Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Precizia cuvintelor in SEO

Uneori, in activitatea de SEO (optimizare pentru motoarele de cautare – Search Engine Optimization) intalnesc situatii in care trebuie sa ma intreb „Oare sensul cuvintelor intelese de mine este identic cu sensul dorit de interlocutor?”. Sa te inseli o data poate fi din cauza altora. Sa te inseli repetat, daca poti evita asta, e din cauza ta. Si fostul presedinte George Bush stie asta, chiar daca are o exprimare mai putin reusita.

Dau mai jos niste exemple de cuvinte din SEO care sunt, uneori, folosite eronat:

  • „Optimizare SEO”. Asa cum am scris la inceputul articolului, SEO contine deja cuvantul „optimizare”. Exprimarea e pleonastica. Problema este ca e atat de raspandita, incat sunt cautari in Google dupa aceasta expresie, ceea ce duce la folosirea ei pe site-urile furnizorilor de servicii, ceea ce educa piata si au loc noi cautari. E un cerc vicios.
  • „Bine indexate”. Expresia nu este gresita, exista o indexare (salvare in baza de date a unui motor de cautare cum e Google) mai slaba (mai putine pagini indexate) sau mai buna (mai multe pagini indexate). Insa intentia expresiei e alta – de obicei cine spune „site-ul e bine indexat” vrea, de fapt, sa spuna „site-ul are pozitionare/ranking bun”, adica apare in pozitii fruntase in SERP (pagini de rezultate cautari ale motoarelor de cautare). Este asadar o intentie de a exprima  „site-ul apare frecvent in pozitii fruntase in cautari, are ranking bun”.
  • „Meta titlu”. De obicei, pe multe pagini de Internet exista un titlu al paginii afisat in locuri precum motoarele de cautare sau titlul tabului curent in browser (acest titlu este definit in <title>) si exista, separat de acesta, un titlu al paginii afisat in corpul paginii (de obicei, cu <h1> sau cel putin afisat cu un font mai mare). Pentru usurinta in exprimare, este frecvent intalnita exprimarea „meta titlu”/„meta title” pentru <title>. Consider ca exprimarea e fireasca, e foarte impamantenita si ajuta la diferentierea intre <title> si <h1> (sau alt tag), insa, tehnic vorbind, <title> nu este un meta.
  • „SEM/Search Engine Marketing” (pentru „PPC, reclame platite”). Acest aspect e discutabil, dar merita mentionat. Exista o scoala care spune ca SEM = SEO + PPC (Wikipedia in romana si cea in engleza, BigCommerce) si o scoala care spune ca SEM = PPC (WordStream, Search Engine Land, Backlinko, Digital Marketing Institute). Aici nu am un raspuns universal, insa e bine sa fiti la curent cu diferenta de perceptie intre sensurile acronimului SEM. In opinia mea, si „SEO” s-ar incadra la „marketing pentru motoarele de cautare (SEM)”, insa in practica, pentru ca e atat de folosit termenul de SEM, e bine sa intelegeti diferentele posibile de perceptie asupra termenului. De obicei, in practica, SEM = PPC.

Despre Olivian Breda

Pe plan profesional, mă ocup de audituri de site-uri pe partea de SEO și UX (SEO - optimizare pentru motoarele de căutare / UX - uzabilitate - experiența vizitatorilor), și realizez / mă ocup de mentenanță pentru site-uri pe platforma WordPress. Cofondator al lumeaseoppc.ro și al cetd.ro. Autor pe blogul olivian.ro. Pe plan personal, caut să cresc, și pentru asta merg la evenimente, fac sport și încerc să trăiesc sănătos, fac voluntariat, citesc. Detalii despre mine pe profilul de LinkedIn: linkedin.com/in/olivian/

Follow Me

Leave a reply