Am nevoie de cod TVA Intracomunitar?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna ziua, as aprecia citeva lamuriri.
Din ce am citit, un neplatitor de TVA (inregistrat in RO) si care intentioneaza sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri sub 10.000 euro pe an nu este obligat sa se inregistreze in scop de TVA.
Ipotetic vorbind, am doi furnizori externi dar numai unul este platitor de TVA.

Doresc sa știu daca am nevoie de codul special pentru TVA daca unul dintre furnizorii mei externi este plătitor de TVA dar achizițiile mele rămân sub pragul de €10.000?
 
Daca achizițiile vor depăși €10.000 înseamnă ca trebuie sa plătesc TVA acumulat in RO dar nu TVA la vinzare daca stau sub 220000 lei, corect?
Deschis 0
Contabilitate & Gestiune dnldnt 7 ani 4 raspuns 9021 vizualizari 0

Răspunsuri ( 4 )

  1. Buna,

    Un neplatitor de TVA care doreste sa realizeze achizitii intracomunitare de bunuri, ar trebui sa aiba in vederea aspectele fiscale de mai jos:

    • achizitia sa nu depaseasca plafonul de 10.000 euro;
    • plafonul de 10.000 euro se calculeaza in functie de cursul BNR de la data aderarii Romaniei la UE, rotunjindu-se la cifra miilor, rezultand astfel un plafon de 34.000 RON;
    • daca plafonul de 10.000 euro se va depasi atunci, societatea este obligata sa se inregistreze in scopuri speciale de TVA si sa plateasca TVA aferenta achizitiei in Romania, prin decontul special de TVA;
    • inregistrarea in scopuri speciale de TVA va trebui facuta inainte ca furnizorul de la care se achizitioneaza bunurile sa emita factura, practic inainte sa se depaseasca plafonul de 10.000 euro;
    • plafonul pentru achizitii intracomunitare este constituit din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoare adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, a achizitiilor intracomunitare de bunuri;
    • pentru inregistrarea in scopuri speciale de TVA trebuie depusa la ANAF declaratia 091.

    Acest lucru inseamna ca dupa depasirea plafonului se va plati TVA in Romania pentru achizitiile din UE, dar atata timp cat societatea nu este inregistrata in scopuri de TVA in regim normal (de exemplu prin depasirea plafonului), nu va emite facturi de vanzare cu TVA.
    Cand depaseste plafonul de 220.000 lei va solicita inregistrarea in scop de TVA in regim normal si anularea codului special de TVA.

    Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

    0
    2018-01-15T11:03:32+02:00

    Salut, multumesc pentru raspuns.
    Conform celor mentionate aici „plafonul pentru achizitii intracomunitare este constituit din valoarea totala…” poti sa aduci lamuriri te rog?
    Taxele de transport (international) se considera „achizitie”? Deoarece cheltuiala cu transportul se va regasi (procentual) in pretul de vinzare final?
    Multumesc anticipat.

  2. Buna,

    Trebuie delimitate aici reglementarile fiscale de cele contabile.

    Din punct de vedere contabil, transportul aferent unei achizitii se repartizeaza in costul acelei achizitii (din punct de vedere contabil, transportul se inregistreaza in acelasi cont ca si bunul).
    Din punct de vedere fiscal, transportul se incadreaza insa ca prestare de servicii.

    Astfel, la art. 268 alin. 4 lit. b din CF si normele aferente se prevede ca in calculul plafonului se ia in considerare valoarea achizitiiilor intracomunitare de bunuri, deci in opinia noastra nu se includ serviciile de transport in acest plafon.

    O zi frumoasa!

    0
    2018-01-18T13:54:12+02:00

    Inteleg, multumesc pentru raspuns.

    O zi buna!

Lasă un răspuns

Browse