Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Kaya.ro

Magazinul online Kaya.ro a aparut la sfarsitul anului 2019, cu 3 luni inainte ca fondatoarea lui – Cosmina Kovacs (foto, CEO Kaya.ro) – sa devina mama. Si vinde pe Internet imbracaminte pentru femei, fabricata in Romania, de designeri aurohtoni, care este potrivita pentru toate tipurile de silueta – de la XS, pana la 10XL. Magazinul online nu are nicio recenzie negativa pana acum, ofera clientelor optiunea de schimb cu alta marime (nu doar de retur) si Cosmina spune ca a schimbat 3 firme de curierat pana cand a ajuns sa lucreze cu cea mai potrivita. Aflati mai multe din interviul de mai jos.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici! 

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Cosmina Kovacs: In 2019, am mers in Islanda, cu gandul ca va fi ultima vacanta in doi, iar intamplarea face ca unul dintre localnici m-a intrebat ce nume vom pune fetitei noastre. Cand i-am spus ca ne-am gandit la Katarina, mi-a spus ca e un nume scandinav care inseamna puritate, iar diminutivul este Kaya. Mi-a placut foarte mult si am considerat ca nimic nu este intamplator, asa ca imediat cum ne-am intors in tara, am inregistrat domeniul la OSIM si ne-am apucat de treaba.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Kaya.ro este primul magazin online din Romania care a pus la dispozitia femeilor marimi de la XS pana la 10XL. Ideea mi-a venit dupa o sedinta de shopping in mall, extrem de frustranta pentru mine. Spre finalul sarcinii ajunsesem de la 47, la aproximativ 100 kg. Efectiv nu mai incapeam in nimic, iar cel mai suparator lucru a fost reactia femeilor din magazine care ma intampinau cu „Nu mai cautati, ca nu avem marimi atat de mari”. M-am frustrat destul de mult, iar urmatoarea intrebare pe care mi-am pus-o a fost „De unde se imbraca femeile care trec prin aceeasi situatie ca mine?”. Gasisem cateva site-uri din afara tarii, insa marimile nu se potriveau niciodata si devenise si mai frustrant sa-mi caut de imbracat, pentru ca returul este extrem de greoi atunci cand comanzi dintr-o alta tara.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?Sotul meu este cel care ma sustine intotdeauna. Aveam deja o agentie de publicitate, care functiona inca din 2014, eu fiind specialist in marketing online, iar sotul este programator.  Facem o echipa buna, indiferent de proiectul pe care il incepem. Motivatia? M-am simtit respinsa (fiind supraponderala) si m-am gandit ca este nedrept pentru orice femeie sa treaca prin asta. Ni se poate intampla tuturor sa avem fluctuatii de greutate, la un moment dat, iar sarcina sau afectiunile endocrinologice pot adauga cateva kilograme in plus pe corpul nostru. Nu incurajez obezitatea, dar stiu cat de mult poate sa dureze pana revii la silueta initiala. Ce faci pana atunci? Cu ce te imbraci? Nu cred ca presiunea sau respingerea ajuta in procesul de slabire, cat cred ca este important sa avem sustinere din partea familiei si un psihic echilibrat.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Am terminat atat o facultate, cat si un master cu profil economic, insa in mod cert am fost si autodidacta. Fiscalitatea se schimba destul de des, comportamentul social si el s-a schimbat. Am ramas in relatii foarte bune cu o parte dintre profesorii de la Universitatea Romano-Americana si, desi au trecut peste 11 ani de la absolvire, inca imi sunt alaturi cand am nevoie de sfaturile lor, ceea ce e minunat!

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Asa cum spuneam, aveam agentia de publicitate. Banii de investitie au venit de acolo. Investitia initiala nu a fost foarte mare (in jur de 10.000 €). Cred ca atata vreme cat stii ce faci, ai formulele de calcul corecte, un cash-flow si un plan bine stabilit, lucrurile nu sunt chiar atat de dificile.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
La 3-4 luni dupa ce am deschis afacerea, a venit pandemia. Cred ca a fost cea mai mare provocare a noastra, pentru ca nu am invatat nicaieri ce avem de facut in situatia aceasta. Panica, stresul, restrictiile si comportamentul diferit de cumparare au fost dificultatile prin care cred ca a trecut fiecare afacere, mai ales cele abia infiintate. Fac blogging de 15 ani, iar asta m-a ajutat enorm, pentru ca am invatat sa inteleg reactiile oamenilor si cum pot veni in ajutorul lor. Ne-am adaptat rapid si am creat o colectie de haine de casa. In 2020 toata lumea statea in casa, iar clientele se plangeau foarte des ca le este dor sa se imbrace frumos si sa se simta bine. Asa a aparut colectia de halate si pijamele Luna by Cosmina Kovacs. Croielile pe care le-am ales erau potrivite atat pentru marimile mici, cat si pentru cele mari. A fost un adevarat succes si cand spun asta, nu ma refer doar la cifre, ci si la feedback-ul clientilor. Ne-am incarcat cu multa energie buna atunci, pentru ca primeam telefoane chiar si de la sotii clientelor, pentru a ne multumi ca le-am facut nevestele fericite. In fond, acesta este scopul nostru principal: de a face femeile fericite!

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Personal, nu vad dezavantaje, desi cunosc oameni care nu se simt confortabil cand vine vorba despre asumarea responsabilitatilor, iar cand esti angajat – in mod cert – iti asumi mai putine lucruri. Cand devii angajator, nu mai esti responsabil doar pentru tine, ci si pentru angajatii, partenerii si clientii tai. Daca esti un om comod, probabil ca ar trebui sa ramai la stadiul de angajat. Sunt multe avantaje, cand ai propria afacere: ai mai mult timp, poti sa lipsesti de la birou (iar pentru noi este esential acest lucru, avand in vedere ca avem un copil mic), poti sa ajuti mai mult pentru ca, din pacate, uneori, banii chiar cumpara fericirea. Ne implicam destul de des in campanii de strangere de fonduri pentru copiii bolnavi din Romania si redirectionam o parte din impozitul pe venit catre organizatiile nonguvernamentale. Cred cu tarie ca putem construi spitalele de care avem atat de multa nevoie, daca ne unim intr-un numar cat mai mare. Pe princpiul: mic cu mic se face mare.

Care este publicul tinta al site-ului?
Ne adresam tuturor femeilor. Publicul nostru este destul de larg (20-55 de ani), desi trebuie sa recunosc ca avem cliente si de 70 de ani. Ma bucura foarte mult ca bunicile noastre s-au adaptat la vremurile acestea moderne. In felul acesta au mai mult timp pentru nepoti si plimbari.

Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Nu avem nicio recenzie negativa pana acum, iar pentru mine (ca specialist in marketing online), asta este o mare realizare. In plus, oferim consultanta gratuita in alegerea marimii si a modelului. Sunt atat de multe tipuri de siluete, incat chiar cred ca este necesar sa facem asta. Nu numai ca reducem rata de retur, insa reusim sa surprindem placut fiecare clienta in parte. Un alt lucru pe care mi l-am dorit a fost optiunea de schimb. Cand eram supraponderala, mi-ar fi placut sa pot schimba marimea mai usor. Asa ca ne ocupam noi de tot, clientele trebuie doar sa ne anunte in cel mult 14 zile ca isi doresc sa faca asta. Majoritatea magazinelor au doar optiunea de retur, ceea ce ar fi mai simplu si pentru noi, dar asa cum spuneam, clientul este pe primul loc. La noi, returul este gratuit intotdeauna. Pe langa toate acestea, modelele pe care noi le producem sunt unice, cu croieli moderne si linii asimetrice potrivite pentru toate marimile.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Modelele fac diferenta. Lucram cu designeri si cu oameni care au o experienta de peste 25 de ani pe piata si pentru ca ascultam sugestiile clientelor, informatiile acestea ajung intotdeauna in atelierul de creatie. In afara de asta, clientele care m-au cunoscut in ultimii 2 ani de activitate au inceput sa slabeasca odata cu mine. Altele, care abia mi-au aflat povestea, imi scriu si imi cer ajutorul. De cele mai multe ori, le ofer contactele echipei cu care am lucrat eu, pentru a-mi reveni la greutatea initiala. E mare lucru sa ai pe cineva in spate care sa te incurajeze si sa-ti fie alaturi, intr-un astfel de proces! Chiar avem o clienta de 65 de ani, care a inceput schimbarea in 2021. Avea 130 de kilograme si a ajuns la 90 de kilograme acum. Sunt foarte mandra de ea si este o adevarata inspiratie pentru multe femei!

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Toate produsele noastre sunt creatii proprii, fabricate in Romania. Produsele din China sau Turcia sunt in mod cert mai ieftine, insa productia romaneasca este de o calitate superioara fata de produsele din aceste tari, iar eu prefer calitatea, in detrimentul cantitatii. De altfel, modelele pe care le creez sunt gandite astfel incat sa le poti purta in mai multe feluri si cu mai multe ocazii.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Folosim toate canalele de social media, Google, YouTube, blogging.

Cati angajati aveti?
Avem o echipa de aproximativ 30 de persoane.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna iulie – n.r.)?
Se simte lipsa restrictiilor, iar ritmul de crestere este in mod cert vizibil mai mare fata de perioada 2020-2021.

Ati participat la Black Friday 2021?
Nu chiar. Pe site-ul nostru apar intotdeauna reduceri substantiale la final de sezon. Sunt om de marketing, stiu ce inseamna, de fapt, Black Friday in Romania si nu-mi doresc sa fac asta. O data la fiecare 2-3 luni facem lichidari de stoc (cu peste 40% reducere), ca apoi sa ne pregatim cu produsele pentru noul sezon. De asemenea, toti clientii nostri fideli beneficiaza de frecvent de coduri de reducere.

Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2021?
Perioada Sarbatorilor vine cu cifre mult mai bune, dar asta probabil pentru ca nu ne folosim de Black Friday.

Cum si unde va promovati site-ul?
Pe langa blogging-ul pe care il fac, primesc destul de des invitatii de a vorbi despre kaya.ro, atat la emisiuni, cat si in revistele online de lifestyle feminin.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem pagini pe fiecare retea sociala, insa Facebook este baza. Comunicarea este diferita fata de concurenta, in sensul ca ma adresez personal clientelor noastre. Imi place sa fac asta si imi place ca pot mentine o astfel de legatura cu ele. E o atmosfera pe care vreau sa o pastrez, pentru ca intalnesc oameni extraordinari!

Aveti versiune de mobile?
Mai exista site-uri fara versiune de mobil? 🙂

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Procentul de mobile/desktop este echilibrat (in cazul nostru) datorita clientelor, care au varsta de peste 40 de ani. Eu am 35 de ani si, de asemenea, prefer varianta de desktop, dar asta nu inseamna ca nu suntem constienti ca mobilul a devenit demult extrem de important.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Ne-am propus sa crestem anual cu 30% fata de anul precedent si se pare ca reusim sa facem asta.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
As spune mai degraba ca e importanta optimizarea cheltuielilor. Noi avem o relatie foarte buna cu furnizorii nostri si am ajuns in punctul in care facem achizitiile la preturi mai mici. De asemenea, faptul ca sunt specialist in marketing online ajuta la optimizarea costurilor de promovare. Nu as reduce cheltuielile in ceea ce priveste calitatea produselor sau salariile angajatilor. Cred ca este extrem de important sa ai angajati si clienti satisfacuti, altfel exista riscul sa plece.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Nu exista provocare careia sa nu-i facem fata. Ajuta mult experienta noastra de peste 15 ani in online. In perioada de varf a pandemiei au fost ceva mai multe amenintari cibernetice, insa stim cum sa protejam datele clientilor si nu am intampinat probleme.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Am schimbat 3 firme de curierat pana cand am ajuns sa lucram cu cea mai potrivita. Problemele apar, de regula, in perioada Sarbatorilor, cand au un volum foarte mare de colete si nu fac fata livrarilor. Coletele noastre sunt livrate intr-un procent de peste 80% in 24 de ore lucratoare, insa in perioada Sarbatorilor putem intampina retururi fara sa fie clientul contactat sau livrari cu 3-4 zile intarziere. Ca sa depasim acest lucru, ne informam intotdeauna clientele sa-si faca din timp cumparaturile, mai ales de Craciun, cand trebuie sa ajunga cadourile sub brad. 🙂 Iata de ce e importanta comunicarea cu clientii fiecarui magazin. De asemenea, o alta problema care poate aparea in cazul firmelor de curierat este lipsa angajatilor. Dintr-un motiv sau altul, in anumite judete din tara se simte lipsa de personal.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Ne dorim sa ne extindem activitatea online in toata Europa in urmatorii 5 ani si sa deschidem cate un showroom in fiecare judet din tara.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply