eMAG a trecut permanent la modul de lucru hibrid
Acum 1 an, cand primele cazuri COVID-19 au fost confirmate pe teritoriul Romaniei, peste 3.000 de angajati eMAG au inceput sa lucreze de acasa. In toata aceasta perioada, compania a desfasurat mai multe studii interne (cantitative si calitative), prin care a analizat in detaliu care sunt principalele beneficii percepute de oameni legate de lucrul de acasa, care sunt provocarile, ce poate fi imbunatatit si cum percep acestia un mod de lucru permanent hibrid. Obiectivele acestor studii au fost intelegerea nivelulului de conectare al oamenilor cu echipa din care fac parte, perceptia despre productivitatea lor individuala si eficienta colaborarii cu colegi sau parteneri, in contextul lucrului de acasa.
Principalele concluzii ale studiilor:
- 96% dintre respondenti s-au simtit mai productivi in aceasta perioada in care au lucrat de acasa
- 78% dintre colegi s-au adaptat bine si foarte bine la munca exclusiv de acasa
- doar 37% au spus ca se simt conectati cu echipa lor, de cand lucreaza de acasa
- intrebati cum isi doresc sa lucreze pe termen lung, cei mai multi dintre ei (97%) au spus ca vor sa imbine munca de acasa cu cea de la birou
- modul de lucru de acasa functioneaza excelent pentru activitatile clar definite (care necesita concentrare si munca individuala), iar munca de la birou este foarte utila pentru activitatile care presupun colaborare si creativitate
- la nivel de organizatie, masurile luate rapid au fost o sursa de motivatie, oamenii simtindu-se protejati; a fost apreciata flexibilitatea lucratului de acasa, in aceasta perioada de pandemie, mai ales in randul parintilor
- prin trecerea la colaborarea online, echipele au fost nevoite sa se organizeze mai bine prin ritualuri comune (scurte sedinte zilnice/saptamanale)
- lucrand permanent de acasa, cel mai mult le lipsesc momentele de socializare cu colegii, iar spatiul informal de colaborare este dificil de recreat in mediul online; in starea de incertitudine generala, singuratatea si lipsa interactiunii informale cu alte persoane sunt doi dintre principalii factori de insatisfactie
In urma acestor studii, eMAG a decis ca va trece permanent la un mod de lucru hibrid (New Way of Working eshopmag.ro). Noul mod de lucru le va permite celor peste 3.000 de angajati din sediul central, hub-urile IT si centrele de Customer Care sa lucreze cum li se potriveste cel mai bine, in functie de tipul de activitate, intr-un mod de lucru hibrid (de acasa si de la birou). Dupa ce va trece pandemia, angajatii eMAG vor decide, impreuna cu managerul lor, cum vor sa lucreze: cate zile de acasa si cate de la birou, in functie de nevoile fiecarei echipe. In prezent, tinand cont de restrictiile existente, peste 99% din angajatii eMAG din sediile de birouri lucreaza in continuare de acasa si vor continua astfel pana cand conditiile vor permite trecerea la noul mod de lucru hibrid.
„Noi, ca echipa, eram obisnuiti, la fel ca toti ceilalti, cu lucratul de la birou, care avea partile lui bune si mai putin bune. Odata cu pandemia, am descoperit destul de brusc lucratul de acasa. La fel ca dupa orice initiativa noua, am vrut sa intelegem mai bine ce se intampla si am descoperit ca are beneficiile lui, resimtite atat de colegi, vizibile si in rezultatele noastre ca organizatie, dar si provocari. Acum, avand la dispozitie toate informatiile, am decis sa trecem la un mod de lucru in care sa luam ce e mai bun din ambele modele. Astfel le oferim colegilor nostri exact ceea ce isi doresc, mai mult timp pentru familie si pasiuni, si, in acelasi timp, mediul din care isi pot face treaba foarte bine”, a declarat Tudor Manea (foto, CEO eMAG).
„In urma acestor studii ne-am dat seama ca un lucru important ca modelul hibrid sa functioneze este partea de comunicare, de aceea am implementat deja mai multe proiecte noi, care sa ii ajute pe colegi sa se simta conectati la tot ce se intampla in organizatie, indiferent de unde vor lucra. In acelasi timp, sediul nostru este in plin proces de reamenajare, astfel incat sa raspunda cat mai bine noului mod de lucru, in care colegii vor veni la birou pentru colaborare si creativitate, adica in acele zile in care munca lor va presupune mai multa interactiune”, transmite Delia Rotaru (foto, VP People & Organisation eMAG).
eMAG isi va pastra spatiile existente de birouri si va investi peste 1,5 milioane € pentru a reamenaja sediul central intr-un spatiu colaborativ si pentru a implementa noi tehnologii care sa sustina modul de lucru hibrid. Principala functionalitate a sediilor va fi aceea de a ajuta oamenii sa colaboreze mai bine, asa ca numarul salilor destinate intalnirilor s-a dublat si vor fi dotate cu tehnologie de ultima generatie pentru a facilita intalnirile mixte (online & offline) si cu un sistem de rezervare de la distanta a birourilor. Proiectul este realizat impreuna cu o firma de arhitectura, iar discutiile au inceput imediat ce s-a conturat tot mai clar ideea ca munca de la birou (asa cum a fost pana in martie 2020) se va schimba.
Leave a reply