Iti trebuie licenta / autorizatie pentru a comercializa imbracaminte?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Salutare,

Construiesc un magazin online de imbracaminte si din cate stiu eu exista anumite branduri (precum Lacoste) care nu pot fi comercializate de oricine. Doar ca am cautat detalii si m-am bagat si mai rau in ceata…unii zic ca daca vrei sa comercializezi de ex produse Nike trebuie sa cumperi neaparat de la Elmec Romania pentru ca ei au exclusivitate, deci nu ai voie sa cumperi din alta tara din UE si sa revinzi. Altii zic ca de fapt nu ai nevoie, cat timp ai factura ca le-ai cumparat si sunt originale si vin cu documentele si garantia de la producator, nu este nici o problema.

Poate sa ma lamureasca si pe mine cineva? 🙂

Deschis 1
Chestiuni legale Contractele cu furnizorii Organizare magazin online Andrei B 11 ani 21 raspuns 28944 vizualizari 0

Răspunsuri ( 21 )

  1
  2013-06-10T20:52:42+03:00

  Totul tine de intelegerea comerciala dintre tine si acel brand.

  Daca vei suna la unul din brandurile mentionate si le spui ca vrei sa vinzi produsele lor, ei iti vor spune ca tin la imaginea acelui brand pe care il reprezinta, si ca nu accepta alte canale comerciale decat canalul autorizat si oficial.

  Ce inseamna canalul oficial? Este o intelegere intre Brand si o Companie nationala, care poate capata un statut de distribuitor national exclusiv (sau nu), care reprezinta interesele intr-o arie geografica (national, emea, east..) ale respectivului Brand. Este pur o intelegere comerciala intre cei 2. In cadrul intelegerii orice cerere de distributie venita pe email, pe site, pe telefon pentru acel Brand e directionata catre Compania reprezentanta (nu musai juridica, ci doar comerciala) a acelui Brand.

  Ce se realizeaza pentru cei 2 e clar, e o protectie a imaginii Brandului (se fac numai actiuni de marketing agreate de catre acel Brand, se fac actiuni de marketing coop, cu bani de la centru etc), iar pentru Companie, inseamna stabilizarea (cel putin temporar) a unei margini financiare, pentru ca el/ea va dicta adaosul si pretul RRP pe piata.

  Sarind insa peste aspectul comercial, este legal in Romania, si in UE, sa mergi la un magazin offline din UE care vinde acel Brand, sa cumperi un palet de produse, sa primesti factura pe care sa o decontezi legal, si totul sa fie facut conform legislatiei nationale si europene. Nu incalci nicio lege. Insa.. cand vine vorba sa vrei sa colaborezi cu acel Brand, mai bine te lasi pagubas.

  Probabil ca tranzactiile tale vor fi monitorizate, Partenerul de afara pana la urma va informa Brandul mama, Compania din tara se poate impune daca are lobby ma puternic la headquarter in UE, insa, daca tu vei vinde mai mult se poate intampla sa devii tu in timp al doilea distribuitor autorizat si deci prima Companie sa-si piarda dreptul de a vinde pe teritoriul nostru in mod exclusiv, sa-si piarda deci exclusivitatea.

  Ce as vrea sa retii din toata dizertatia mea pe tema intelegerii comerciale de acest tip, este ca e numai un contract comercial, sigur conform legii, insa, nu e ilegal sa cumperi marfa in conditiile legii de la orice furnizor din lume. Insa, pot apare probleme legate de logistica, materiale de marketing, suport pe service si post-garantie. De tine depinde ce vrei sa faci.

  LATER UPDATE: mai exista o situatie pe care nu am prins-o in lungul meu raspuns, e vorba de MARCA INREGISTRATA, si protectia marcii. Legal Brandul poate avea MARCA protejata la nivel international. In acel caz, mai intervine ceva pe langa cele spuse de mine. Ai voie sa cumperi si sa vinzi marfa acelui Brand, insa nu vei putea sa faci adwords cu MARCA respectiva in reclama, nu vei putea pune in vitrina magazinului un banner cu MARCA respectiva, si sincer, nu stiu pana unde poate merge aceasta protectie a MARCII, nu stiu daca te poate opri sa vinzi.. dar probabil ne va ajuta Bogdan Manolea cu continuarea.

  0
  2013-06-10T21:24:23+03:00

  Overall, parerea mea este ca nu poate fi un business sanatos, scalabil si durabil, daca se lucreaza pe canal neoficial. Eu am incercat ambele variante, si pot spune ca e mai bine pe canal oficial si pentru ca iti asumi mai putine riscuri.
  Daca este vorba de un business mic, limitat, nu vad o problema in a se lucra si pe canal neficial.

  0
  2013-06-10T21:27:07+03:00

  De citit si:
  http://www.mediafax.ro/social/expozitie-inedita-la-palatul-justitiei-haine-si-parfumuri-de-firma-dar-si-pastile-albastre-toate-contrafacute-10800987

  Desi aici nu cred ca e cazul de produse contrafacute. Acu, din ce am inteles si eu, daca nu ai licenta de folosire a marcii, atunci se numeste ca acele produse sunt contrafacute, se merge in proces, se dovedeste ca ele sunt originale, caz in care probabil Compania care reprezinta Brandul cred ca poate cere daune de folosire fara drept a Marcii Brandului respectiv.

  Deci atentie mare la aspectul acesta de folosire legala a Marcii respectivului Brand.

 1. Pentru a raspunde intrebarii initiale – nu iti trebuie licenta sau alta autorizatie pentru a comercializa imbracaminte.

  In schimb, titularul unei marci (indiferent de domeniu) poate sa faca ce vrea el cu marca lui (inclusiv sa ceara sa se vina prin anumiti distribuitori sau magazine – ori sa nu se vinda online).

  Vezi legea 84/1998 Art 36 si urmatoarele:
  Art. 36
  (1) Inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii.
  (…)
  (3) In aplicarea alin. (2), titularul marcii poate cere sa fie interzise tertilor, in special, urmatoarele acte:
  a) aplicarea semnului pe produse sau pe ambalaje;
  b) oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn;

  http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/altele/legea-marcilor-si-indicatiilor-geografice-republicata-841998.html

  0
  2013-06-10T22:04:35+03:00

  Trist. Deci eu chiar daca ii vand cu etichete si cu garantie, carticele si toate cele, ca in magazin, tot am probleme?

  Am uitat sa precizez ca nu as vine acc modele ca in magazin, deci practic nu le fac concurenta. E vorba de modele mai vechi, provenite din outlet-uri din strainatate. Sincer, imi vine greu sa cred ca toate magazinele aparute peste noapte au acordul brandurilor sa comercializeze produse. Sa zicem ca site-urile mari, gen fashiondays.ro, au intelegeri solide, dar nu stiu ce sa zic de restul…

  @Damo – de acord cu tine, dar pretul pe care l-as da sa cumpar de la un distribuitor din romanica ar fi mult peste cel din strainatate. Plus ca cel mai probabil nu o sa accepte sa imi vanda mie…

  0
  2013-06-10T22:11:55+03:00

  Vezi ca a raspuns Bogdan Manolea mai sus pana unde merge protectia marcii. Citeste cu atentie articolul indicat de el.
  Succes!

 2. M-am lovit de chestia asta acum vreo 3-4 ani cand am incercat sa comercializez produse Guess, aduse legal din USA. Ideea este simpla, titularul marcii Guess ma putea da in judecata pentru comercializarea fara acordul lor a produselor Guess. Am avut un „avertisment” legal si am consultat doi avocati diferiti care mi au confirmat ca sunt in drept sa faca asta, iar daca nu dai curs intelegerii amiabile, in actiune nu se cer mai putin de 100.000 usd pentru deranj.

  Deci, ca si concluzie, tu poti importa din afara UE sau cumpara din UE absolut legal, orice produs doresti sa revinzi, problema e, ca fara acordul titularului de brand POTI avea necazuri. Subliniez POTI pentru ca nu este neaparat obligatoriu sa se intample, depinde de la caz la caz, functie si de cota de piata a marcii respective sau interesul reprezentantului local.

  0
  2013-06-10T23:05:01+03:00

  Deci, cu alte cuvinte, la noi ca la nimeni altii 🙂 Poti sa comercializezi si sa n-ai probleme, sau pot sa vina si sa te impediece sa mai vinzi si probabil sa iti ceara si daune de niste multi bani. Cum iti e norocul 🙂

 3. Cred ca situatia este identica in orice ocazie, exceptand tarile unde nu conteaza TM ( china, turcia, etc )

 4. Andrei B. – poti sa ai probleme. Depinde de politicile titularului marcii, cei mai multi nu impun astfel de limitari si doresc sa se vinda produsele lor oricum. De asemenea, marca trebuie sa fie protejata si pe teritoriul Romaniei.

  Sunt citeva exceptii, e adevarat, dar nu cred ca se aplica la ce vrei tu.

  0
  2013-06-11T13:24:52+03:00

  Am inteles, dar pe parcurs am verificat ceva si mai am o problema acum.

  Orice produs comercializat trebuie sa aiba documentele care vin cu el si in limba romana? Pentru ca fiind produse aduse de afara, nu au nimic scris in romana pe ele…

 5. Eu iti recomand ca pentru o noua intrebare nelegata de cea din subiect, sa deschizi un nou capitol.

  0
  2013-10-11T18:12:35+03:00

  Bogdan Manolea Manolea
  In aceeasi lege, mai jos se stipuleaza ca:
  Art. 38
  (1) Dreptul asupra marcii se epuizeaza, iar titularul nu poate interzice altor persoane folosirea acesteia pentru produse care au fost puse in comert in Uniunea Europeana si in Spatiul Economic European sub aceasta marca de titularul insusi sau cu consimtamantul sau.
  (2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile daca exista motive temeinice care justifica opozitia titularului la comercializarea ulterioara a produselor, in special atunci cand starea produselor este modificata sau alterata dupa punerea lor in comert.

  Art. 39
  (1) Titularul marcii nu poate cere sa se interzica unui tert sa foloseasca in activitatea sa comerciala:
  a) numele/denumirea sau adresa/sediul titularului;
  b) indicatii care se refera la specia, calitatea, destinatia, valoarea, originea geografica, perioada de fabricatie a produsului sau perioada prestarii serviciului sub marca, precum si la orice alte caracteristici ale acestora;
  c) marca, daca aceasta este necesara pentru a indica destinatia produsului sau a serviciului, in special pentru accesorii sau piese detasabile.
  (2) Dispozitiile alin. (1) sunt aplicabile cu conditia ca folosirea de catre un tert a elementelor prevazute la lit. a) si c) sa fie conforma bunelor practici din domeniul industrial ori comercial.

 6. Iti voi da eu un email cu datele lui de contact 🙂

 7. Corina, cel mai bine esta sa pui o noua intrebare, bine formulata, cu detalii, astfel incat sa fie vizibila si sa te poata ajuta colegii din comunitate. Spor!

 8. Te rog sa faci o intrebare noua, sau citeste aici: https://ecompedia.ro/tag-uri/cum-imi-fac-magazin-online
  Daca faci o intrebare noua ti se va raspunde punctual, si te rog sa fii cat mai specific, sa pui cat mai multe detalii, atat cat poti desigur.

 9. Ar fi bine sa pui o intrebare noua, aici, ca si comentariu, nu vei avea parte de expunere, si vei primi probabil putine raspunsuri utile, spor!

  0
  2016-03-16T09:26:39+02:00

  Buna Mady, ar trebui sa pui o intrebare noua, aici e posibil sa intarzie raspunsurile.. fiind un thread mai vechi. Si am sa te rog sa descrii cu lux de amanunte cum si ce vrei sa faci tu, in special daca e vorba de un magazin online, cu cat mai multe detalii cu atat vei primi raspunsuri mai bune pentru tine, care sa te ajute sa afli ce trebuie sa faci. Sa te uiti te rog si pe acest tag: https://ecompedia.ro/tag-uri/acte-infiintare
  Succes!

  0
  2017-01-26T12:20:19+02:00

  Buna ziua,

  Sunt studenta la Universitate Libera din Bruxelles. am ca subiect de teza: comercializarea produselor de origina belgiana pe piata Romaneasca.
  as avea nevoie de informatii cu privire la modul in care se fac demersurile in acest scop , cum se face studiul de piata si cum produsele pot fi vandute intr-un lant de magazine ( de ex Mega Image) in Romania.
  va multumesc pentru amabilitatea si informatiile pretioase.
  Cordial,

  Elena

  0
  2017-04-24T22:08:40+03:00

  Buna ziua. Si eu vreau să-mi deschid un magazin de tip outlet, dar încă nu sunt lămurită daca trebuie sa am un contract de colaborare sau drept de comecializare cu grupul inditex, întreb asta pentru ca sunt multe persoane care spun ca nu avem voie sa vindem de la inditex, cu toate ca sunt o multime de magazine de genul acesta pe piata. Am gasit si distribuitori care spun ca nu e nicio problema, au contracte de colaborare si oferă facturi. Deci din partea lor, totul e in regula.

Lasă un răspuns

Browse