Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Cum faci o reclama video eficienta pentru fiecare pas al calatoriei de cumparare (VIDEO)

Reclamele bine facute au fost (si raman) cel mai important motor al eficientei unei campanii, de aceea este important sa intelegi ce inseamna un ad de calitate, cum il poti crea si descifra, mai ales cand vine vorba despre clipurile video online, citim pe thinkwithgoogle.com. Sursa amintita a analizat mii de reclame skippable TrueView din 11 industrii specifice, din intreaga lume, pentru a intelege cum influenteaza elementele creative (structura narativa, imaginile utilizare, partea audio, etc.) cifrele.

Sursa amintita a organizat descoperirile facute intr-o structura de tipul ABCD (Attract, Brand, Connect, Direct), care poate fi de ajutor in crearea/adaptarea unei reclame video pentru YouTube (iar studiile arata ca poate fi eficienta si pentru reclame TV):

  • Attract – atrage atentia privitorului din start (ofera-i imediat cea mai importanta informatie, foloseste fete familiare, cadre stranse pe fete/produse, stiluri creative diferite)
  • Brand – introdu brand-ul in poveste in mod natural, in functie de scopul campaniei tale
  • Connect – creeaza o legatura cu privitorul, prin povestea spusa si sentimentele transmise (combina inteligent imaginile video cu sunetul, foloseste cadre rapide, pune personajele sa sparga bariera ecranului si sa discute direct cu privitorul)
  • Direct – indeamna privitorul ce sa faca mai departe, printr-un call to action/CTA

Dincolo de aceasta structura de baza, ce legatura exista intre anumite elemente creative si anumiti metrici din palnia de cumparare? De exemplu, daca un ad contine la loc de cinste logo-ul brand-ului, ce efect are asta asupra intentiei de cumparare pe care o au privitorii apropo de acest brand (Consideration)?

Elemente creative care influenteaza pozitiv metricii intregii palnii de cumparare

Analiza arata ca exista multi factori creativi care influenteza pozitiv metricii intregii palnii de cumparare: ia-i in considerare pentru a face o campanie de succes, indiferent de obiectivele acesteia.

Clipurile video in care apar subiecti incadrati strans si reclamele care incorporeaza elemente vizuale memorabile atrag atentia oamenilor si se coreleaza cu cresteri pozitive la capitolul Ad recall, Consideration si Purchase intent. Clipurile video care i-au facut pe oameni parte din poveste au avut un impact similar, sugerand ca privitorii sunt atrasi automat de alti oameni. Toti metricii testat au fost influentati pozitiv de introducerea unui brand/produs in primele 5 secunde ale clipului video.

Analizand stilul narativ, sursa a observat ca elementele emotive (actiunea, intriga si surpriza) merg bine de-a lungul intregii palnii de cumparare. In plus, povestirea functionala (reclame care transmis un beneficiu tangibil si masurabil) a influentat metricii Ad recall, Consideration si Purchase intent.

Poate cea mai surprinzatoare descoperire a fost ca exista o legatura pozitiva intre un call to action clar si toti metricii de brand. Marketingul traditional spune ca ar trebui sa incurajam pe cineva sa actioneze spre finalul calatoriei sale. Dar cercetarea amintita sugereaza ca poate fi mai eficient sa indemni oamenii sa actioneze de-a lungul intregii palnii de marketing.

Axeaza-te pe personaje si pe un ritm intens, pentru a influenta scopurile din partea superioara a palniei de cumparare

La analiza cresterilor la capitolul Ad recall ca masura a succesului, s-a observat ca exista 2 elemente care influenteaza in mod special asta: ritmul (rata cu care un clip trece de la o scena la alta) si aparitia personajelor pe ecran. Analiza arata ca ad-urile video in care apar mai mult de 2 scene in primele 5 secunde au avut cea mai puternica corespondenta cu Ad recall-ul.

Apropo de personaje, ad-urile in care la inceput apar actori care mentioneaza brand-ul i-a determinat pe privitori sa isi aduca mai bine aminte reclama. Ad recall-ul creste si daca actorii vorbesc direct cu publicul.

Influenteaza mijlocul palniei de cumparare prin branding-ul inteligent

Apropo de metricii de mijloc ai palniei de cumparare (vezi Consideration), analiza arata ca modul in care un brand se prezinta poate avea un impact urias. De exemplu, daca atunci cand introduci numele unui brand difuzezi si indicii vizuale si auditive, apare o corelare pozitiva cu o crestere la capitolul Consideration. Clipuri video care folosesc imagini unice (o mascota sau culori puternic asociate cu brand-ul) au insemnat si ele o crestere mai mare apropo de Consideration, la fel ca cele care au integrat logo-ul propriu in storyline sau l-au aratat pe produsul propriu.

Influenteaza partea inferioara a palniei de cumparare prin oferte si CTA-uri clare

Analizand cum poti influenta partea inferioara a palniei de cumparare (Purchase intent), sursa a observat ca a ajutat includerea in clipuri a unei oferte sau unui CTA (prin card-uri cu text, animatii simple sau voice-over). Si incorporarea de CTA-uri care inspira un sentiment de urgenta si indeamna privitorul sa faca ceva sunt corelate pozitiv cu Purchase intent-ul.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply