Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Din 2021, UE da consumatorilor „dreptul la reparatia electrocasnicelor”

Electrocasnicele cumparate in Europa vor putea fi reparate mai usor din aprilie 2021 incolo, informeaza site-ul bbc.com. Uniunea Europeana impune o legislatie prin care producatorii de masini de spalat rufe si vase, frigidere si corpuri de iluminat vor oferi, timp de 10 ani, piese de schimb pentru produsele lor, consumatorii putand sa isi repare electrocasnicele, apeland la un profesionist. Piesele de schimb trebuie sa fie accesibil de cumparat si sa poata fi schimbate fara a afecta produsul. Noua lege va trebui sa fie respectata si de producatorii britanici care vor sa continue sa vanda in Europa dupa Brexit.

„Dreptul la reparatie” este o inventie americana recenta, aparuta din dorinta de a permite cumparatorilor sa nu mai apeleze la service-ul autorizat si impus automat de producatori. In 2012, Massachusetts a aprobat actul Motor Vehicle Owners’ Right to Repair, prin care producatorii de automobile sunt obligati sa ofere documentele si information necesare pentru a permite clinetilor sa isi repare singuri vehiculele. Actul nu a fost aprobat la nivel federal, dar principalele organizatii auto din SUA au semnat un memorandum prin care, din 2018, respecta aceasta lege in toate cele 50 de state.

In Europa, „dreptul la reparatie” a aparut in discutia legislativa in 2017, cand Parlamentul European a aprobat recomandarile ca statele membre sa voteze legi in acest sens, pentru a reduce deseturile din mediul inconjurator. Noua lesiglatie vine si pe fondul a numeroase plangeri din partea consumatorilor din Europa si America de Nord, apropo de faptul ca electrocasnicele li se strica fix cand le-a expirat garantia. Dar legea aprobata acum, in octombrie 2019, nu se aplica cumparatorului insusi, se plang activistii din domeniu, nemultumiti de limitarea consumatorilor in a face propriile reparatii. Asta inseamna ca, daca nu gasesc un mester la un pret decent, oamenii vor cumpara un alt produs.

In plus, companiile vor fi obligate sa produca electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic. Momentan, 55% dintre masinile de spalat rufe vandute in UE au clasa A+++, iar noua legislatie ar putea economisi 20 miliarde € in facturi la curent, in Europa, din 2030 incolo (echivalentul a 5% din consumul electric din Uniune).

Leave a reply