Europa e gata de platile mobile. Dar Romania?
„Toata Europa este pregatita pentru platile mobile, iar Romania a facut investitii imense in dezvoltarea infrastructurii contactless, care sta la baza platilor mobile”, a explicat Inma Anglada (Head of Mobile Market Development la Visa Europe), intr-un interviu acordat wall-street.ro. Aceasta spune ca tara noastra detine deja toate elementele necesare acestui tip de plati: infrastructura de acceptare NFC, cerere din partea consumatorilor si banci dispuse sa dezvolte sistemul.
La fel ca acum 5 ani (cand, in Spania, Visa dezvolta un proiect de acest gen alaturi de Caixa Bank, Telefonica, Vodafone si Orange), Anglada spune ca in tara noastra oamenii sunt tot mai orientati spre mobile, platesc deja contactless (in 2017, peste 75% dintre terminalle de plata aveau aceasta tehnologie) si cheia succesului va fi simpla: bancile trebuie sa ofere experienta si servicii sulimentare in aplicatia mobile proprie, care sa ii motiveze pe utilizatori sa o foloseasca. Managerul Visa a mai spus si ca in Romania rata de adoptie a platilor mobile ar trebui sa fie buna, mai ales daca terminalele de plata sunt plasate in locurile potrivite („nu conteaza atat de mult numarul de terminale de acceptare, cat mai ales locul in care decizi sa le instalezi”).
De curand, Banca Transilvania a lansat BT Pay, un portofel digital care le permite clientilor sa faca plati contactless cu telefonul mobil; la baza sistemului stau tehnologiile de tokenizare Visa (2,4 milioane carduri) si Mastercard (600.000 carduri). Astfel, tara noastra s-a alaturat Poloniei si Olandei in Europa, in clubul tarilor in care tehnologia Visa Token Service este utilizata de bancile locale, pentru plati mobile. In plus, la noi mai poti plati cu telefonul mobil folosind mobilPay Wallet (via Netopia). In afara acestor tehnologii create de companiile amintite, batranul continent se mai poate lauda cu sisteme de plata de acest tip venite via Samsung Pay, Android Pay, Apple Pay si Alipay. Dupa incarcarea aplicatiei BT Pay in App Store si Google Play, in prima ora au existat 1.000 de descarcari. Banca Transilvania estimeaza ca 3% dintre cele peste 3 milioane de carduri vor fi inrolate in aplicatie (adica 100.000 de clienti in primul an).
Leave a reply