VTEX: 5 tendinte in evolutia comertului online romanesc, in 2021
Romania traverseaza o etapa accelerata de digitalizare, cu efecte directe asupra retailului traditional, care va migra tot mai mult catre comertul online, estimeaza echipa VTEX, intr-un comunicat de presa. Dupa un salt de cel putin 3 ani anul trecut, comertul online isi va continua evolutia si va inregistra o crestere de cel putin 15% in 2021, oferind o perspectiva optimista pentru magazinele locale.
„In acest moment sunt maximum 100 de magazine online pe piata locala care primesc peste 1.000 de comenzi pe zi, dar in urmatorii 3 ani numarul acestora se va tripla, pe fondul a cinci tendinte de transformare digitala, care vor defini comertul online local”, transmite Cristi Movila (foto, Growth Leader Eastern Europe, VTEX). Aceste 5 tendinte sunt:
- Retailerii si mall-urile se vor orienta catre modele de business online si omnichannel. Inainte de pandemie, multi retaileri privilegiau propriile canale de vanzare, pentru un control mai bun al experientei clientului si al brandului. Dar acum marketplace-urile devin o solutie foarte buna pentru retailerii medii si mici. Conditiile comerciale au devenit mai atractive pentru cei care vand, iar dezvoltarile tehnologice ofera instrumente tot mai bune, de la marketing la logistica, astfel incat retailerii au inceput sa urmareasca prezenta pe cat mai multe canale de vanzare, in completarea propriilor magazine si site-uri. Pe de alta parte, vom asista si la emergenta unor marketplace-uri noi, sustinute de retailerii mari, care trec in etapa superioara de dezvoltare si doresc sa le ofere clientilor acces la o gama bogata de produse. De exemplu, Veranda Shop Online isi propune atragerea pe platforma a minimum 70 de chiriasi care nu sunt prezenti in mall-ul fizic (din zona antreprenoriala si a produselor de nisa, non mass-market).
- Se va dezvolta plata cu cardul si shopping-ul mobile. Rata de penetrare a serviciilor de Internet a crescut si va atrage o crestere cu 33% a traficului de pe computerele conectate la retea si cu 12% pentru echipamentele mobile. Romania traverseaza un context care favorizeaza adoptia comertului online, iar datele PayU indica o crestere a adoptiei platii cu cardul: increderea in aceasta metoda de plata a crescut odata cu introducerea masurilor suplimentare de securitate conform directivei PSD2, a optiunii de retur a banilor „instant money back” (in 30 de minute de la momentul confirmarii returului) si a platii in siguranta cu un singur click. „Rata de penetrare a platii online a crescut cu 50%, atingand 36% in 2020. Pentru anul 2021 estimam o pondere de 39%. Unii utilizatori s-au mutat din orasele aglomerate catre zonele rurale, astfel ca ne asteptam sa vedem o crestere a platilor cu cardul inclusiv in zona rurala”, noteaza Elena Gheorghe (Country Manager PayU Romania).
- Experienta online imbunatatita, datorita digitalizarii. Business-urile vor investi in integrarea unor solutii de management al operatiunilor dotate cu AI, care vin la pachet cu optimizarea costurilor si a eforturilor logistice, cresterea calitatii serviciilor oferite si dezvoltarea unei experiente de cumparaturi imbunatatite. „In practica, atunci cand am aplicat modele de AI, am sesizat cresteri ale vanzarilor, deoarece clientii au ajuns mai usor la produse care i-au convins, generand o majorare a ratei de conversie de produse recomandate: pentru produse din gama Fashion am sesizat cresteri si de 250%” mentioneaza Alexandru Lapusan (CEO si Co-fondator Zitec.)
- Comertul social: interactiune mediata de retelele sociale. Retelele sociale sunt accesate de un numar din ce in ce mai mare de utilizatori, deci capata un rol tot mai important in strategia de vanzare. Live shopping-ul se va dezvolta si in Romania, fiind o parghie care mixeaza interactiunea online cu cea offline. Aceasta metoda de shopping va fi mai valoroasa in special pentru produsele care sunt extrem de nisate.
- Home & Deco, Pharma si Fashion – categoriile vedeta in 2021. Pentru a-si spori vanzarile si pentru a le oferi clientilor acces la produse din categorii diverse, comerciantii se vor asocia in platforme de comert colaborativ, iar astfel vor putea acoperi o gama mai mare de nevoi si servicii. 2021 va aduce cresteri organice in categorii precum Home & Deco (stimulat si de mentinerea regimului de lucru si invatat la distanta), Pharma si Fashion.
Leave a reply