea cererilor pe care le primim. Mai fac ocazional si promovari platite, dar nu e ceva la care apelez foarte des. Am lasat pagina sa creasca organic si incetisor.

Aveti versiune de mobile?
Da, site-ul are si versiune de mobile.

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Majoritatea, aproximativ 90%.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
In prima jumatate de an, vanzarile au fost mai mari decat cele ale anului trecut, cu aproximativ 60%. Nu stiu cum vor continua lucrurile, dar sper ca tendinta sa se mentina si in perioada urmatoare.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Cred ca depinde de profilul magazinului si de prioritatile fiecaruia. Nu e simplu sa reduci cheltuielile, daca vrei sa continui sa faci o treaba buna. Fara cheltuieli, nu exista vanzari. Dar e diferit, de la caz la caz. Cum spuneam la o intrebare anterioara, eu am avut norocul de a nu fi fost nevoie sa plec la drum cu un buget mare si, pe de alta parte, am incercat sa fac pe cont propiu cat mai multe lucruri – de la site, pana la fotografie si promovare (si asta cu siguranta a mai redus din cheltuieli). Bineinteles, nu e aplicabil in orice domeniu, iar uneori e chiar recomandat sa externalizezi.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Probabil faptul ca, momentan, nu toate tipurile de personalizari ale produselor se pot face prin intermediul site-ului. Cu siguranta ar fi mai eficient si ar salva timp, dar – momentan – faptul ca exista foarte multe lucruri de lamurit la o astfel de comanda, face sa fie inca nevoie de o discutie directa cu clientii. Poate ca asta este un dezavantaj, intr-un mediu in care toata lumea vrea ca lucrurile sa se intample cat mai simplu si rapid.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
La inceput am avut probleme legate de organizare si de costuri. Cea mai buna decizie care a rezolvat multe dintre ele a fost sa trimitem coletele printr-o platforma logistica, in loc sa incheiem un contract direct cu o firma de curierat. Momentan e in regula, in privinta asta. Ne-am obisnuit deja sa colaboram cu o firma de curierat pe care ne bazam si cu un domn curier amabil, care ne preia coletele. Singurele incidente care mai apar sunt legate de intarzieri sau de produsele fragile, care nu mai ajung intregi la destinatar. Dar ambele sunt destul de rare.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Mi-as dori sa cresc mai mult comunitatea de pe Instagram si sa creez mai mult continut video, aliniat la tendinte. Imi doresc sa ne extindem si gama de produse si, pe viitor, poate cateva imbunatatiri la site, astfel incat procesul de personalizare sa fie unul mai simplu.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply