Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

[VIDEO] Sexy Analytics 101 – Incepatori & Mediu – Curs Google Analytics – 86 min

In acest post veti putea viziona cateva minute [VIDEO = 86 de minute] de la cele 4 module din cadrul Cursului de Google Analytics – Sexy Analytics 101 incepatori & mediu, sustinut pe 12 iulie 2017 la Bucuresti.

Trainingul de 1 zi de Google Analytics a fost un maraton in lumea digitala, in care am invatat cum sa masuram succesul unui magazin online folosind un tool de digital analytics.

Modulele au abordat teme incepand de la chestiuni simple, precum ratiunea si logica unui soft de analiza, turul interfetei de utilizator din Google Analytics, elemente de business, de cum sa alegi un KPI, cum sa verifici instalarea corecta a softului de tracking, trecand mai apoi prin principalele rapoarte de ecommerce si nu numai, pana la final cand am abordat cateva rapoarte importante pentru managerii ocupati, exemplificand trecerea din logica de business, translatarea unei intrebari de business in rezultate prezentate in rapoartele de google analytics.

Gradul de dificultate a informatiei a crescut de la un modul la altul, la final studentii capatand informatii detaliate asupra a ceea ce se poate face cu un instrument puternic de analiza a unui business online, cum este Google Analytics.

MODUL1: Introducere in Analytics & Turul interfetei de utilizator pentru Google Analytics

Durata: 1 ora, 30 minute

Scurta prezentare despre digital analytics si o introducere in Google Analytics

 1. Ce este Digital Analytics – FREE
 2. Introducere in Google Analytics
 3. Fundamentele Google Analytics
 4. Turul Interfetei GA
 5. Termeni folositi in GA

VIDEO HD – Modul 1.1. Introducere in Digital Analytics [17 min]
extras din transmisiunea LIVE pe Facebook, 12 iulie 2017, Bucuresti

Pe langa informatiile din filmul de mai sus, iata inca doua exemple de concepte discutate in cadrul acestui prim modul:

01-Introducere in Google Analytics-1

si

01-Introducere in Google Analytics-2

Este important sa intelegem ca analiza web nu este doar despre cifre si rapoarte ci despre perspective de business. Este bine ca intotdeauna cand ne uitam in Rapoartele din Google Analytics sa avem o ipoteza in minte, o intrebare de business pe care sa ne-o validam uitandu-ne in aceste rapoarte.

MODUL 2: KPI-uri in Analytics, Eficienta Campaniilor de Online Marketing, Cadrul si Pasii de Masurare

Durata: 2  ore

Scurta introducere in alegerea indicatorilor ce pot fi masurati folosind Google Analytic, cum masuram eficienta campaniilor de marketing, cum evoluam si care sunt pasii de masurare functie de etapa dezvoltarii business-ului nostru online

 1. Checklist instalare corecta Google Analytics & Definirea unui GOAL/OBIECTIV de business – FREE
 2. Ecuatia Comertului Online
 3. Ce este un KPI
 4. Ce urmarim intr-un magazin online?
 5. The Sexy Framework, Pasii Masurare/Digital
 6. Fisa unei Campanii de Marketing
 7. Tabelele din Sexy Framework, Metafora cu râul

VIDEO HD – Modul 2.1. Checklist instalare Google Analytics & Definirea unui GOAL / OBIECTIV de business in Google Analytics [39 min]
extras din transmisiunea LIVE pe Facebook, 12 iulie 2017, Bucuresti

In plus fata de filmul de mai sus de unde puteti extrage metodologia de definire a unui GOAL, iata inca doua exemple de informatii pe care le-am prezentat in modulul 2:

02-kpi-ecom-pasi-masurare-framework-1

Ecuatia Comertului Online mai poate fi amendata cu inca 2 termeni, Rata de Retur si Comenzile Repetitive, insa acesti termeni intervin mai putin in calculul cifrei de afaceri, depinzand de industria in care activati. Eu prefer ecuatia cu acesti 3 termeni simpli. Ea ne invata sa privim business-ul online avand 3 parghii pe care le putem actiona, Marketingul Online, Rata de Conversie si Comanda Medie, fiecare din aceste 3 directii trebuie sa aibe bugete bine definite, nu doar unul din ele.

02-kpi-ecom-pasi-masurare-framework-2

Agentiile de AdWords imi raporteaza in general costul per conversie, adica, costul per comanda, sau costul per lead, si daca e prea mare, daca am o rata de intoarcere a investitiei negativa (ROI – Return On Investment), atunci il pot compara cu LTV-ul (life time value), si daca e mai mic, pot sa investesc banii in campanii, chiar daca pierd bani la prima lui comanda, dar voi castiga la a doua, a treia. Se preteaza discutia la site-urile care vad ceva repetitiv, sau unde clientii gasesc o gama variata de produse, raman captivi in site/magazine, devin fideli, unde gama de produse permite, dar in general ar trebui sa se intample acest lucru pe multe magazine online.

MODUL 3: Rapoartele din GA, Segmente & Rapoarte Personalizate, Multi Channel, Dimensiuni/Metrici Personalizate

Durata: 1 ora, 30 minute

O prezentare avansate instrumente avansate in Google Analytics si cum raspundem efectiv multor intrebari de business

 1. O trecere in revista a catorva rapoarte generale GA – FREE
 2. Principalele Rapoarte Ecommerce
 3. Segmente Personalizate
 4. Rapoarte Personalizate
 5. Introducere in Multi Channel Funnel
 6. Introducere in Attribution Modeling
 7. Introducere in Tag Manager
 8. Introducere in Custom Dimensions

VIDEO HD – Modul 3.1. O trecere in revista a principalelor rapoarte din Google Analytics [17 min]
extras din transmisiunea LIVE pe Facebook, 12 iulie 2017, Bucuresti

Ce am mai discutat la acest modul?

03-rapoarte ecomm-segmente-personalizare-mcf-attribution-1

Una din provocarile curente ale unui om de marketing este sa masoare corect boost-urile care vin din Facebook. Am observat ca nu multi isi „taguiesc” corect campaniile din FB, si apoi nu stiu sa atribuie corect costurile si veniturile pe campaniile de tip BOOST, care vin cu combinatia source / medium – facebook / referral. Solutia e sa adaugam niste parametri de tip UTM folosind Google URL Campaign Builder.

03-rapoarte ecomm-segmente-personalizare-mcf-attribution-2

Solutia o avem in interfata de la FB Ads Manager, la partea de Tracking, unde putem adauga parametrii ce ne vor permite sa masuram corect reclamele de tip boost pe FB.

Am mai vorbit in acest modul cum sa definim corect segmente personalizate si la ce sunt ele bune, in contextul in care facem campanii pe facebook destul de des. Am definit impreuna cu cursantii 3 segmente, „facebook all” – tot traficul din facebook, „facebook cpc” – traficul platit din facebook si „facebook organic” – traficul neplatit din facebook.

03-rapoarte ecomm-segmente-personalizare-mcf-attribution-3

MODUL 4: Rapoarte pentru Manageri Ocupati, Studii de Caz, Implementare Framework Masurare

Durata: 1 ora, 30 minute

In acest modul vom invata cum sa facem marketing eficient si planificat folosind o fisa de campanie, iar in final vom extrage multe perspective de business din varii rapoarte, scurte, usor de executat, dar care raspund multor intrebari.

 1. Proces de optimizare a conversiei din GA – FREE
 2. Rapoarte pentru Manageri Ocupati, 5 min
 3. Implementarea Cadrului de Masurare, Sexy Framework
 4. Calculul eficientei SEO pornind din GA

VIDEO HD – Modul 4.1. Proces de optimizare a conversiei plecand de la Google Analytics [13 min]
extras din transmisiunea LIVE pe Facebook, 12 iulie 2017, Bucuresti

Despre ce am mai vorbit in ultimul modul al cursului de Google Analytics?

04-exercitii-rapoarte-manageri-discutii-1b

Am vorbit despre ECOM – Eficienta Campaniilor de Online Marketing, despre cel mai important raport din Google Analytics si despre cum trebuie sa masuram acesti indicatori periodic, cu o frecventa cel putin lunara.

04-exercitii-rapoarte-manageri-discutii-3

Vaca de muls reprezinta un produs/activitate din portofoliul firmei, caracterizat printr-o cota de piata si o rentabilitate ridicata, un necesar de resurse financiare redus, dar si o rata de crestere a pietei scazuta. Sunt produse generatoare de lichiditati in activitatea firmei – dupa modelul propus de BCG. In aceste rapoarte, specifice Enhanced Ecommerce nu avem fix definitia de mai sus, insa putem identifica cu usurinta un produs cu grad mare de interes, care se cumpara foarte bine, dar care nu este promovat intern in paginile magazinului propriu online.

In incheiere as vrea sa va spun despre Digital Analytics ca:

 • Analiza nu este doar despre date, ci despre informații/perspective
 • Google Analytics poate arăta ce campanii de marketing au cel mai mare ROI
 • Google Analytics este împărțit în 4 categorii principale care ne spun:
  Cine sunt ei? Cum m-au găsit? Ce fac ei? Ce rezultate produc ei pentru mine?
 • Folosind GA nu este complicat, este minunat

free1.1-Introducere in Google Analytics

Perspectivele (de business – în analiza web) reprezintă înțelegerea cauzei și efectului datelor în contextul de business.

Despre Liviu Taloi

Liviu is Co-Founder of the ECOMpedia.ro project and Community Manager for GPeC (Gala Premiilor e-Commerce - Romanian e-Commerce Award Gala). He has over 15 years of experience in online marketing and 10 years in e-commerce. He was, among other past jobs, PR Manager at eMAG. In 2005, he founded a web consulting company specialized in e-commerce and sites evaluation, Web Audit. He is also speaker at conferences and seminars, especially dedicated to electronic commerce, he write articles and market analysis. Skills: e-commerce, site audit, UX, CRO, Analytics, Online Marketing. Taloi has been selected by Cardinal Path to be a regional trainer of Google Partner Academy Programme in Google Analytics. Taloi has also GAIQ - Google Analytics Individual Qualification certification. Liviu TALOI has worked with online shops as eMAG, MarketOnline, SigmaNET, F64, FashionUP, TAMOS, Kurtmann, ZorileStore, Vexio.ro, MetaphoraBijoux, Gutuie.ro, eMenAtWork, e-commerce platforms & full digital agencies as Content Speed, Shopmania BIZ, Retargeting.biz, online tourism sites as EXIMTUR, Veltravel, he did usability & conversion rate optmization projects as for BCR - sIT Solutions AT Spardat Gmbh, Bitdefender (USA site), SKIN media, he delivered Google Analytics closed&open trainings as for BrainArt, Siniat, ING NN Asigurari de Viata, Google Partner Academy. In recent years, Liviu Taloi provided expert advice to more than 100 Romanian online stores in e-commerce, usability, analytics, conversion rate optimization and online marketing. Many of these online companies are now market leaders in their niche.

Follow Me

Leave a reply