Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Numerarul pierde teren in Europa, dar consumatorii sunt reticenti sa isi ofere datele personale (sondaj)

36% dintre consumatorii europeni utilizeaza platile cash, in 2020 (cu 7% mai putini decat in urma cu 2 ani), conform sondajului „Payments and Open Banking”, realizat de Strategy& (parte a retelei PwC). Sondajul a fost realizat online, pe un esantion de 3.500 de respondenti, din 12 tari (Marea Britanie, Olanda, Spania, Elvetia, Germania, Italia, Franta, Austria, Suedia, Polonia, Irlanda, Turcia),  in perioada august-septembrie 2020, anunta un comunicat de presa marca PwC.

Totusi, reorientarea consumatorilor catre plati fara numerar nu se reflecta intr-o crestere a disponibilitatii de a-si impartasi datele personale cu terti – o conditie pentru dezvoltarea „open banking”. Astfel, doar 20% dintre respondenti se arata dispusi sa-si ofere datele financiare.

„Odata cu deschiderea pietei europene a serviciilor de plati, in urma cu doi ani, cunoscuta ca open banking, au fost incurajate inovatia, implementarea tehnologiei si concurenta in aceasta industrie pentru o dezvoltare mai rapida. Insa reticenta clientilor de a impartasi datele personale ramane o problema cu care se confrunta in prezent toti jucatorii, atat cei traditionali, bancile, cat si cei noi, FinTech. Chiar daca bancile traditionale au in continuare un avantaj de incredere in fata competitorilor, erodarea devine vizibila. In acest context, toti actorii pietei trebuie sa ofere beneficii si stimulente noi care sa construiasca increderea consumatorilor”, transmite Dinu Bumbacea (foto, Partener si Lider Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania).

Alte date din sondaj:

  • in locul numerarului, consumatorii folosesc carduri, portofele electronice sau aplicatii – utilizarea cardurilor de debit este in crestere, pana la 31%, in 2020 (fata de 27% in 2018), iar cea a aplicatiilor si a portofelelor electronice a ajuns 14% (de la 11%)
  • preferinta pentru numerar variaza foarte mult si a scazut intr-un ritm diferit – de exemplu, in Elvetia a coborat in ultimii 2 ani de la 60%, la 45%, iar in Italia a scazut de la 52%, la 38%.
  • motivele pentru care europenii folosesc numerarul in detrimentul altor metode de plata – 34% il utilizeaza daca nu este acceptat alt tip de plata, 26% din comoditate, 13% pentru ca au ingrijorari privind securitatea, 20% au control mai bun al cheltuielilor/bugetului
  • COVID-19 a fost un catalizator pentru platile fara numerar – criza a influentat comportamentul consumatorilor europeni atunci cand fac cumparaturi in magazine (44% folosesc mai des carduri fizice si 9% smartphone-uri); respondentii cred ca aceste comportamente de plata sunt de lunga durata si doar 1 din 5 se asteapta sa revina la obiceiurile anterioare
  • pentru schimbul de informatii personale, respondentii europeni au cea mai mare incredere in bancile traditionale si in furnizorii de carduri (17%), apoi furnizorii de servicii de plata (9%), comerciantii cu amanuntul (8%), gigantii Internetului (7%), bancile care opereaza exclusiv online (neobanks) si FinTech (3%)
  • comparativ cu 2018, bancile si furnizorii de carduri au pierdut 4% din incredere
  • pentru a face schimb de date personale pentru alte servicii (in afara de cele bancare), cel mai dorit beneficiu de catre consumatori il reprezinta reducerile la cumparaturi, popularitatea altor beneficii pentru folosirea produselor „free banking”/pentru depunerea automata a declaratiei fiscale fiind mai reduse

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply