INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu FelicityStore.ro
FelicityStore.ro a aparut acum 7 ani, „insa nu era nimic din ceea ce este astazi. Era mai mult un blog gratuit pe care erau listate produsele. Cu putini bani investiti, reuseam sa vand catorva colege de la facultate si ici colo, la prieteni. Mereu am fost fascinata de bijuterii, in special cerceii colorati si mari. Niciodata nu am crezut ca exista loc si pentru altfel de bijuterii, asa cum mi le imaginam eu sau ca cineva ar aprecia ceea ce fac eu, insa, am fost foarte placut surprinsa de reactia celor din jur”, ne-a povestit Georgiana Bularca (foto, Creative Director Felicitystore.ro). Magazinul online vinde bijuterii handmade (inele, pandantive, cercei, brose, bratari), din argint, butoni pentru camasa si accesorii mireasa inspirate din natura, care contin flori si frunze. Cititi interviul de mai jos pentru a intra in culisele acestei afaceri online!
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Georgiana Bularca: Felicity Store a aparut ca un raspuns al intrebarii „Ce imi doresc eu sa le ofer cu adevarat oamenilor, in special femeilor care poarta bijuteriile create de mine?”. Mi-am dat seama ca imi doream un magazin din care femeile sa iasa fericite si multumite, sa le aduca zambete si momente pretioase, colorate, practic, bijuteriile create de mine sa faca parte din povestea lor de viata. „Created to bring joy” este sloganul care defineste una dintre cele mai pretioase valori ale noastre astazi.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Nu am avut un model in jurul meu in a face business, in schimb am fost foarte motivata de colega mea de apartament de pe atunci, careia ii placea sa faca multe accesorii din materiale textile si m-a ajutat sa descopar aceasta fascinanta lume a lucrurilor facute de mana. Dar, deopotriva, provin dintr-o familie foarte indemanatica: ambii mei parinti stiu sa coasa la masina, inteleg tipare si au un oarecare ochi artistic. Astfel, m-am last prada imboldului de a fi pe cont propriu, a experimenta totul in felul meu si, bineinteles, de a nu avea un sef.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Am fost motivata de faptul ca imi doream sa arat ca pot sa fac asta. Sa demonstrez lumii ca si eu pot. J Acum vad altfel lucrurile si cred ca anii acestia si toate experientele din domeniu mi-au oferit foarte multe lectii pretioase, despre bani, oameni si chiar despre mine. Am pornit singura la drum, dar pe drumul acesta am legat multe prietenii, colaborari si am organizat chiar si evenimente. Am constatat ca atunci cand ajungi in varf, dar te simti singur, nu este atat de multumitor pe cat te-ai astepta. Adevaratele victorii sunt obtinute alaturi de oamenii care vad viitorul asa cum il vezi si tu.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Din pacate, nu am avut parte de acea educatie antreprenoriala pe care acum o inteleg. Am citit (si inca citesc) cat de mult imi permite timpul. Cumpar cursuri si merg periodic la workshop-uri si evenimente educationale. Tin minte din liceu un curs despre antreprenoriat, insa nu imi amintesc ceva la modul foarte real si practic.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
M-am autofinantat. Adica, mai exact, din cei 40 lei pe care i-am investit prima data in cateva materiale, am reusit sa ajung aici, unde sunt. Pana acum nu am luat fonduri sau imprumuturi. Dar nu sunt impotriva. Cred ca daca ai nevoie si stii exact ce ai de facut cu banii imprumutati, poate fi un lucru excelent pentru o afacere si asta te poate duce la nivelul urmator.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Inca ma lovesc. Dar pana acum cred ca m-a ajutat foarte mult faptul ca am mers cu capul inainte, indiferent de ce urma sa se intample. Cred ca atitudinea si modul de a privi lucrurile la modul general ajuta sa depasesti momentele mai putin placute in business. Si ajuta foarte mult sa iti pui in minte ceea ce este cu adevarat important in viata ta, sa ai claritate, obiective si focus. Cred ca cele mai multe bariere ni le impunem noi, mai ales cand uitam sa mai visam, uitam sa iesim din zona de confort sau nu ascultam ce ne zice instinctul. Nu cred ca am intalnit pana acum un antreprenor care sa nu fi avut momente grele, sa nu fi trecut cel putin printr-o depresie sau sa nu fi vrut sa renunte.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Faptul ca tu alegi cu cine lucrezi si cui vinzi produsul sau serviciul tau, faptul ca te dezvolti foarte mult pe masura ce iesi din zona de confort, faptul ca intalnesti oameni extraordinari. Dezavantaje: inca nu vad care ar fi. E pur si simplu o alegere.
Care este publicul tinta al site-ului?
Femeile care doresc sa poarte bijuterii unicat, colorate (femeile din marile orase, cu varsta cuprinsa intre 24 si 40 ani, conform retelelor de socializare). Dar si domnii care vor sa impresioneze doamnele, oferind un cadou cu deosebit.
De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Pentru ca iubim ceea ce facem si mereu venim cu noi creatii. Pentru ca majoritatea produselor sunt realizate in Romania. Pentru ca oferim garantie de 6 luni la toate produsele noastre. Pentru ca ne ocupam ca fiecare comanda sa fie pe masura asteptarilor clientilor nostri.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Bijuteriile noastre sunt unicat datorita florilor: chiar daca lucram si in serie, fiecare piesa este diferita. Punem un accent deosebit pe ceea ce isi doresc oamenii, personalizam multe bijuterii la cerere si realizam idei pe care, pana sa le realizam, nici noi nu le credeam posibile.
De unde va cumparati produsele?
Daca va referiti la materiale, acestea sunt achizitionate in proportie de 80% din diferite tari din Europa, SUA si China. Mai putin din Romania, deoarece la noi nu se fabrica materialele necesare realizarii bijuteriilor.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Facebook, Instagram, Google. Mai nou avem si cateva proiecte offline in desfasurare.
Cati angajati aveti?
10 angajati.
Cum va merge in perioada asta?
Perioada de toamna-iarna-primavara este o perioada foarte buna pentru noi. Acum avem cele mai multe vizite pe site si vanzari.
Ati participat la Black Friday 2018?
Bineinteles. Vom participa si anul acesta (interviul a fost realizat inainte de Black Friday 2019 –n.r.).
Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2018?
Tendinta este, intr-adevar, ca oamenii sa cumpere mai mult in aceasta perioada decat in altele. Cred ca este pur si simplu un fenomen in mediul online, care merita inteles si implicit, merita sa profite de el atat clientii, cat si producatorii/comerciantii.
Cum si unde va promovati site-ul?
Pe canalele de social media.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Bineinteles. Desi am incercat externalizarea de mai multe ori, am ajuns la concluzia ca cineva full-time din cadrul firmei poate sa raspunda mult mai bine nevoilor pe care le avem, deoarece intelege mult mai bine procesele din interiorul firmei.
Aveti versiune de mobile?
Bineinteles.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Ne abtinem sa dam o preconizare exacta, dar cu siguranta in crestere fata de anul trecut.
In conditiile in care afacerile e-commerce oricum au costuri mai mici, cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Normare, proceduralizare si multa atentie la costurile indirecte. Eficacitatea este cheia aici de cele mai multe ori: cu acelasi efort, sa se obtina rezultate mai bune.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Tendintele se schimba destul de des. Cererile sunt mereu diferite. Cred ca modul in care ne schimbam noi in functie de cerintele oamenilor reprezinta o provocare continua.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Acceptarea faptului ca oricare firma de curierat are limitarile ei. In perioadele aglomerate avem asteptari ca un anumit procent sa se intoarca, din cauza nelivrarii la timp. Chiar si acest detaliu face parte din strategia noastra.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Avem multe planuri de viitor sau, mai bine zis, obiective de atins. Dar, daca ar fi sa luam strict mediul online, cred ca cel mai important este sa cream strategii de vanzare mai bine puse la punct, care sa genereze mai mult angajament din partea utilizatorilor.
Leave a reply