Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Iezeress.com

Site-ul Iezeress.com a fost lansat in martie 2022 si vinde alternative vegane ale celor mai populare produse traditionale: lactate, branzeturi, produse de carmangerie si paste tartinabile. Ilinca Calugar (foto, manager Iezeress.com) ne-a povestit mai multe despre afacerea inceputa de tatal ei in 2002 (cand piata vegana din Rmania era ca si inexistenta) si ne-a spus ca 80% dintre comenzile lor vin de pe dispozitive mobile si ca aucm lucreaza la relansarea site-ului si lansarea unei sectiune de retete vegane simple si rapide.

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Ilinca Calugar: Numele provine de la Iezer, un lac de munte si un loc pe care il vizitam cu familia in copilarie. „Ess”-ul a fost adaugat odata ce am inceput colaborarea cu partenerii din Spania.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Afacerea a fost inceputa in anul 2002, de catre tatal meu, din dorinta de a facilita accesul cat mai multor persoane la o alimentatie echilibrata, prietenoasa cu mediul si cu animalele. La inceputul anilor 2000, piata vegana din Romania era foarte nedezvoltata, ceea ce a presupus dezvoltarea gamelor prin multe incercari si fara a avea niciun punct de referinta in domeniu.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Tatal meu a dorit sa ofere alternative vegane ale celor mai populare produse (salam, crenvursti, pate, etc.), facilitand astfel un consum mai ridicat de mancare plant based. Neexistand nimic asemanator pe piata la momentul respectiv, s-a hotarat sa isi inceapa singur propria afacere.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Formarea mea profesionala este de inginerie biomedicala, iar tatal meu are studii de drept si de economie.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Banii pentru finantare au provenit din credite bancare, iar anul trecut am accesat fonduri guvernamentale. Da, a fost destul de greu, cred ca mereu e dificil cand incepi totul de la zero. Am investit si investim constant inca de cand firma a fost inffintata.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Da, au fost foarte multe (si eu stiu doar cateva, cele care au iesit mai mult in evidenta). La inceputul anilor 2000, Romania nu avea format un public vegan si nici nu exista o cerere pentru aceasta. Foarte multa lume era sceptica la ideea de a nu consuma carne si o facea mai mult din punct de vedere religios, decat al sanatatii. De asemenea, existau si multe mituri legate de alimentatia vegana, cum ar fi ca „Daca nu mananci carne, nu ai mancat si ti se face foame”. De asemenea, nu existau retele de distributie si firme specializare pentru aceasta, totul se facea cu masinile si cu soferii proprii. Au trebuit create retetele tuturor produselor si gasiti distribuitorii care iti puteau aduce o continuitate atat in livrare, cat si in calitatea materii prime pe care o ofereau.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Principalele avantaje pentru mine sunt independenta, customizarea unui program propriu si posibilitatea de a-mi pune in practica ideile proprii, dar lipseste siguranta pe care o ai prin a fi angajat.

Care este publicul tinta al site-ului?
Persoanele care sunt preocupate de alimentatia lor si cred ca orice schimbare mica (cumulata in timp si la nivel macro) poate avea un impact mare si de durata.

Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Cel mai mare atu al nostru sunt produsele, care sunt pur si simplu delicioase. Cred ca odata ce le incerci si iti dai seama cat de mult iti faciliteaza o dieta echilibrata, chiar si atunci cand esti pe fuga, o sa le comanzi din nou. Incercam sa expediem produsele in aceeasi zi, oferim produse cadou si le ambalam cu mult drag si grija.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Oferim o gama foarte variata de produse, cu 4 materii prime de baza. Unele produse (cum ar fi chicharrones de mazare si de soia sau salamul cu ciuperci) le poti gasi doar la noi. Punem un procent cat mai mare de legume proaspete in produsele noastre. De exemplu, pasta tartinabila cu ardei si vegandela cu ardei contin ardei proaspeti, pe care noi ii coacem inainte sa ii punem in produs. E foarte multa munca si mult drag in spatele fiecarui produs pe care il facem.  Ma bucur ca poti gasi tot mai multe optiuni de alimente vegane in Romania si sper ca acest trend sa continue tot asa, daca nu chiar mai bine.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Noi producem toate produsele pe care le oferim pe site.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Momentan vindem online si la magazine independente, care sunt axate pe acest tip de produse.

Cati angajati aveti?
9.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna mai – n.r.)?
In perioada de vara se observa o usoara scadere a vanzarilor, cauzata de aparitia fructelor si a legumelor, dar si de inceperea perioade de concedii.

Ati participat la Black Friday 2022?
Nu, nu ne-am axat inca pe BlackFriday.

Cum si unde va promovati site-ul?
Reclame pe Facebook, Instagram, Google si vrem sa incepem si cu TikTok.

Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Da, momentan avem pagini de Facebook si de Instagram. Canalele social media devin un canal de comunicare din ce in ce mai important, in fiecare zi. Am externalizat acest serviciu si colaboram cu persoane diferite pentru postari, pentru reclame si pentru campaniile platite.

Aveti versiune de mobile?
Da.

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Un procent foarte ridicat, undeva peste 80%.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Este destul de devreme pentru a face astfel de previziuni, dar ne asteptam la o crestere. Ne putem auzi spre sfarsitul anului si revin cu cifra exacta. 🙂

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Prin investirea in reclame care devin mai eficiente (astfel vor trebui investiti mai putin bani pentru acelasi rezultat), cresterea numarului de comenzi (prin care se pot negocia preturi mai bune la transport, cutii, ambalaje, cu partenerii externi).

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Gasirea celei mai bune interfate a site-ului pentru clientii nostri si transformarea lui intr-o experienta cat mai placuta si mai usoara.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Problemele cred ca sunt cele pe care le intalneste toata lumea: curierii care nu manipuleaza coletele cu atentie, mai ratacesc cate un colet pe drum, mai apar intarzieri neprevazute. Am incercat toate firmele de curierat, pana le-am gasit pe cele cu care am reusit sa colaboram cel mai bine.

Ce planuri de viitor aveti in online?
In urmatoarea luna dorim sa lansam noul site si sa incepem sectiunea de retete vegane simple si rapide.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply