Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Cum ne invata comertul traditional sa avem succes in e-commerce?

seach-node-net

O lecție esențială de e-commerce care trebuie învățată din comerțul tradițional pentru a avea succes în online

Eram în Londra și aveam o oră între întâlnirile mele. Așa că am decis să cumpăr un cadou de ziua mamei mele – parfumurile „Narciso Rodriguez” pe care ea le iubește nespus. Apoi mi-am amintit de un prieten de-al meu care deține un magazin de modă și parfumuri, care era chiar aproape de locația următoarei mele întâlniri așa că m-am dus acolo. Am știut ce anume vreau să cumpăr, așa că am abordat o asistentă de vânzări și i-am spus că sunt în căutarea parfumului Narciso Rodriguez Essence. Ea a început să devină confuză și după câteva secunde m-a surprins prin a spune „din păcate, nu avem un astfel de produs, pot să vă ofer altceva în schimb?”.

Am refuzat amabil să mă uit la alte produse, pentru că am știut că am nevoie de unul special. Și am crezut că voi putea cumpăra pur și simplu în altă parte sau chiar din aeroport.

În acest timp, mai aveam aproximativ 20 de minute până la următoarea întâlnire, am sunat un prieten de-al meu, CEO-ul acelui magazin. Am avut o conversație veselă ca întotdeauna, însă cu toate acestea, nu ne-am putut întâlni, deoarece el pleca la New York în 3 ore. Dar el a fost foarte surprins fiindcă nu am găsit parfumul Narciso Rodriguez Essence pentru că îl au în magazin și el cumpăra personal acest produs pentru soția lui, deși acesta nu este foarte popular acolo.

În următoarele 2 săptămâni, el a întocmit niște teste pentru asistenții săi de vânzări și 2 din 7 au fost dați afară. Ei nu au știut nici măcar 8% din produsele pe care le vând din cele 1200 disponibile în magazin.

O lecție pentru e-commerce

Principalul asistent de vânzări în magazinul online este acea casetă de căutare sau search box cum îi mai spunem noi în termeni informatici. Utilizatorii care știu sau nu aproximativ ceea ce doresc să cumpere – de obicei îl folosesc pentru a găsi ceea ce doresc, pentru că le este cel mai ușor. În plus, Google, eMag, Amazon și alții au stabilit standardele în care modul de căutare ar trebui să funcționeze, iar utilizatorii de pe internet nu se așteaptă la nimic mai puțin.

Din păcate, încă vedem de cele mai multe ori rezultate de căutare irelevante sau rezultatele de genul „Ne pare rău, niciun rezultat nu a fost găsit” în site-uri de e-commerce. Imaginează-ți, dacă ai 50 000 de vizitatori pe lună, iar 10 000 dintre ei folosesc acea casetă de căutare – răspunsurile „asistentului tău de vânzări” la cel puțin 10 000 de cereri pe lună. În cazul în care cel puțin unul dintre ele eșuează sau nu-ți dă răspunsul corect – afacerea ta de e-commerce își pierde din veniturile directe, care vor merge de obicei concurenților. Imaginează-ți câte vânzări ai pierdut când mii sau chiar zeci de mii de utilizatori nu au găsit produsele de vânzare…

În plus, utilizatorii care folosesc căsuța de căutare (search box-ul) au intenția mai mare de a cumpăra în comparație cu cei care doar au navigat prin categorii. Acesta arată o rată de conversie de 2, 3 sau chiar de 5 ori mai mare a utilizatorilor care folosesc căsuța de căutare. Și nu este o surpriză, deoarece ei știu deja ceea ce doresc să cumpere.

Având în vedere că vizitatorii folosesc adesea diferite cuvinte și termeni, chiar altfel decât titlurile sau descrierile produselor, scrie greșit sau chiar caută după interogări de căutare lungi și complexe – Acesta nu este un lucru ușor – să dispui de o căutare inteligentă („asistent de vânzări”) în e-commerce în zilele de azi.

Din păcate, multe dintre afacerile de e-commerce nu acordă atenție acestui aspect:

  1.    Ei nici măcar nu știu că acea căsuță de căutări are probleme și nu funcționează bine;
  2.    Ei repară manual unele bug-uri și lasă mai multe bug-uri decât înainte;
  3.    Ei pur și simplu ignoră acest aspect;

roinfographic_on_testing_search-570

 

În concluzie, asigură-te că „asistentul tău de vânzări” online – căsuța de căutare de pe site-ul tău funcționează perfect și îi conduce pe cumpărătorii tăi la produsele potrivite. Acest lucru îți va oferi vânzările și veniturile bine-meritate, dar și User Experience-ul care vor duce la păstrarea clienților.

Pentru mai multe informații și ajutor despre căutare în e-commerce, vizitați website-ul SearchNode.net sau contactați-l direct pe reprezentantul oficial in Romania al companiei SearchNode, Ionut Spinu – ionut@searchnode.net

 

 

 

Despre Ionut Spinu

Leave a reply