Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Blogul sau Magazinul Online? Cine sa fie primadona?

Raspunsul la aceasta intrebare este in primul rand adresat unei colege de grup, Tatiana.

Ce a intrebat colega noastra: „Am un magazin online, decizia mea fost de a aparea blogul in fata site-ului, unul fiind pe wordpress si celalalt pe opencart, dar apar pe acelasi domeniu. Credeti ca e o decizie sanatoasa? Credeti ca bounce-ul s-ar micsora daca nu ar mai fi asa si clientele nu l-ar mai privi ca pe un blog pur informativ iar vanzarile ar creste?”.

Pana sa ajungem in mod concret la raspunsul pentru Tatiana, am sa incep cu inceputul.. cateva cuvinte despre Blog si apoi despre Magazinul Online.

A. Blogul

Blogul este un instrument de marketing si comunicare in comunitatea pe care ti-o creezi in jurul acestui jurnal. Este unul din primele instrumente care au fost denumite ca si instrument de social media, desi intr-o oarecare masura si forumul este tot social media, bunicul blog-ului.

Blogul in contextul folosirii lui de catre un magazin online are un avantaj esential pe care eu personal l-am descoperit acum multi ani, si l-am explicat in cursurile mele: ofera poate singurul instrument de seo instantaneu (altfel cum ar fi facut seo un magazin online care vindea 1 produs unic in fiecare zi acum cativa ani?).

Datorita mecanismului de push catre Google (si alte directoare specializate care indexeaza stirile din bloguri), stirea pe care tocmai ati publicat-o pe blog va fi indexata in maxim 3-5 minute, uneori si mai repede de catre Google. Puteti verifica singuri acest lucru, timpul poate fi variabil de la caz la caz, dat si de concurenta pe cuvantul cheie reprezentat de titlul acelui post.

Asa cum a urcat in X minute/ore/zile in primul loc, pe un cuvant cheie relevant pentru magaziul nostru online, la fel de repede va pleca de acolo. Stirea este ceva volatil. Pe de alta parte daca postul reprezinta o recenzie de produs bine facuta, cu link la produsul vandut,  pagina din magazinul online care gazduieste respectivul produs va urca in rank, va urca cateva pozitii in serp. Uneori, iar depinde de concurenta, de rapiditatea cu care faceti recenzia – o lansare de produs international care inca nu e importat in Romania, puteti ajunge pe prima pagina in vecinatatea linkului de pe blog. Dupa ce linkul postului de pe blog dispare, pentru ca stirea se perimeaza, aveti sansa ca si linkul paginii produsului sa ramana acolo sau oricum sa se claseze un pic in fata concurentei. Acesta e marele secret (desi eu l-am tot povestit clientilor mei si cursantilor) al blogului.

Desigur ca blogul este un instrument extraordinar de PR si Comunicare, poti construi in jurul lui o comunitate, si choar trebuie sa faci asta. Blogul este punct de plecare catre social media, daca abil sa faci share la fiecare post pe care il publici. Este un canal media pe care il detii, e al tau si il controlezi. Nu intru acum in economia acestui lucru, dar e important.

B. Magazinul Online

Ce poate face altceva un magazin online decat sa vanda? Logic. Structurarea informatiei pe magazinul online te va ajuta foarte mult in SEO, in cautarile organice. Folosirea unui limbaj natural, structura de tip arbore pe categorii si de tip stea pe produse, te va ajuta sa fii indexat bine. Paginile produselor cu titlu cat mai popular in cautarile userilor vor fi bine plasate in serp.

C. Nu este vorba numai de SEO in acest articol

In aceasta ecuatie, cine sa fie primul, cine sa fie primadona, nu conteaza Google sau tehnicile de SEO. Ci doar userul. Potentialul client.

Daca vei pune pe homepage, www.brandultau.ro, blogul, vei incuraja lectura pasiva a articolelor de pe blog, pentru ca doar 1% vor interactiona cu tine, ca in aproape orice comunitate. Te vei supune regulilor unei comunitati, in care parte din cei care intra pe blog vor ajunge eventual dupa ce te cunosc bine sa dea click pe linkul catre un produs si apoi sa-l cumpere. Practic vei ingreuna procesul de cumparare, il vei face mai lung. Pe de alta parte vei avea un public mult mai fidel, mai aproape de idealurile tale exprimate in blog, si conversia s-ar putea sa fie mai mare, desigur raportata la numarul de vizitatori de pe magazinul online si nu la cel total de pe intreg site-ul.

Nu este o decizie rea daca asta urmaresti, sa ii introduci treptat pe useri in universul tau. S-ar putea insa sa vezi ca ai mici probleme cu vanzarile, sa nu poti sa suporti ca banii sa-si urmeze ciclul greu in acest caz, si sa vrei poate sa pui pe blog doar articole despre produsele tale, sigur cu scopul ca macar acei 1% sa intre si apoi 1% din ei sa cumpere ceva. Si vei strica tot feng-shui-ul acelui blog. Din momentul in care blogul tau de magazin online nu spune decat „Cumpara, Cumpara..” si uita de comunitate (stiri din industrie, glume uneori, tehnologii noi, stiri despre vedete, expozitii, targuri, posturi despre cum sa alegem un anumit produs etc), atunci comunitatea te va parasi. Nu doar ca vei vorbi singur la pereti, dar vei incerca sa publici din ce in ce mai multe mesaje comerciale! Si intri pe o panta descendenta care nu duce la nimic bun.

Si asta pentru ca nu SEO conteaza aici. Aici vorbim de fapt despre cum raspundem la fiecare intrebare nepusa, nevoie, a clientului potential (microconversii). Blogul este un instrument de invatare, de pr si comunicare, dar nu este nicidecum un instrument de vanzare. Foarte putini din cei care viziteza un blog cumpara. Mai multe vanzari vei avea din traficul care intra direct in magazinul online. Vanzari directe. Daca ai putea masura pe o perioada mai lunga, vei vedea ca si blogul contribuie la branding-ul tau, si in timp traficul organic si cel direct vor creste, vei avea vanzari si datorita blogului doar ca in analytics nu le vei putea cuantifica corect, nici macar in zona de multichannel.

Blogul este un instrument de comunicare, de construire a unei comunitati, nu de vanzare directa. Dar este un lucru esential pentru un magazin online.

Sa recomand blogul pe homepage si magazinul online pe o categorie, link in meniul de navigare? Nu.

D. Si totusi… exista o exceptie. Cand blogul poate fi primadona?

Intr-un singur caz, cel putin din experienta mea de pana acum, am recomandat cu caldura blogul ca instrument mixt, de comunicare si de vanzari. Am recomandat blogul pe homepage dar integrat in el si un cos de cumparaturi, cum ar fi woocommerce pentru wordpress.

Exceptia o constituie magazinul online care vinde 1 produs, sau 2-3, sau.. ati inteles ideea. Si am exemple.. nu vreau insa sa le fac reclama, exista in .ro astfel de site-uri in configuratia asta. Sunt acele site-uri care efectiv vand o poveste. Pentru ca nu au o gama variata de produse (100/1000/10.000) ele trebuie sa-si construiasca intai o comunitate, pe blog, pe social media. Pentru ca au 1 produs la vanzare trebuie sa faca articole de folosire a acelui produs de catre nisa lor foarte ingusta. Si te vor imbia pe site, un mix intre blog si magazin online cu povesti, mii de povesti, mii de testimoniale, doar, doar sa te faca sa cumperi. Si vor pune clipuri video, si vor fi foarte activi pe social media. Pentru ca este bine ceea ce fac ei.

E. In loc de concluzii

In modul ideal, daca ar fi sa aleg un castigator, mi-ar place ca fiecare pagina sa fie un landing page creat ca la carte asa cum cer legile nescrise ale uzabilitatii, ale increderii si ale persuasiunii. Mi-ar place ca pentru fiecare produs comerciantul sa se bata ca in exemplul de mai sus.. sa faca in jurul fiecarui produs vandut un blog, o comunitate, sau macar sa faca asta in jurul unor produse vedeta, a unor game de produs. Insa stiti unde am ajunge? Ajungem la proprietarii de magazine online care au cumparat 10 domenii si au pus cate o categorie pe fiecare domeniu. Apoi au realizat ca este atat de greu sa faci marketing diferit si interesant pe fiecare categorie/magazin, ca implica resurse colosale si echipe specializate.

Asa ca sfatul meu este unul singur. Nu pot trage o conzluzie foarte clara daca sa pun blogul pe homepage inaintea magazinului online, dar daca scopul meu este sa vand atunci aleg magazinul online in rolul principal si blogul pe un folder (/blog), nu subdomeniu.

Daca scopul meu e sa vand prin comunitate pentru ca am un produs foarte nisat si poate chiar controversat, atunci aleg povestea, pr-ul.

Sper sa trageti fiecare concluziile voastre, nu exista un raspuns 100% corect.

Despre Liviu Taloi

Liviu is Co-Founder of the ECOMpedia.ro project and Community Manager for GPeC (Gala Premiilor e-Commerce - Romanian e-Commerce Award Gala). He has over 15 years of experience in online marketing and 10 years in e-commerce. He was, among other past jobs, PR Manager at eMAG. In 2005, he founded a web consulting company specialized in e-commerce and sites evaluation, Web Audit. He is also speaker at conferences and seminars, especially dedicated to electronic commerce, he write articles and market analysis. Skills: e-commerce, site audit, UX, CRO, Analytics, Online Marketing. Taloi has been selected by Cardinal Path to be a regional trainer of Google Partner Academy Programme in Google Analytics. Taloi has also GAIQ - Google Analytics Individual Qualification certification. Liviu TALOI has worked with online shops as eMAG, MarketOnline, SigmaNET, F64, FashionUP, TAMOS, Kurtmann, ZorileStore, Vexio.ro, MetaphoraBijoux, Gutuie.ro, eMenAtWork, e-commerce platforms & full digital agencies as Content Speed, Shopmania BIZ, Retargeting.biz, online tourism sites as EXIMTUR, Veltravel, he did usability & conversion rate optmization projects as for BCR - sIT Solutions AT Spardat Gmbh, Bitdefender (USA site), SKIN media, he delivered Google Analytics closed&open trainings as for BrainArt, Siniat, ING NN Asigurari de Viata, Google Partner Academy. In recent years, Liviu Taloi provided expert advice to more than 100 Romanian online stores in e-commerce, usability, analytics, conversion rate optimization and online marketing. Many of these online companies are now market leaders in their niche.

Follow Me

Leave a reply