Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu PostcardsMarket.com

PostcardsMarket.com a aparut in martie 2016 si vinde online carti postale, timbre si accesorii. Mihnea Raducu (foto, Administrator PostcardsMarket.com) ne-a povestit ca vinde produse exclusive, care deja sunt copiate prin India sau China, ca are foarte putini clienti pe piata din Romania si ca isi bazeaza promovarea pe Google Ads. Aflati mai multe in interviul de mai jos!

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Mihnea Raducu: In urma unui brainstorming. Cautam ceva care sa fie in engleza si sa fie inteles de colectionari (inseamna „piata de carti postale”).

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
De nevoie. Undeva prin 2013-2014, mi-am redescoperit clasoarele si timbrele de cand eram copil. Si am zis: „Ce tare, ma reapuc de colectionat timbre”. Destul de rapid am realizat ca timbrele sunt foarte scumpe, insa deja eram intrat in „lumea colectionarilor”, unde am gasit segmentul celor care isi scriu si primesc carti postale. Si destul de multi colectionari din alte tari imi cereau steagul Romaniei pe carte postala, insa gaseam foarte greu asa ceva. Asa ca am zis… de ce sa nu imi produc eu propriile carti postale? Am vorbit cu un prieten care se pricepea la design si a iesit un concept de steag, dublat de cateva alte informatii (cum spui „Salutari din…” in limba romana, stema tarii, informatii demografice, harta, locul unde se afla pe mapamond), practic o carte postala educationala, din care sa si inveti ceva. Vazand acest steag la mine, un prieten din Germania m-a intrebat daca nu pot face pe acelasi model si steagul lor, cineva din Olanda, la fel (si tot asa). Deci am vorbit cu prietenul meu, ne-am asociat intr-un SRL si am inceput treaba. Nu am avut niciun model in domeniu.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Am pornit cu prietenul asociat, alaturi de care sunt si azi. Motivatia a fost fascinatia ca as putea sa fac business, sa produc niste bani dintr-un hobby, din pasiune si placere.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
In 1997, vindeam martisoare la Eroilor, iar in ’98 bilete de bingo in Piata Matache. Din 2001 pana in 2007, am lucrat in cadrul Coca-Cola (in vanzari si apoi in marketing,) perioada care a insemnat – practic – formarea mea ca om de vanzari. Dupa Coca-Cola, am lucrat alti 13 ani in piata farmaceutica, cu OTC-uri si suplimente alimentare, in departamentul marketing. Iar din noiembrie 2018, am decis sa parasesc lumea corporatiilor, pentru a ma ocupa exclusiv de businessul meu.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Nu a fost greu, dar nici usor. Nu am avut nevoie de o mare suma initiala de investit, practic am lasat lucrurile sa decurga natural si sa creasca incet-incet. Da, am venit cu bani de-acasa (altfel nici nu se poate), dar nu imi propusesem sa mut muntii din loc.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Fiind pasiune mai mult decat business, mi se parea ca vad peste tot bariere, taxe peste taxe, comisioane bancare, etc. Mi se parea totul foarte complicat. Se spune ca mananci un elefant „bucata cu bucata” – asa si in cazul meu, barierele au fost depasite una cate una.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Cand esti angajat, pe X ale lunii intra salariul, „no matter what”. Cand ai propria afacere, daca faci ai, daca nu, nu. Insa nu se compara stresul la care esti supus in corporatii (cand „trebuie sa demonstrezi”), cu bucuria pe care o ai vazand sau simtind zambetul celui ce primeste o carte postala de la mine.

Care este publicul tinta al site-ului?
Aici este foarte interesant, pentru ca majoritatea clientilor mei sunt din afara tarii. Sunt si cativa din Romania, dar ii stiu cu nume si prenume. La noi nu exista cultura scrisului de carti postale, asa cum este in Germania sau in Statele Unite, de exemplu. In vestul Europei oamenii, cand ies la pensie, se apuca de scris carti postale. Si aici e o poveste interesanta, pentru ca exista o platforma online (postcrossing.com), care iti permite sa te inregistrezi cu adresa ta, cu un profil completat si incepi sa scrii carti postale la intamplare, catre persoane pe care nu le cunosti. Si, la randul tau, primesti carti postale! Acum, dupa peste 6 ani de activitate, pot spune ca targetul meu sunt persoanele de sex feminin, de peste 40-45 ani (cele care trimiteau vederi inca din copilarie). Dar pot fi si mai tinere, pot fi si barbati, insa femeile sunt mai aplecate catre frumos, catre scrisul de mana, catre atentia la detalii scrise, etc.

Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Avem marele noroc de a fi „deschizatori de drumuri” apropo de seriile de carti postale. Pe site-ul nostru poti gasi, in exclusivitate, seriile cu steagurile lumii (colectionarii le numesc FOTW cards), Hartile lumii (MOTW – Maps of the World), Titina and Friends (o serie dezvoltata de mine impreuna cu o autoare de carti si designer din Italia) si alte serii specifice. Avem inclusiv o serie numita „Postcard World Explorer” realizata in conditii grafice deosebite, cu lacuire selectiva, pe spatele carora se afla un cod QR, care atunci cand este scanat duce catre imnul national al tarii respective, cantat de US Navy Band – instrumental de pe Wikimedia.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Asa cum spuneam mai sus, avem produse exclusive, care (in mod interesant) deja sunt copiate prin India sau China, ceea ce ne spune ca exista interes. Referitor la piata produselor similare de la noi, vindem foarte putin in Romania. In Romania sunt aproximativ 3-4 firme care se focuseaaza pe imagini din tara noastra si care tiparesc si alte produse (calendare, albume foto). Dar, tinand cont de adresabilitatea noastra, de ce ar cumpara cineva din Germania sau Olanda o carte postala cu Vedere aeriana Sibiu sau Moldovita, daca nu viziteaza tara noastra? Mai ales in conditiile in care shopping-ul online iti permite sa faci cumparaturi de acasa, din fata calculatorului.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Cartile postale sunt produse in Romania (tiparite la o tipografie din Bucuresti).

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Canalele de vanzare sunt website-ul, dar si Google Shop, Insta Shop, Facebook, Shop by Shopify. Magazinul nostru este construit pe platforma Shopify, aceasta fiind ideala pentru comertul online worldwide.

Cati angajati aveti?
1 – eu.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna mai – n.r.)?
Merge si e suficient. 🙂 Cand este criza in Germania, vin clienti din Statele Unite. Insa faptul ca Romania este in Uniunea Europeana deschide foarte mult disponibilitatea clientilor din restul UE de a cumpara produse de la noi.

Ati participat la Black Friday 2022?
Da, am participat, cu rezultate frumoase in ceea ce priveste vanzarile,

Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2022?
De Black Friday, noi am vandut si produse pentru Craciun. Deoarece exista si un timp necesar livrarii, noi trebuie sa calculam totul devansat cu circa o luna. De aceea nu se pot compara aceste doua perioade: de Craciun, lumea comanda orice altceva decat carti postale, pentru ca deja scriu acele carti postale, pentru a fi trimise inainte de Craciun.

Cum si unde va promovati site-ul?
Online. Google Ads este foarte important pentru noi, dar si comunicarea directa cu clientii. Insa promovarea se face foarte mult offline (eu participand la diverse intalniri ale colectionarilor de carti postale). Prezenta mea fizica in cadrul acestor intalniri creste foarte mult increderea cumparatorilor in mine si in brandul pe care il gestionez: vad ca exist, ca sunt real si nu doar o platforma pe Internet. Cea mai recenta astfel de intalnire, care a fost si una dintre cele foarte exotice, a avut loc in noiembrie 2022, in Svalbard, teritoriu autonom al Norvegiei, foarte aproape de Polul Nord. Am aparut inclusiv in gazeta locala, acest lucru fiind ulterior folosit pentru promovare.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Da, avem pagina de Facebook si prin intermediul ei tinem clientii informati. Am avut campanii platite pe Facebook, dar ce dadeam pe mere, luam pe pere. Fiind cu adresabilitate foarte nisata, am oprit aceste ad-uri, concentrandu-ne pe Google Ads.

Aveti versiune de mobile?
Da, inca de la inceput. Shopify ne ofera acest serviciu si am avut, pe langa comenzi de pe calculator, mobil sau tableta, inclusiv comenzi facute de pe smart watch sau smart TV!

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
37% din total comenzi vin de pe dispozitive mobile, asta si datorita faptului ca avem foarte multe produse listate in magazin, cu foarte multe filtre, iar clientii prefera sa plaseze comanda de pe calculator.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Anul curent probabil va fi cu o crestere estimata de 10-15% fata de anul trecut. Principalul motiv poate fi si faptul ca am pierdut 2 piete (si jumatate) – clientii activi din Rusia si Belarus  (respectiv China); din cauza razboiului de la granite, clientii din cele doua tari nu mai au metode de plata online acceptate, iar in China PayPal este restrictionat, fiind de origine americana. Cresterea din acest an va fi o crestere pe verticala, datorita produselor noi lansate si clientilor noi atrasi.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Cheltuielile pot fi reduse prin studierea permanenta a furnizorilor, negocierea pe istoric, asumarea anumitor costuri pe perioade mai mari pentru care se pot negocia reduceri de tarif. La noi, pentru platforma e-commerce Shopify exista o taxa lunara sau anuala. Noi am facut pe 2 ani in avans si am obtinut o extra reducere. In cazul unui magazin online, vorbim de mai multe tipuri de abonamente si acolo se pot obtine reduceri semnificative de buget, printr-o buna negociere.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Asa cum spuneam, adresabilitatea noastra este pentru exterior. Autohton, cred ca o mare provocare pentru comerciantii online va fi sa elimine total COD (cash on delivery) si sa obisnuiasca clientii sa plateasca online, cu cardul. In ceea ce ne priveste, noi incasam prin PayPal si prin procesatori de plati cu cardul.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Probeleme sunt multiple, insa e foarte bine ca sunt destul de rare. Aici putem mentiona timpii de livrare sau costurile ridicate, pachetele pierdute sau alterate (lovite, rupte, distruse). Depasirea lor se poate face prin imbinarea de oferte: de la traditionala Posta Romana, pana la firmele de curierat renumite. Ca in orice domeniu, cu cat oferi mai multe alternative, cu atat asteptarile clientului pot fi diferite.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Dezvoltarea continua a magazinului, prin adaugarea de noi produse si atragerea de clienti noi, plus identificarea altor nevoi ale clientilor si cautarea de solutii oferite pentru aceste nevoi: albume, storage boxuri, obiecte personalizate – insa totul construit in jurul nevoilor clientului. Inca de la experienta mea in compania Coca-Cola, mi-a ramas adanc intiparita urmatoarea afirmatie (cu referire la cei 4 P): „Sa oferi produsul potrivit la pretul potrivit, in canalul de vanzare potrivit, consumatorului potrivit, in momentul potrivit”. Degeaba as oferi servicii de tatuare dinti sau decorare talpi de pantofi, daca cei care acceseaza site-ul nostru sunt in cautare de carti postale si de alte produse adiacente acestui hobby extraordinar.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply