Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Nu ai cont inca? Creează un cont nou pentru a avea acces in toate sectiunile ECOMpedia.ro.

Comertul online are un impact major asupra mediului

Aparent, e-commerce-ul nu presupune mult spatiu fizic ocupat, dar – de fapt – shopping-ul online a schimbat mediul inconjurator, iar depozitele se muta din ce in ce mai aproape de orase, pentru a satisface pretentiile legate de livrare rapida ale cumparatorilor (ceea ce inseamna poluare in plus)Theverge.com a scris recent un articol legat de faptul ca, in California, imaginile din satelit arata exact cat de dramatic este impactul cumparaturilor pe Internet asupra mediului natural de acolo. Intre anii 2015 (foto jos) si 2018 (foto sus), zona din jurul Aeroportului International San Bernardino s-a dezvoltat exploziv, din cauza aparitiei depozitelor unor companii ca Amazon, PepsiCo, Clorox, Kohl’s si Mars Petcare (compania care produce mancarea pentru animale de companie Pedigree) – asa cum reiese si din harta interactiva creata de asociatia non-profit Center for Community Action and Environmental Justice (CCAEJ).

In San Bernardino exista suficient spatiu de depozitare pentru a umple peste 5.100 de stadioane de fotbal (in jur de 27,8 milioane m2), nota un raport din 2018. Asta inseamna zgomot, trafic intens, poluare si smog, boli de plamani pentru localnici, iar zona este intr-o continua dezvoltare – deci aceste probleme nu vor disparea prea curand, dimpotriva. Odata cu pandemia COVID-19, cererea pentru depozite noi (mai aproape de oras) e pe plus, unii retaileri tin mai mult inventar la indemana si mult spatiu este ocupat de marfa nevanduta (vezi colectiile de vara, care umpleau magazinele fizice atunci cand acestea au fost inchise din cauza noului coronavirus).

Pe aceeasi tema a scris recent si forbes.com un articol, apropo de situatia din Marea Britanie. Aici, Black Friday-ul are un impact negativ asupra mediului, noteaza un raport realizat de comparatorul de pret Money.co.uk. Documentul estima ca 429.000 de tone metrice de gaze cu efect de sera (echivalentul a 453 de zboruri Londra – New York) vor fi eliberate in atmosfera din cauza livrarilor de Black Friday din acest an. In paralel, in timpul pandemiei, oamenii au devenit mai preocupati de incalzirea globala, reciclare, combaterea risipei alimentare si un stil de viata axat pe experiente si servicii, nu pe achizitii de obiecte. Desi ideea unei vieti minimaliste si a eliminarii consumerismului in exces castiga teren, obiceiurile vechi mor greu, iar comertul online este pe o panta ascendenta.

Leave a reply