INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu LineaMinerals.ro, ZECOshop.ro si DoctorZECO.ro
Grupul de firme Zeolites a fost infiintat in 2013, in scopul de a exploata unul dintre putinele zacaminte de zeoliti din Romania – aflat in zona Rupea (judetul Brasov). Zeolites Group detine 3 site-uri e-commerce care vand aceste minerale utilizate in diverse domenii (LineaMinerals.ro – aparut in 2017, ZECOshop.ro si DoctorZECO.ro – aparute in 2020), iar compania administreaza si site-ul de prezentare al fabricii, ZeolitesProduction.com. Doru Bolos (foto, CEO Zeolites Group) ne-a introdus in culisele afacerii sale (singurul producator de zeolit pentru uz uman din Romania), in interviul de mai jos.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales aceste nume pentru magazinele online?
Doru Bolos: ZECOshop.ro comercializeaza produse din zeolit pentru: cultura plantelor, cresterea animalelor si albinelor, gospodarie, pet shop si protectia mediului. DoctorZECO.ro comercializeaza primul bioabsorbant de pesticide de pe fructe si legume, cu acelasi nume, o noutate la nivel mondial. LineaMinerals.ro vinde produse din zeolit pentru uz uman: suplimente alimentare si cosmetice. Produsele cosmetice urmeaza sa apara pe piata.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Zeolitul este un mineral cu multiple domenii de utilizare (de la mediul inconjurator, pana la oameni), cu valente pozitive asupra intregului spectru ce ne inconjoara: aer, apa, sol, plante, animale, om. Spectrul de utilizare al zeolitilor este extrem de vast: pe langa uz uman, se folosesc pe scara larga in cultura plantelor, cresterea animalelor, pentru filtrarea apelor, absorbant de hidrocarburi si bioabsorbant de pesticide de pe fructe si legume. Ati mai intalnit asa ceva? Cam greu, nu? Si, totusi, zeolitul de Rupea (din inima Ardealului) are aceste valente. Zeolitul este utilizat de multi producatori de suplimente alimentare, in combinatii cu diferite ingrediente benefice omului. Firma noastra este singura producatoare de zeolit pentru uz uman din Romania, avem propria cariera de unde extragem mineralul (Transylvania Green Mineral), este marca noastra.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Mi-am dorit sa am propria afacere de cand ma stiu si am devenit antreprenor inca din 1994. Apoi, in 1996, dupa aparitia Bursei de Valori Bucuresti, am devenit broker/antreprenor, iar din 2014 antreprenor in domeniul zeolitilor. In afacerea cu zeolitul de Rupea am fost cooptat ca si investitor. In acest moment suntem patru actionari in cadrul firmei Zeolites Production S.A., primul procesator industrial de zeolit din Romania. In Zeolit Group sunt, in acest moment, trei firme.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Am terminat Facultatea de Stiinte Economice din Cluj Napoca, in anul 1991, deci aveam formarea teoretica profesionala, iar restul am invatat pe parcurs.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Finantarea acestui business am facut-o in principal cu fonduri proprii. Am reusit sa obtinem si un credit bancar nu foarte mare, desi eram la vremea aceea un start-up. Investia a depasit pana acum 3 milioane € si mai urmeaza.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Totul a fost nou in domeniul acesta de activitate. Am readus in actualitate utilizarea zeolitul romanesc de Rupea in diverse domenii, dupa o pauza de aproape 30 de ani. Nu a fost usor si nu este usor nici acum. Dar am convingerea ca fac ce trebuie, iar recunosterea din partea pietei si clientilor ne incurajeaza. Colaboram in activitatea de cercetare-dezvoltare cu mai multe institute de cercetare si universitati, pentru ca toate produsele noastre au o baza de cercetare stiintifica. Este o mare bucurie faptul ca activitatile de cercetare s-au transformat in brevete de inventie, in cea mai mare parte. A depasi barierele care apar este o provocare aproape zilnica, in firma noastra.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
A decide sa investesti in propria afacere este un act de curaj si responsabilitate. Curaj sa-ti investesti proprii bani si sa-ti asumi riscul sa-i si pierzi (nu intotdeauna doar se castiga), sa apelezi si la sume atrase prin imprumuturi bancare, pe care trebuie sa le si rambursezi. Responsabilitate privind organizarea business-ului in asa fel incat sa poti asigura locuri de munca bine platite oamenilor pe care ii angajezi. Nu e usor, dar e si placut, atunci cand ai satisfactia lucrului bine facut si recunoscut ca atare de catre piata.
Care este publicul tinta al site-ului?
LineaMinerals.ro – persoane interesate de propria sanatate. ZECOshop.ro – agricultori, fermieri, iubitori de animale si de natural, fermele pentru cresterea animalelor, diferite industrii. DoctorZECO.ro – toti oamenii care-si doresc sa traiasca sanatos.
De ce ar trebui un om care intra pe aceste site-uri sa cumpere de la voi?
Principala caractiristica a tuturor produselor noastre este ca sunt 100% naturale, sunt produse bio. In procesul tehnologic nu intervenim decat prin activare mecanica si termica. Nu avem nicio interventie de natura chimica, care sa altereze caracterul bio al produselor. Mai mult, impreuna cu patru institute de cercetare (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj-Napoca, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutica Bucuresti si Institutul National de Sanatate Publica) si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, am scos pe piata produsul Doctor Zeco, primul bioabsorbant de pesticide de pe fructe si legume, care absoarbe pana la 100% dintre pesticidele de pe acestea. Acest produs se gasete pe site-ul DoctorZECO.ro. Procesul de activare mecanica si termica difera fundamental, in functie de destinatia produselor care se obtin din materialul zeolitic de tip clinoptilolitic. Zeolitul de Rupea si produsele obtinute din el au un continut de clinoptilolit de peste 95% si sunt extrem de alcaline pH-ul zeolitului de Rupea este de 8,75-9,2.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Avand in vedere ca noi avem si cariera de extractie a zeolitului de Rupea, si fabrica de prelucrare si procesare tertiara a zeolitului pentru diverse utilizari, controlam extrem de strict calitatea tuturor produselor noastre, pe tot fluxul productiv, pana la produsul finit. Suntem singurul procesator industrial pentru propriul zeolit din Romania, incepand cu extractia din cariera si, pana in bucataria clientilor nostri, in fermele din intreaga tara, in gradinile de legume, in hrana animalelor de companie sau in curtea fiecaruia dintre noi. Suntem „furnizor oficial de sanatate”.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Absolut toate produsele vandute pe site-urile noastre sunt produse de catre firmele Zeolites Goup, in propriile unitati de productie, respectand cele mai inalte standarde de calitate. Calitatea produselor este validata stiintific, prin colaborarea cu institute de cercetare si universitati.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Vanzari traditionale si e-commerce.
Cati angajati aveti?
24 de angajati.
Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna februarie – n.r.)?
Inceputul anului 2021 a fost unul foarte bun. Cresc si numarul de vizitatatori, si rata de conversie.
Ati participat la Black Friday 2020?
Am participat la Black Friday cu toate cele 3 site-uri. Rezultatele nu au fost spectaculoase. Produsele noastre nu cred ca se incadreaza in tiparul potrivit pentru Black Friday.
Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2020?
Craciunul a fost supriza placuta a anului 2020, iar vanzarile au fost considerabil mai mari, comparativ cu Black Friday.
Cum si unde va promovati site-ul?
Pe social media (Instagram, Facebook, YouTube) si cu ajutorul motoarelor de cautare, prin campanii de promovare PPC.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem si pagina de Facebook, consideram extrem de necesara aceasta forma de comunicare cu clientii. Administrarea o facem in parteneriat cu o firma de specialitate, care ne consiliaza si in campaniile platite.
Aveti versiune de mobile?
Da, toate cele 3 site-uri au fost optimizate si pentru clientii care folosesc smartphone-uri.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Peste 70% dintre conversii vin de pe dispozitive mobile.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
In momentul de fata, tendintele favorizeaza comertul online in toata Europa si, avand in vedere ca Romania se afla sub media europeana la clienti care isi fac cumparaturile online, credem ca si in tara noastra va creste exponential acest segment. Mai mult decat atat, avem un numar mai mare de produse in portofoliu, incepand cu anul 2021. Estimam ca in 2021 ne vom dubla vanzarile online.
Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Prin a avea produse de calitate, care sa fie comandate si a doua, si a treia oara de aceeasi clienti. Dupa cresterea notorietatii site-ului, daca ai produse care sa acopere necesitatile pietei, poti sa reduci sumele necesare pentru promovare. Cunoscand si perfectionand utilizarea motoarelor de cautare si crearea continutului relevant pe site-uri, se poate obtine o crestere organica a vanzarilor. Totodata, incercam sa avem si o identitate vizuala cat mai atractiva.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Cea mai mare provocare pentru site-urile noastre este dobandirea unei notorietati, bazata pe calitatea produselor si livrarea lor, care sa duca la asocierea mentala a zeolitului, in Romania, cu numele site-urilor noastre.Vrem sa fim cei mai buni.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Avem probleme legate de modul de manipulare al coletelor, dar sunt lucruri care tin de educatia personalului si se pot remedia. Au existat si modificari de tarife, ce ne-au facut sa ne mutam de un curier la altul. Pana cand proprietarii firmelor de curierat nu vor incerca sa rezolve aceasta problema, nu prea avem solutii… Nu sunt unii mai buni decat ceilalti.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Avand in vedere ca suntem producatorii produselor pe care le comercializam, ne dorim sa ne axam pe partea de B2B, care sa inceapa de detina o pondere substantiala in cifra de afaceri online.
Leave a reply