Produsele handmade, de artizanat, trebuie acceptate la retur?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Stiu de legea celor 10 zile lucratoare atunci cand vinzi online. Se aplica aceasta lege si celor care vand produse handmade? Inele, cercei, posete, jucarii de plus, bratari si alte produse, cum ar fi si martisoarele care sunt confectionate de mana si unde returul acestora conteaza destul de mult pentru respectivul producator.

Trebuie sa acceptam returul acestor produse in cele 10 zile?

Rezolvat 0
Chestiuni legale Liviu Ionescu 10 ani 2 raspuns 1337 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

 1. Articolul din Ordonanta nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta, care introduce cele 10 zile lucratoare in care esti obligat sa preiei de la client produsul fara ca acesta sa invoce vreun motiv anume, articolul 10 ne spune care sunt exceptiile de la aceasta denuntare unilaterala a contractului:

  Art. 10. – Consumatorul nu poate denunta unilateral urmatoarele tipuri de contracte, cu exceptia cazurilor in care partile
  au convenit altfel:
  a) contracte de furnizare de servicii a caror executie a inceput, cu acordul consumatorului, inaintea expirarii termenului de 10 zile lucratoare prevazut la art. 7 alin. (1);
  b) contracte de furnizare de produse sau servicii al caror pret depinde de fluctuatiile cursurilor pietei financiare care nu pot fi controlate de comerciant;
  c) contracte de furnizare a unor produse executate dupa specificatiile consumatorului sau a unor produse distinct personalizate, precum si a acelora care, prin natura lor, nu pot fi returnate sau care se pot degrada ori deteriora rapid;
  d) contracte de furnizare a inregistrarilor audio, video sau a programelor informatice, in cazul in care au fost desigilate de catre consumator;
  e) contracte de furnizare a ziarelor, periodicelor, jurnalelor-magazin;
  f) contracte de servicii de pariuri sau loterii.

  Gasim aici urmatorul text: “produse executate dupa specificatiile consumatorului sau a unor produse distinct personalizate”.

  Interpretarea pe care o dau eu acestui text nu se duce catre martisoare, catre produse handmade sau de artizanat.

  Legiutorul spune aici ca produsele facute la comanda, facute dupa specificatiile clientului nu pot fi returnate. Daca tu faci 100 de martisoare cu un cosar sa zicem sau cu trifoi, aceste produse nu sunt in vreun fel executate la specificatiile clientului si nici personalizate in vreun fel.

  Deci va trebui sa le primesti inapoi daca clientul asta vrea sa faca, sa le returneze in cele 10 zile lucratoare conform legii.

  Daca vinzi tricouri personalizate si textul, imaginea de pe tricou sunt primite de la client, atunci acesta din urma nu are dreptul legal sa-ti returneze produsul.

  Altfel, daca vinzi posete pictate intr-un model anume, chiar daca ele sunt cumva unicat, nu au fost personalizate cu modelul dorit de client, ci cu modelul pe care tu l-ai ales ca artist. Trebuie primite inapoi. Este dreptul legal al clientului.

  Ordonanta in intregime: http://www.legi-internet.ro/index.php?id=59

 2. Scurt: Da!
  Explicatie: produsele nu intra in niciuna din exceptiile prevazute de legislatia in vigoare (vezi linkul la Liviu mai sus)

  Cel mai bun răspuns

Lasă un răspuns

Browse