Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

Trebuie sa fii logat in cont sa pui o intrebare.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

China: livrarile online de mancare cu drona sunt la ordinea zilei

In Shenzhen (China), comenzile online de mancare facute pe Meituan (cea mai populara platforma din aceasta nisa) se livreaza cu succes, cu drona, de un an si jumatate incoace, citim pe technologyreview.com. Compania lucreaza la acest sistem de livrare din 2017.

In 2022, Meituan a angajat 6 milioane de livratori, pentru a face fata miliardelor de comenzi. Iar in orasul Shenzhen, sistemul este unul matur: anul trecut, compania a facut peste 100.000 de livrari cu drona in acest oras. Meituan face treaba cu succes in cartierele urbane dense, unde consumatorii locuiesc in zgarie-nori si comanda zilnic mancare gatita. Compania nu livreaza mancarea si bauturile acasa/la birou, ci in chioscuri de pick-up apropiate de cladirile de birouri sau de cele rezidentiale. Aceste chioscuri de livrare pot gazdui mai multe comenzi odata si permit unei drone sa zboare pe un traseu prestabilit, ceea ce usureaza deplasarea intr-un oras asa aglomerat.

Dronele sunt active doar pana la ora 19:00 si sunt trimise in oras din 5 hub-uri de livrare, aflate pe acoperisurile unor mall-uri. Odata primita comanda, un angajat cumpara cele necesare din restaurantele din mall, le verifica greutatea si le da altui angajat, care le ataseaza de drone si le trimite catre client. Miscarile dronelor sunt controlate de un algoritm centralizat si rutele sunt prestabilite. In medie, un operator monitorizeaza 10 drone in acelasi timp. Aplicatia care administreaza livrarile te anunta ora exacta la care iti va ajunge comanda, iar intarzierile sunt de 1-2 secunde.

Multe corporatii au vizat incorporarea livrarii cu drone in lantul de distributie propriu. Amazon a venit cu ideea in 2013, dar progresul acesteia a fost limitat de reglementarile nationale din SUA si Marea Britanie si de lipsa cererii. Wing (detinut de Alphabet) a avut mai mult succes, operand livrari cu drona pe trei continente. Walmart a investit si el in cateva start-up-uri din aceasta nisa, pentru a experimenta cu ideea.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply