Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu DepozitulDeTonere.ro

Site-ul depozituldetonere.ro a aparut acum 3 ani, „in joaca, din dorinta unui angajat (ajuns intre timp partener in firma) de a avea un catalog electronic cu miile de produse si preturi din magazinele fizice existente. Acesta a fost doar startul, prima varianta fiind abandonata odata cu finalizarea actualului magazin online, lansat in octombrie 2018”, ne-a povestit Marius Lupu (foto, Fondator depozituldetonere.ro si unul dintre cei 3 parteneri ai afacerii). Acesta ne-a introdus in culisele magazinului sau virtual, care vinde cartuse, cerneala, imprimante, produse de birotica si stick-uri de memorie. Descopera, in interviul de mai jos, cate platforme e-commerce au testat la inceput, care este relatia lor cu firmele de curierat si cum ii ajuta colegii de la kibrit.ro in managerierea acestei afaceri.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Marius Lupu: Ne-am dorit – in principal – claritate, astfel incat am optat pentru un nume functional, sa nu existe niciun dubiu legat de produsele pe care le comercializam.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Ideea acestui business era deja concretizata in zona offline, prin magazine specializate din domeniul serviciilor profesionale de incarcare cartuse inkjet si laser, pentru imprimante si multifunctionale, in care comercializam si consumabile pentru aceastea.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
La inceput a fost mai mult un back-up la statutul de angajat, o portita de iesire spre zona de business, pentru ca – in timp – antreprenoriatul sa devina un mod de viata. In prezent suntem 3 parteneri, fiecare aducandu-si aportul in zona lui de expertiza. Atata timp cat se stabileste cu claritate de la inceput care este aria fiecaruia de actiune, lucrul in echipa este benefic evolutiei afacerii respective.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Ca formare, sunt absolvent al Facultatii de Stiinte Economice, insa in ceea ce priveste experienta antreprenoriala pot spune ca am fost autodidact. Experienta de peste 20 de ani in vanzari, in mai multe companii multinationale, si-a spus cuvantul in formarea abilitatilor necesare in orice business. Sa spunem ca in ajutor mi-a mai venit si pasiunea pentru marketingul digital, practicat initial ca freelancer si transformat ulterior intr-un nou business, odata cu lansarea (in 2018) a agentiei de marketing digital kibrit.ro.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Investitia initiala si finantarea cheltuielilor operationale ale magazinului online au fost realizate din resursele business-ului offline, inclusiv dezvoltarea platformei fiind posibila intern, prin utilizarea resurselor proprii. Majoritar, cel mai mare buget a fost si este si in continuare alocat in promovarea online a magazinului depozituldetonere.ro. Sa spunem ca, per ansamblu, investitia a putut fi optimizata si datorita faptului ca avem disponibile, in cadrul grupului nostru de firme, servicii indispensabile prestate prin intermediul kibrit.ro, cum ar fi dezvoltarea site-ului sau marketarea acestuia.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Au fost mai mult provocari, decat bariere. Am testat mai multe platforme de e-commerce (atat SaaS, cat si Open Source) pana am gasit cea mai potrivita varianta pentru nevoile noastre. A trebuit sa ii invatam pe unii colaboratori cum sa lucreze in sistem dropshipping, pentru a optimiza timpii si costurile de livrare.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Avantajul principal este ca nu iti mai face altcineva programul de lucru, dezavantajul – ca nu mai ai un program de lucru :).  Atunci cand esti propriul tau coordonator si cand antreprenoriatul devine un mod de a fi, nu te mai poti limita la atributiile si modul de gandire al unui angajat. Intregul mindset se modifica, la fel si prioritatile, programul (cu toate ca este flexibil, poate deseori depasi regimul de lucru al unui salariat, afacerea ta facand parte intr-o mare masura din viata ta). Mai ales in prima parte a evolutiei oricarui business, nevoile acestuia solicita mai multa implicare activa si coordonare a intregului angrenaj, pana la a-l transforma intr-un organism indepenedent, de sine-statator, care sa se autosustina. Acest moment de relaxare a antreprenorului putem spune ca, pe langa recompensa financiara, este unul dintre avantajele cele mai apreciate ale vietii de om de afaceri vs. vietii de angajat.

Care este publicul tinta al site-ului?
Oricine detine o imprimanta, multifunctional sau copiator de volum mic si mediu face parte din publicul tinta. Persoane fizice si juridice, deopotriva.

De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Peste 10 ani de experienta in acest business, mii de produse verificate si testate, precum si multipli furnizori analizati de-a lungul anilor sunt argumente pertinente pentru a oferi clientilor nostri produse de calitate, la preturi corecte, experienta practica si expertiza in a face cele mai bune recomandari, in functie de cerinte si buget.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Ca in orice domeniu din sfera comerciala si aici exista competitori a caror strategie de vanzari se bazeaza preponderent pe cel mai mic pret (bineinteles, de cele mai multe ori, in detrimentul calitatii oferite). Noi nu avem ca obiectiv cel mai mic pret, dar vrem sa oferim cumparatorilor nostri cel mai bun raport pret-calitate pentru produsele comercializate.

De unde va cumparati produsele?
Colaboram de ceva timp cu importatori directi, reusind astfel sa facem o selectie de produse de la fiecare, pe baza testelor facute in timp cu acestea, pentru a putea garanta clientilor nostri calitatea promovata.

Care sunt cananelele de vanzare pe care le folositi?
Avantajul net al magazinului fizic ramane posibilitatea achizitionarii imediate a produsului de care e nevoie urgent, precum si reparatiile echipamentelor de tiparit sau reincarcarea cartuselor deja achizitionate. Departamentul de vanzari directe (B2B) vine in intampinarea companiilor cu servicii personalizate de intretinere a echipamentelor existente si furnizare de consumabile pentru acestea, Bineinteles ca, la momentul actual, liderul incontestabil devine comertul electronic, prin nivelul ideal de disponibilitate 24/7 in servirea nevoilor consumatorilor din orice colt al tarii.

Cati angajati aveti?
La momentul actual avem 7 angajati, dar estimam o crestere a numarului acestora odata cu dezvoltarea magazinului online, in 2020.

Cum va merge in perioada asta?
Dupa o vara mai relaxata, cu vacante si concedii, reinceperea scolii a dat startul perioadei in care business-ul nostru merge cel mai bine, de toamna pana primavara, cand creste numarul vizitatorilor de pe site si, implicit, si volumul vanzarilor.

Ati participat la Black Friday 2019?
Astfel de campanii si momente publicitare destinate atragerii unui numar mai mare de vizitatori pe site si obtinerii unor vanzari explozive nu sunt relevante domeniului nostru de activitate. Prin urmare, nu suntem interesati sa participam la acestea. Craciunul, Martisorul sau alte astfel de zile de sarbatoare se incadreaza aceleiasi practici de cumparare, in cazul nostru: clientii achizitioneaza cartuse si tonere atunci cand se consuma cele pe care le folosesc, nu in anumite momente promotionale din an.

Cum si unde va promovati site-ul?
Promovam depozituldetonere.ro prin Google Ads, in principal, in comparatoare de preturi si pe Facebook (dar mult mai putin).

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Bineinteles ca avem pagina de Facebook si widget pe site pentru chat-ul Facebook. In prezent, notorietatea unui brand depinde destul de mult de prezenta si imaginea sa in social media. Prin urmare, comunicam intens cu clientii nostri pe Facebook si datorita usurintei de abordare si facilitatilor oferite de platforma. Unii clienti ne trimit fotografii si filmulete cu imprimantele lor, pentru a cere diverse sfaturi, motiv pentru care comunicarea cu acestia nu poate fi gestionata decat de catre echipa noastra. In ceea ce priveste partea de Social Media Management si campaniile PPC, acestea sunt realizate de catre colegii de la kibrit.ro (parte a grupului nostru de firme).

Aveti versiune de mobile?
Intr-o lume in care telefonul a devenit indispensabil prin facilitatile de comunicare oferite, varianta mobila a site-urilor este obligatorie. Asadar si depozituldetonere.ro este mobile-responsive, unele pagini fiind chiar AMP (accelerated mobile pages). Cu toate acestea, majoritatea comenzilor vin de pe desktop, telefonul fiind folosit mai mult pentru accesarea unor informatii preliminare deciziei finale.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Tinand cont ca avem doar 1 an vechime in e-commerce, asteptam aceasta intrebare la finele lui 2020, cand vom putea face o analiza pertinenta a evolutiei magazinului, pe un esantion de timp relevant. La momentul actual, inregistram cresteri constante, de la luna la luna.

In conditiile in care afacerile e-commerce oricum au costuri mai mici, cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Intr-adevar, costurile unui business e-commerce sunt mai mici decat ale unui business similar in zona offline. Daca am vrea sa reducem chiar si aceste cheltuieli, chiria ar putea fi redusa prin alegerea unui spatiu fara vad comercial, fara prea multe dotari si amenajari, neavand vanzare directa catre clienti. Salariile, indiferent de locatie, raman aceleasi si reducerea lor va afecta in sens negativ business-ul. Astfel incat, sincer, nu stiu daca solutia eficientizarii unui magazin online este diminuarea cheltuielilor, cat mai mult investirea inteligenta a sumelor cheltuite (bugetul alocat promovarii, chiar daca initial poate parea o cheltuiala, va fi – de fapt –catalizatorul cresterii vanzarilor, devenind o reala investitie).

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
O provocare cu care ne confruntam este fidelizarea clientilor. In zilele noastre, compararea preturilor este foarte facila in mediul online, astfel incat clientii nu mai sunt atasati de un anumit comerciant cand gasesc acelasi produs la un pret mai mic. Prin suportul tehnic si consultanta de specialitate asigurate de echipa noastra de specialisti, ne dorim sa oferim cumparatorilor o experienta cat mai profesionala, astfel incat sa revina cu incredere pe site-ul nostru.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Nu exista firma de curierat perfecta, asa cum ne-am imagina-o noi, majoritatea problemelor fiind legate de calitatea fortei de munca din zone diferite geografic sau de la o perioada de timp la alta (de exemplu, in cadrul colaborarii cu aceiasi firma de curierat, lucram foarte bine in zona Moldovei, dar avem mari probleme in Transilvania). In prezent, avem 3 curieri diferiti, alesi in functie de modul de taxare si zona in care expediem, pentru a reusi sa oferim clientilor nostri cea mai buna experienta de cumparare. De cele mai multe ori, chiar reusim acest lucru.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Fiind relativ la inceput, inca avem in plan sa crestem si sa diversificam oferta produselor aflate pe site. Pe masura evolutiei business-ului, va trebui sa dezvoltam si nivelul de automatizare a proceselor, pentru a fi cat mai eficienti si a raspunde cat mai prompt solicitarilor clientilor. Cu alte cuvinte, ne dorim sa tinem pasul cu transformarile galopante din mediul online, pentru a fi competitivi in continuare si a deveni un reper in domeniul nostru de activitate.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply