INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu PaiDinPai.ro
Paidinpai.ro a aparut in februarie 2024, la un an de cand Andreea Chitu (foto, Managing Partner Paidnpai.ro) a inceput sa lucreze la ideea unui magazin e-commerce cu paie de baut din cereale. Afacerea este una de familie, iar produsele de pe site sunt artizanale, locale si autentice. Andreea a pornit la drum cu economii familiale de 50.000 € si este unicul producator de paie de baut naturale din Romania. Spune ca s-au lovit de reticenta autoritatilor si a consumatorilor (care trebuie educati apropo de produsele lor) si ca alte provocari sunt bugetul pentru o promovare mai agresiva si intarzierile in preluarea coletelor de catre firmele de curierat. Aflati mai multe mai jos, in interviul care urmeaza!
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Andreea Chitu: Am dorit ca numele sa reprezinte fix ceea ce producem. Paie de baut din paie de cereale: Pai din pai.
De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Ideea afacerii mi-a venit dupa ce am vazut un filmulet pe LinkedIn, despre un fermier francez care transforma paiele de grau intr-un produs ecologic. Fiind tanara mamica a unei fetite care adora testoasele si este mereu insotita de o testoasa de plus, am realizat ca testoasa poate fi un simbol al luptei noastre impotriva plasticului. Astfel, Pai din Pai a prins contur ca o modalitate de a educa prin exemplu personal.
Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singura?
Nu este prima afacere pe care o creez. Din pacate, pe prima am inchis-o fiind afectata de pandemia COVID-19. Acest lucru nu m-a oprit sa-mi reiau activitatea de antreprenor, dupa terminarea pandemiei. La drum in aceasta afacere am pornit alaturi de varul meu, Stefan Ivana, care se ocupa cu cultivarea cerealelor de peste 20 de ani.
Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidacta?
Nu, in facultate nu am primit o astfel de educatie, desi mi-as fi dorit sa primesc. Educatia antreprenoriala cred ca am primit-o pe parcurs, lucrand mai multi ani intr-o multinationala si apoi incercand pe cont propriu; cred ca este un proces continuu de invatare.
Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Banii investiti (atat de mine, cat si de varul meu) reprezinta economii personale si se ridica la nivelul a 50.000 €. Nu am reusit sa accesam fonduri europene nerambursabile, ne-am tot interesat, dar de fiecare data ni s-a spus ca nu suntem eligibili, nici la Start-up Nation, nici la Femeia antreprenor, de exemplu. Evident, suntem in continuare interesati de accesarea de fonduri, intrucat vrem sa ne dezvoltam si perfectam produsul.
Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Ca orice afacere inovatoare, da, ne-am lovit de obstacole; de la reticenta autoritatilor, pana la reticenta consumatorilor. Trebuie sa facem educatie atat autoritatilor cat si consumatorilor, care nu stiu ca paiele de plastic sau bioplastic de unica folosinta sunt interzise de lege, la nivel de Comunitate Europeana, inca din 2021 si nu stiu nici ca paiul de plastic/bioplastic nu se recicleaza sau nu ajunge la compost in vederea reciclarii. Paiele noastre sunt 100% naturale si nu sunt tratate chimic. Se dezintegreaza in natura in cateva saptamani.
Oamenii nu vad importanta reciclarii si a folosirii alternativelor naturale, li se pare un gest prea marunt, infim, dar uita ca suntem 8 miliarde de oameni, de 10 ori mai multi ca acum 400 de ani. Risipim resursele naturale si producem efect de sera in fiecare zi. Daca toti am face gesturi marunte si ne-am preocupa si de natura, printre altele, diferenta ar fi semnificativa. Lupta noastra trebuie sa fie una continua, zilnica.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Cand esti angajat programul se termina la ora 17:00 sau 18:00 si lunar ai un venit constant. Avand propria afacere aflata la inceput de drum si dorind sa o dezvolti, responsabilitatea fata de angajati este una foarte mare, iar programul nu se termina atunci cand se termina pentru ei.
Care este publicul tinta al site-ului?
Ne adresam atat B2B, cat si B2C. Consideram ca trebuie sa ne adresam consumatorului final, pentru ca el va dicta piata.
Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Suntem unicul producator de paie de baut naturale din Romania, produsul nostru fiind unul ecologic, biodegradabil, rezistent atat in bauturile fierbinti cat si in cele reci, mai mult, nu altereaza gustul si nici nu creaza vreo reactie cu bautura.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
In momentul de fata, nu putem vorbi de o concurenta directa, deoarece suntem unicul producator de paie de acest tip. Totusi, exista concurenta in ceea ce priveste celelalte tipuri de paie, iar aici aducem in discutie contraargumentele mentionate anterior.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Noi suntem producatori, iar afacerea noastra este una de familie. Toate produsele de pe site sunt artizanale, locale si autentice. Ne dorim o dezvoltare continua si am vrut sa colaboram si cu diversi artizani locali pentru a vinde si promova si alte produse romanesti. Din acest motiv, am adaugat pe site si produse din lemn sau rachita.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
In momentul de fata, folosim propriul site si eMAG-ul, pentru a ne adresa consumatorului final, sperand ca in viitorul apropiat sa ne extindem si pe alte platforme.
Cati angajati aveti?
Avem 2 angajati si 2 colaboratori activi.
Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna iulie – n.r)?
Afacerea acum prinde contur, avem vizitatori si vanzari, pe masura ce lumea ne descopera. Suntem inca la inceput de drum, nu multa lume a aflat de noi.
Cum si unde va promovati site-ul?
Promovarea se face atat direct (pe social media), cat si prin participarea la diverse festivaluri sau evenimente; anul acesta am participat la 2 festivaluri dedicate cafelei, de exemplu.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem pagina de Facebook si este un mod de comunicare foarte important, mai ales prin prisma diverselor grupuri existente pe aceasta retea. Incercam sa crestem organic pe toate paginile de social media, iar in momentul in care o sa fie nevoie si o sa ne permitem, o sa apelam si la campanii platite. Unul din cei 2 colaboratori de care mentionam mai devreme administreaza aceste pagini.
Aveti versiune de mobile?
Versiunea site-ului este creata pentru a functiona si pe mobil sau tableta.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Majoritatea comenzilor noastre vin de pe dispozitivele mobile, insa nu va pot spune un procent exact.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Este primul an cu vanzari, in mod sigur cifrele sunt in crestere.
Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Negocieri cu furnizorii de transport, de ambalaje etc.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Este necesara o promovare mai ampla, mai agresiva, dar – din pacate – nu ne-o permitem.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Avem intarzieri la preluarea coletelor. Facem mereu sesizari catre firmele de curierat. Cautam si alte alternative la nevoie.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Dorim sa lansam paiele de baut din tulpini de secara, acestea vor avea un diametru mai mare decat cele de grau si lungimi mai variate. Aceasta lansare este o oportunitate buna pentru a aduce ceva nou pe piata si pentru a crea o noua campanie de marketing.
Comentariu ( 1 )
Aș avea întrebări despre acest produs pentru că m-am uitat pe site si nu sunt informații. Din perspectiva consumatorului.
Cum sunt procesate, curățate?
Grâul se stropește cu pesticide, sunt ele prezente in produs? S-au făcut teste?
Au marginile aspre după tăiere?