Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Germania propune un buton de anulare rapida a comenzilor online

Guvernul german crede ca anularea unei achizitii online ar trebui sa fie la fel de usoara ca plasarea unei comenzi. De aceea, Ministerul Justitiei din Germania a propus introducerea unui buton de anulare rapida pentru achizitiile online de bunuri, servicii si produse financiare, citim pe ecommercenews.eu. „Anularea trebuie sa fie la fel de simpla ca si comanda online: cu un singur click”, a transmis Stefanie Hubig (Ministrul Federal al Justitiei din Germania).

Momentan, Parlamentul german analizeaza propunerea ministerului. „Functia de anulare trebuie sa fie marcata clar, sub forma de «Anulare contract» sau alta sintagma echivalenta, lipsita de ambiguitate”, se precizeaza in proiectul de lege. „Functia trebuie sa fie disponibila constant, pe toata durata perioadei de retragere, afisata vizibil si usor accesibila consumatorului in interfata online.”

In acest context, cabinetul a anuntat si masuri suplimentare in interesul consumatorilor germani. De exemplu, acestia ar trebui sa poata solicita contactul personal direct cu furnizorii de servicii financiare, prin intermediul instrumentelor online, iar acesti furnizori vor fi supusi unor obligatii de informare mai stricte.

Pe de alta parte, ar urma mai multe masuri care sa ajute companiile: conform propunerii, care reflecta reglementarile europene, dreptul perpetuu de retragere dintr-un contract e-commerce este abolit. Clientii germani nu vor mai putea prelungi procesul de retragere pe termen nelimitat, daca un furnizor nu si-a indeplinit obligatiile de informare impuse de lege. In viitor, acest lucru va fi posibil doar pana la 12 luni si 14 zile de la incheierea unui acord comercial, daca acel clien a fost informat cu privire la dreptul de retragere. In plus, consumatorii nu vor mai putea solicita companiilor sa le furnizeze termenii contractuali pe hartie; aceasta obligatie a fost eliminata din proiectul de lege.

Momentan, consumatorii din Uniunea Europeana care fac achizitii online se pot retrage din acest contract la distanta in termen de 14 zile, fara a fi nevoiti sa justifice decizia. Dar din 19 iunie 2026, comerciantii vor fi obligati sa ofere o functie de retragere pentru contractele incheiate prin intermediul unei interfete online.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply