Romania: top 4 tendinte e-commerce, in 2022 (raport)
Comertul online va reprezenta 20% din vanzarile cu amanuntul globale, pana la finalul anului in curs (conform Statista). Pe masura ce importanta acestui segment creste, este bine de stiut care sunt tendintele din aceasta industrie in 2022, in tara noastra, transmite aqurate.ai. Raportul anual „InsightOut Map 2022”, marca Aqurate, a analizat nivelul de competitie digitala de pe piata autohtona. Acesta a fost realizat in perioada aprilie-mari 2022 si a strans informatii despre 7 verticale (Fashion, Electronice, Cosmetice, Carti, Produse pentru casa, Produse pentru copii, Bricolaj/DIY) si 48 de jucatori – lideri pe nisa lor.
Cele 4 tendinte interesante care au reiesit din raport, apropo de piata online romaneasca, sunt urmatoarele:
- Nivelurile traficului online fluctueaza. Dupa varful inregistrat in 2021, traficul digital a scazut constant, anul acesta. Clientii isi impart din nou atentia intre magazinele traditionale (offline) si cele online, situatia internationala (razboiul din Ucraina si inflatia) nu ajuta nici ea, iar in anumite categorii traficul a scazut semnificativ – de exemplu, cu 8%, in medie, in cazul produselor electronice.
- Un numar din ce in ce mai mare de aplicatii si descarcari ale acestora. In timpul pandemiei COVID-19, competitia digitala a crescut exponential, numeroase afaceri dandu-si seama ca au nevoie de un website e-commerce. Numarul de magazine care au decis sa investeasca intr-o aplicatie proprie a crescut, iar cel de descarcari ale app-urilor a fost mai mare cu 64%, in 2022.
- Reclamele platite sunt o alternativa pentru numeroase magazine. Coplesite de competitia din ce in ce mai mare din industrie, multe e-shop-uri au apelat la publicitatea platita, pentru a-si pastra nisa pe piata si a genera vanzari. Diferentele cele mai mari s-au observat pe nisa de Fashion, unde unele magazine digitale au crescut cu 30% proportia de trafic din advertising-ul platit, comparativ cu nivelul de anul trecut.
- Importanta maturitatii digitale creste. Investitiile semnificative in tehnologie au determinat o crestere cu 9,7% YoY a maturitatii digitale, in anumite categorii, noteaza raportul (ca Electronice sau Cosmetice). Pentru a avea rate de conversie mai bune, un numar din ce in ce mai mare de companii investesc in motoare de recomandari si motoare de site search, dornici sa ofere potentialilor clienti rezultate cat mai personalizate.
Leave a reply