Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

China: gigantul e-commerce JD.com are sindicat pentru angajati

 

Gigantul e-commerce JD.com a infiintat un sindicat pentru angajatii proprii, aceeasi miscare fiind facuta si de compania chineza de ride-hailing Didi Global Inc., informeaza reuters.com. Aceste sindicate sunt o miscare inovatoare pentru tara asiatica, unde sindicatele din acest domeniu sunt extrem de rare.

Dar sunt o initiativa binevenita, in contextul in care guvernul chinez incurajeaza companiile locale sa implementeze initiative menite sa promoveze „prosperitatea comuna” promovata de presedintele Xi Jinping. Si in contextul in care autoritatile din China au criticat recent cele mai mari firme de tehnologie, pentru politicile care exploateaza angajatii si care incalca drepturile consumatorilor. Un exemplu este practica „996”, prin care angajatilor li se cere sa lucreze de la ora 09:00 dimineata pana la 21:00 seara, sase zile/saptamana: aceasta politica este ceva comun in cadrul a numeroase companii chineze de tehnolgie si este ilegala.

Uniunea angajatilor JD.com este una creata la nivel de grup, compania e-commerce explicand presei ca au existat si pana acum sindicate locale. Cat despre schimbarile concrete pe care le poate aduce sindicatul, daca e sa credem expertii, acestea nu vor fi unele colosale: Aidan Chau, cercetator la China Labour Bulletin, noteaza ca uniunile sindicale din China iau foarte rar atitudine impotriva modului in care sunt tratati angajatii, preferand sa se concentreze pe rezolvarea plangerilor acestora din urma si pe promovarea sigurantei la locul de munca.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply