INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Combic.ro
Combic.ro a aparut in peisajul e-commerce romanesc in primavara lui 2015 si ofera online servicii de proiectare arhitecturala, de amenajari interioare si produsele necesare acestora din urma (mobilier, corpuri de iluminat, decoratiuni diverse). Ruxandra Radian (foto, Owner combic.ro) ne-a povestit cum si-a folosit experienta de 15 ani in domeniul design-ului de interior si al arhitecturii pentru a crea site-ul care combina obiecte de decor frumoase, cu o estetica moderna (nordica, in mare parte), de calitate si la preturi rezonabile. Descoperiti mai multe in interviul de mai jos.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Ruxandra Radian: Acest nume a fost ales dintr-o serie de propuneri venite din partea unei agentii de creatie publicitara. Combic combina obiecte, le pune impreuna pe considerente estetice, dar nu numai. Asta ne-am propus sa transmita numele magazinului.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Eu sunt arhitecta si am lucrat predominant in domeniul design-ului de interior. Mi-am petrecut cativa ani la Londra, unde am vazut magazine online, dar si fizice, la care mi-a placut conceptul, selectia de produse. Am vrut deci sa fac si eu ceva similar. Mai intai am creat site-ul si apoi am deschis si un mic magazin de prezentare.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Motivatia a fost destul de naiva, pasiunea pentru obiectele de decoratiuni cu un design expresiv, din materiale speciale, care sa aduca valoare spatiului locuintei clientilor nostri. Da, am pornit singura si, bineinteles, am apelat la colaboratori pentru diversele domenii pe care trebuie sa le acoperi ca mica afacere.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Nu am avut deloc educatie antreprenoriala, am invatat pe parcurs si, sincer sa va spun, se invata din dificultatile cu care te confrunti ca antreprenor. Celor care se lanseaza in antreprenoriat le spun insa sa apeleze la profesionisti, pentru un business-plan corect si consiliere profesionista.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Banii provin din economiile mele personale, deci – multi sau putini – au valoare. In loc sa-i folosesc pentru familie, am vrut sa creez o afacere.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
La inceput am incercat sa dezvolt magazinul pe 2 directii, magazin online si magazin fizic. Acest concept e foarte dificil de sustinut. Cheltuielile cu un site si cu un spatiu fizic sunt greu de sustinut. Din aceasta cauza, la un moment dat a trebuit sa dau prioritate uneia dintre laturi si aceasta a fost shop-ul online. Asta e dificil, pentru ca sunt multi clienti care doresc sa vina sa vada produsele. In plus, am considerat intotdeauna ca interactiunea umana cu clientul e foarte importanta. Eu sunt arhitecta si cunostintele mele pot sa ii ajute sa cumpere produsul potrivit. E clar insa ca astazi majoritatea dintre noi se documenteaza si cumpara online.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Cand ai propria afacere, ai parte de multe momente de stres, ai venituri fluctuante si te confrunti cu dificultati pe care nu le intalnesti ca angajat. Avantajele de care ma bucur eu sunt ca pot sa am flexibilitatea care sa ma lase sa acord timp familiei, atunci cand e nevoie. Consider un avantaj si faptul ca inveti foarte multe lucruri, esti permanent scos din zona de confort si inveti sa gasesti solutii.
Care este publicul-tinta al site-ului?
Publicul-tinta pentru produsele de home-deco sunt doamnele. Ele se ocupa mai mult de amenajarea locuintei. Daca ne referim la venituri, cumparatorii de pe magazinul nostru sunt oameni cu venituri medii, dar cu un interes mai mare pentru acest domeniu.
De ce ar trebui un om care intra pe site sa cumpere de la voi?
Pe site-ul nostru produsele sunt alese dupa o selectie clara si nu doar de dragul de a vinde. Eu incerc sa gasesc produse care sa fie frumoase, sa se inscrie intr-o estetica moderna, sa fie de calitate cat se poate de buna si sa aiba preturi rezonabile.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor si serviciilor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Ceea ce facem noi in plus este efortul de a consilia clientii pe partea de design interior, de a le castiga astfel increderea. Piata aceasta de produse pentru casa este foarte bogata acum in Romania. Concurenta este mare, iar pentru afacerile mici (cum este combic.ro), dificultatea este sa tii pasul cu jucatorii internationali mari , care isi permit sa ofere mai multe facilitati clientilor.
De unde va cumparati produsele?
Produsele noastre vin de la firme de specialitate din Europa, in special din tarile nordice. Acest design nordic, foarte la moda in ultimii ani, se regaseste pe site-ul nostru in mod prioritar.
Care sunt cananelele de vanzare pe care le folositi?
Noi incercam sa fim activi pe Facebook si Instagram, avem o agentie care se ocupa de partea de SEO si suntem prezenti la targuri de profil.
Cati angajati aveti?
Suntem 2 angajati, care facem munca de diverse tipuri: adaugare produse pe site, postari, comunicare cu clientii, contabilitate primara, etc.
Cum va merge in perioada asta?
Vizitatori pe site sunt, vanzarile nu vin neaparat imediat. Exista perioade in care merge mai bine si perioade in care simti ca trebuie facut ceva.
Ati participat la Black Friday 2018?
Black Friday nu este un moment in care sa ne putem implica prea tare. Adaosurile noastre nu sunt mari si atunci si reducerile nu pot fi atat de spectaculoase.
Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2018?
Craciunul este, in mod evident, un moment de vanzari maxime. Oamenii ofera cadouri, iar unele produse proprii se incadreaza in acest segment.
Cum si unde va promovati site-ul?
Suntem prezenti pe Facebook, Instagram, colaboram cu bloggeri, facem SEO.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Fagina de Facebook o gestionam noi. Pentru campaniile platite, apelam la colaboratori. Fara campanii platite pe aceasta platforma, postarile paginilor de business ajung la foarte putini followeri in ultima vreme.
Aveti versiune de mobile?
Da, avem. Trebuie sa tii pasul cu noile cerinte vesnic. Altfel nu se poate.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Nu stiu daca vom avea o crestere, incercam sa ne pastram constanti.
In conditiile in care afacerile e-commerce oricum au costuri mai mici, cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Noi avem deja cheltuielile reduse in cazul personalului. In privinta promovarii, daca faci economie, nu vinzi; deci nu e posibil sa reduci la acest capitol. Eu cred ca mai important este sa directionezi cheltuielile acolo unde este eficient pentru specificul business-ului tau.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Cred ca cel mai dificil este, in cazul unui magazin mic (cum este combic.ro), sa faci cu resurse putine ce fac altii cu multi bani, oameni si know-how. Trebuie sa fii eficient, sa gestionezi bine resursele si timpul.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Firmele de curierat serioase, care livreaza si platesc banii ramburs la timp, au tarife mai mari, iar in acelasi timp clientii vor sa plateasca cat mai putin pentru transport. Multe magazine online ofera transport gratuit la comenzi mai mari de o anumita suma. Eu stiu ca acel cost este, de fapt, inclus in pret si asta nu este onest. Asta este insa tendinta pietii si trebuie sa tii pasul.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Sa reusim sa ne facem cunoscuti pentru ceea ce oferim noi diferit pe piata!
Leave a reply