Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Amazon.co.uk pacaleste clientii cu badge-ul Amazon’s Choice (VIDEO)

Site-ul which.co.uk a realizat o analiza asupra recomandarilor de produse care poarta badge-ul Amazon’s Choice, dovedind ca marketplace-ul recomanda uneori produse de o calitate indoielnica, boost-uite artificial de review-uri platite sau false. Amazon’s Choice este o iconita care apare in dreptul anumitor produse, atunci cand dai o cautare pe Amazon: unele dintre rezultate vor purta acest badge, de obicei cele cu un rating ridicat, care fac parte din oferta Prime, au pret competitiv sau o rata de retur mica. Multi consumatori au incredere in logo-ul Amazon’s Choice, considerand ca acesta dovedeste calitatea, dar studiul Which? arata ca situatia nu sta intotdeauna asa.

4 din 10 (44%) clienti Amazon din ultimele 6 luni care au vazut aceasta iconita cred ca asta inseamna ca produsele respective sunt testate de companie, din punct de vedere al calitatii, iar 35% cred ca au fost verificate din punct de vedere al sigurantei. Cand vad acest logo, 45% dintre cumparatori spun ca sunt mai predispusi sa cumpere respectivul produs, in defavoarea altuia, fara marca Amazon’s Choice.

Which? a analizat primele 50 de produse bestseller in 5 categorii populare de pe Amazon.co.uk (camere de bord, de filmat, casti, echipament de supraveghere si smartwatch-uri) si a descoperit zeci de review-uri suspicioase la produse recomandate prin Amazon’s Choice. Badge-ul aparea si la produse Apple, Panasonic si Sony, dar in 63% dintre cazuri la brand-uri fantoma, de care expertii Which? nu au auzit niciodata (si care, in 23% dintre cazuri, nici macar nu aveau website propriu).

Cum se explica asta? Asa cum se mentioneaza in unele review-uri, respectivii selleri au convins oamenii sa le lase un review pozitiv, de 5 stele, facandu-le cadou accesorii gratuite sau vouchere de reducere la produsele lor (vezi foto). In aceeasi sectiune de review-uri, alti clienti sterg pe jos cu acelasi produs ridicat in slavi de ceilalti, subliniind ca majoritatea opiniilor de 5 stele sunt false.

Printre produsele de acest gen se numara:

  • camera de filmat AKASO EK7000 4K – 3,968 review-uri (cel mai mare numar dintre toate camerele de acest gen din top 50 de pe Amazon.co.uk), rating de 4,5 stele

  • baby monitor Victure 1080P FHD WiFi IP – cel mai mare numar de review-uri din top 50 al categoriei, rating de 4,4 stele

  • fitness tracker ANCwear – rating de 4,2 stele

  • un stick USB de 2TB la doar 18£ probabil fals, pretul real la astfel de produse fiind de peste 1.000£
  • casti wireless AMYEA – aproape 000 de review-uri, majoritatea despre produse complet diferite

Which? a contactat brand-urile suspicioase, pentru a le cere explicatii, dar singura companie care a raspuns a fost ANCWear, care le-a transmis: „Doar clientii satisfacuti de produsele noastre, care sunt dispusi sa lase un feedback primesc un cupon”.

Dupa investigatia ceor de la Which?, Amazon a transmis ca a indepartat logo-ul Amazon’s Choice de pe un numar dintre produsele semnalate si a luat masuri in legatura cu unii dintre vanzatorii cu pricina. „Stim ca increderea consumatorilor este greu de castigat si usor de pierdut, deci facem toate eforturile pentru a o proteja in highlights-urile Amazon’s Choice. Nu toleram incalcarea politicii Amazon, ca abuzul de review-uri, review-urile platite, produsele false sau nesigure. Cand decidem sa aplicam badge-ul Amazon’s Choice pe un produs, incorporam proactiv mai multi factori destinati protectiei consumatorilor de aceste incalcari. Cand identificam un produs care nu se ridica la standardele noastre ridicate, ii inlaturam badge-ul”, a explicat un purtator de cuvant.

Mai multe informatii, in clipul de mai jos:

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Comentariu ( 1 )

  1. […] si conditiile Amazon, care are probleme de ceva timp incoace, apropo de preturile mincinoase, badge-ul Amazon’s Choice (care induce in eroare cumparatorii) si review-urile sponsorizate sau chiar false. Which? a […]

Leave a reply