INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu WOOBA.ro
Site-ul WOOBA.ro a fost lansat in noiembrie 2020 si vinde online solutii modulare pentru decor, din baghete de fag si plastic printat 3D: corpuri de iluminat si masute de cafea. In plus, ofera servicii de 3D printing arhitectilor, designerilor si industriilor de productie. Cristina Cerga (foto, Cofondator WOOBA.ro) ne-a povestit cum a pornit aceasta afacere cu produse unice pe piata autohtona si internationala (alaturi de Stefan Nadejde si Adrian Bursuc), care a produs o colectie speciala pentru Mobexpert si care s-a relansat la finalul lunii aprilie. Aflati mai multe, din interviul de mai jos!
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Cristina Cerga: „WOOBA” vine de la „Wood Best Art”. Produsele noastre sunt compuse din baghete de fag si imbinari din plastic printate 3D. Aportul tehnologic pe care il avem ne permite sa construim unghiuri unice, pentru forme corecte, simple sau complexe.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Ideea business-ului ii apartine lui Adrian Bursuc, partenerul nostru de creatie, care construieste forme WOOBA inca din 2017. In 2019, prin participarea la Startarium Crowdfunding Makeathon, l-am cunoscut pe Adi si produsele WOOBA. Ulterior, in 2020, alaturi de Stefan Nadejde, am investit in produsele lui si am construit societatea WOOBA DECO SRL. Produsele care se construiesc in atelier se bucura de unicitate. Nu mai exista pe piata produse similare, mai ales cele in forme stelare.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Sunt antreprenor in industria de creatie din 2014. Prima afacere a fost construita pentru a-mi manifesta creativitatea si a imbraca in haine vizuale afaceri, campanii nationale si internationale, online-ul si offline-ul romanesc. Am pornit prima afacere alaturi de Stefan si tot alaturi de el am investit in business-ul WOOBA. Ne-am dorit foarte mult sa ne manifestam creativitatea si ideile intr-un business de produs. Sa il facem si sa il crestem frumos. In formula de trei, in octombrie 2020 am lansat pe piata primele produse WOOBA.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Am facut Facultatea de Filosofie si un Master in Managementul Afacerilor Internationale. Despre Antreprenoriat am invatat de la antreprenori romani precum: Dan Stefan, Tudor Maxim, Cristi Tudorescu, Claudia Filip, Bogdan Tudor, Mihai Patrascu si multi altii. Acesti antreprenori erau membri JCI Bucuresti, organizatie in care am intrat in 2010 (si in care sunt membru si in prezent). In JCI am invatat organizare, planning, prezentare si implicare.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare, a fost greu? Ai investit mult?
Pentru lansarea WOOBA am folosit resursele proprii. Am investit cat timp si cate resurse financiare a fost nevoie. Ulterior, am reusit sa intregim echipa creativa cu un antreprenor cunoscut in industria noastra si am atras o investitie care ne permite cresterea, dezvoltarea si pozitionare corecta in piata de decor.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Un business de produs se construieste greu. Mai ales atunci cand iti doresti sa ii intretii functionalitatea printr-un circuit economic local. Am ales furnizori locali pentru materii prime si am deschis un atelier in care facem productia completa in-house, aici, in Romania. A fost un drum lung, insa acum suntem pe ultima suta de metri cu gestiunea si centralizarea necesarului. Incepand cu luna aprilie, suntem gata sa relansam si sa introducem pe piata produse noi. Inclusiv o categorie de produse la super preturi. Am semnat un parteneriat si cu cel mai mare distribuitor de becuri, astfel incat vom reusi sa listam si becuri potrivite produselor noastre de iluminat.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Avantajele antreprenoriatului sunt multiple. Doar in calitate de antreprenor poti contrui de la 0 o idee si pune pe piata solutii inteligente de produse sau servicii. Flexibilitatea, oportunitatile si contextul in care dezvolti lucruri te ajuta sa devii un om mai responsabil. In calitate de angajat, construiesti visul unui antreprenor. Ai stabilitate financiara, program fix si beneficii salariale. Ceea ce, in calitate de antreprenor (cel putin la inceputul traseului), nu prea exista.
Care este publicul tinta al site-ului?
Pe www.wooba.ro gasesti produse de decor: lustre, veioze si masute de cafea. In aprilie vom lista si produse de decor pentru plante si alte articole functionale pentru birou. Publicul nostru tina sunt tinerii care isi decoreaza casa si cauta articole autentice, de design, pentru spatiul lor. Pentru serviciile de 3D printing, targetam arhitectii, designerii de obiect si industriile de productie, pentru prototipare articole in dimensiuni maxime de 20×20 cm.
De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Pentru ca sunt produse de design, create si produse in Romania. Pentru ca este fascinant de linii drepte si geometrie. Pentru ca produsele noastre se potrivesc stilului sau si al spatiului unde vor fi pozitionate.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Produsele WOOBA sunt unice. Nu mai exista in plan international astfel de creatii. Elementul de noutate (pe langa formele stelare) este si in tipul de materii prime alese: baghete din fag si imbinari printate 3D.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Toate produsele de pe site sunt proiectate, construite si asamblate in atelierul nostru din Pipera, Bucuresti.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Pe langa platforma proprie (www.wooba.ro), ne vindem produsele pe dizainar.ro, neogalateca.ro, makershop.ro si cabo.ro. Avem si o colectie semnata special pentru Mobexpert, care se regaseste in toate magazinele din tara si online.
Cati angajati aveti?
In momentul de fata, avem un angajat si peste 10 colaboratori. Urmeaza sa facem angajari incepand cu iunie acest an.
Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna martie – n.r.)?
E o perioada buna; dupa lansarea din aprilie, urmeaza sa avem un boom in vanzari, dat fiind completarea produselor cu categorii noi si preturi mai bune.
Ati participat la Black Friday 2021?
Da, am avut o campanie atat pe platforma proprie, cat si pe eMAG.
Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2021?
Cifrele pentru cele doua campanii au fost similare.
Cum si unde va promovati site-ul?
Ne promovam prin canalele social media, prin asocieri de brand si campanii de influenceri. Urmeaza o promovare mai agresiva, dupa lansarea noii versiuni de website.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Da, avem pagina de Facebook si Instagram. Este foarte importanta comunicare pe aceste doua canale, mai ales pentru ca avem produse foarte vizuale. Comunicarea online este adminsitrata de catre mine si Stefan. Construim campanii in sezonalitatile importante si comunicam constant, atat despre produse, cat si despre viata din atelier.
Aveti versiune de mobile?
Da, website-ul este responsive si pe mobile.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
10% din mobile. Oamenii care fac comanda de articole pentru casa doresc sa se documenteze bine si intra pe website din versiune de desktop, pentru a putea citi recomandarile si detaliile de produs.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
2021 a fost primul an plin de business si anul in care am consolidat afacerea din punct de vedere tehnic. Am investit in atelierul de productie, in dezvoltarea colectiei pentru Mobepxert si in completarea colectiei noastre.
Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Prin SEO bun! Construit cu specialisti in marketplace-uri si in baza unui algoritm care sa genereze organic vizite, din cautari. In acest fel poti reduce mult investitiile in campanii. Acest drum il urmam acum, in constructia noii platforme.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
La lansarea business-ului ,am avut o colectie de design si un site de prezentare. In timpul dezvoltarii afacerii, ne-am dat seama ca avem nevoie un marketplace mai bun. Asta construim acum. 🙂
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Lucram cu Fan Courier si suntem multumiti.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Fiti cu ochii pe noi! Urmeaza sa va bucuram cu produse noi, campanii faine si multe multe noutati. Nu dezvaluim prea multe, insa – din aprilie – veti avea posibilitatea sa va construiti o stea acasa.
Leave a reply