Tipograful la care printez cărțile editurii mele e un escroc. Ce pot face?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Dețin o editură și mă ocup cu publicarea și comercializarea cărților pentru bacalaureat. Acestea sunt vândute pe site-ul meu online și sunt înregistrate la Biblioteca Națională a României. Culegerile sunt printate la o tipografie din oraș ce are cele mai mici prețuri, calitatea fiind de asemenea superioară. Din păcate nu am realizat de la început că tipograful cu care colaboram era, mai pe românește, un escroc.

  • Nu a dorit să facem un contract, ne-a spus încă de la început că nu are rost.
  • M-a apelat de multe ori rugându-mă să plasez comenzi de cărți deoarece are datorii mari și are nevoie de bani. Crezând că așa ne-am consolida relația furnizor-client, am plasat de mai multe ori comenzi deși nu aveam neapărat nevoie de un stoc nou.
  • Se aștepta să plătim de obicei în avans cărțile, altfel se supăra pe noi și nu ne mai răspundea la telefon. Devenea din nou activ în momentul în care menționam că am avea nevoie de o comandă nouă.
  • Ne-a mințit de multe ori că i s-au stricat mașinăriile și că nu poate printa, că trebuie să îi vină diferite piese, tot felul de scuze. A început să scoată cărți cu greșeli de tipărire pe care nu și le asuma sau să ne printeze cărțile la ore târzii (ne spunea că ar fi gata de ex. până în ora 10 și ne chema să le ridicăm la 3 dimineața)
  • În urmă cu câteva zile m-a anunțat printr-un mesaj că nu mai dorește să îmi fie furnizor, deoarece nu ,,l-am ajutat deloc” (nu plasasem o nouă comandă ca să primească bani din partea firmei noastre și era frustrat). Știam că nu este tocmai legal să îți abandonezi clientul dintr-o dată, în condițiile în care depinde de tine 100% și are comenzi de onorat însă neavând un contract, nu am putut face nimic.
  • Aveam nevoie de el deoarece nu ne-a oferit timp să căutăm un alt furnizor, prin urmare i-am plătit din nou în avans o factură destul de costisitoare. Încă nu a printat cărțile din comandă, mâine ar trebui să înceapă.

Textul de mai sus a fost scris cu scopul de a vă oferi doar un context. Vă mulțumesc din suflet dacă ați citit până aici. Partea cu adevărat ilegală începe doar acum.

În această seară am avut inspirația de a căuta pe Internet numele editurii mele și așa am descoperit 2 site-uri fantomă, ale aceleiași firme, ce vând cărți contrafăcute. Cărțile mele erau puse la vânzare acolo însă cu statusul de ,,în curs de apariție”. Sunt foarte multe cărți pe acel site, inclusiv de la edituri cunoscute din România. Amândouă site-urile arată la fel însă nici măcar nu au siglele SOL și ANPC. Poza atașată fiecărui produs de pe site era extrasă din prima pagină a cărților mele. Pagina conține numele cărții, autorii, codul ISBN și localitatea editurii. Singura persoană ce deținea acea variantă a paginii cu localitatea adăugată era tipograful, el adăugase acel detaliu.

Îl plătiserăm (fără factură, direct cash din banii personali) să ne ajute cu înregistrarea cărților la Biblioteca Națională. Noi nu aveam experiența necesară și credeam că ne-ar fi mai ușor așa. Biblioteca Națională clar nu ne-ar vinde cărțile, prin urmare el este singura variantă. Nu știm dacă acționează ca un broker ce vinde acelor site-uri publicațiile clienților săi sau dacă este de fapt firma sa. El este din Alba Iulia însă sediul firmei de pe acele site-uri este în Craiova, posibil să fie un prieten de al său sau să fie una dintre firmele lui și să plătească doar sediul acolo.

Întrebarea mea este: Ce putem face în acest caz? Să îl dăm în judecată? Credeți că am câștiga? După cum am menționat mai sus, tocmai ce i-am plătit o factură nouă pentru cărți și trebuie să le printeze. Dacă îl confruntăm mâine nu ar mai printa nimic iar noi avem comenzi de onorat, am avea probleme cu clienții deoarece nu am mai avea cărțile. Să așteptăm până ce le printează pe toate?

Vă mulțumesc!

Deschis 0
Chestiuni legale Bianca Ionescu 5 luni 1 raspuns 33 vizualizari 0

raspuns ( 1 )

  1. Sugestia mea – discutați cu un avocat.

Lasă un răspuns

Browse