Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Lectia de Facebook – Concluzii si Castigatori

Acum cateva saptamani am pornit un nou proiect pe ECOMpedia, un concurs lunar menit sa ajute comerciantii online participanti sa invete mai multe despre comertul electronic si domeniile conexe. Prima lectie din acest an s-a numit „Lectia de Facebook”.

Le multumim colegilor de la Social Smarts care ne-au oferit premii castigatorilor acestui prim concurs, Lectia de Facebook. Recomandam cititorilor sa participe la cursul Social Media Essentials tinut de colegii nostri de breasla. 

In aceasta prima editie, din ianuarie 2018, pagina de Facebook a celor aproximativ 20 de inscrisi a fost verificata sub forma unui mini audit, specific comunicarii pe Facebook, care a tinut cont de urmatoarele criterii:

  1. Frecventa de postare
  2. Diversitatea postarilor
  3. Calitatea postarilor
  4. Inovatia
  5. Profil complet
  6. Activitatea in mesagerie
  7. Activitatea in campul de comentarii

Participantii, in afara de 3 dintre ei care au fost exlcusi din concurs pentru ca nu respecta legislatia nationala precum si termenii si conditiile comunitatii ECOMpedia, vor primi cat de curand, fiecare pe emailul cu care s-a inscris, punctajul obtinut si o serie de recomandari pentru a-si imbunatati comunicarea pe Facebook. 

 

 

Castigatorii primei editii a concursului lunar ECOMpedia – Lectia de Facebook

  1. Sorina Vana, Dominos-pizza.ro – Dominos Romania Nota: 8.51
  2. Simona Busuioc, InBagaj.ro – InBagaj.ro Nota: 8.1
  3. Silvia Zanfir, Muranos.ro – Muranos.ro Nota: 7.77
13151851_1020715881298592_4368301256390941467_n 20622050_923621217776892_5475939107275686941_n 21369271_1388567934525329_63593609771447425_n

 

 

Concluziile primei lectii, Lectia de Facebook

Frecventa de postare

Referitor la frecventa de postare, am observat ca foarte multe companii posteaza destul de haotic. Atunci cand se poate, daca se poate. Multi au sigur si o provocare cu resursa umana, nu au probabil colegi care sa posteze periodic pe Facebook. Notiunea de calendar sau planificator de postari nu exista, ca sa nu mai vorbim de analiza. In mod normal, postarile ar trebui sa fie acolo atunci cand trebuie si atunci cand merita sa fie. Facebook ne pune la dispozitie pagina de insights ca sa identificam cand este acel moment oportun.

Diversitatea

Diversitatea postarilor este in multe cazuri este un mister. Marea majoritate a postarilor sunt de natura strict comerciala. Lucrul pe care multi nu il inteleg este ca oamenii nu intră pe Facebook pentru reclame ci intra pentru entertainment. Cel puțin o postare pe zi să fie una de interes pentru public (domeniile de interes al publicului fiecarei pagini se pot identifica cu ajutorul tool-ului Facebook Audience Insights – http://bit.ly/audience-insights-fb).

postare-diferita-noncomerciala-1

In afara de postarile de produs, putem adauga cu usurinta un articol despre un domeniu din piata sau despre un subiect de interes pentru audienta, un mic joc (care automat aduce si multe reactii la postare), noutati din firma, prezentarea echipei, tutoriale de tip know-how, prezentarea showroom-urilor sau multe altele. Sa urmarim brandurile mari, ca de exemplu Nike. Cate postari cu produse au?

postare-diferita-noncomerciala-2 

Calitatea

Calitatea postarilor este si ea o problema intalnita destul de des. Pe o pagina de facebook a unui magazin online nu ar trebui sa isi aibe locul postarile care au doar share la produs (doar linkul de pe site postat pe pagina de facebook).

Neil Patel spune despre acest subiect urmatoarele: castigi vizibilitate pe Facebook daca vii cu postari de calitate, cu infomatii folositoare si care il implica pe cititor. Cu siguranta, foarte putini vizitatori o sa va acceseze pagina daca nu oferiti putina calitate.

De asemenea si textul postarilor trebuie sa fie putin mai prietenos. Vrem sa vindem, vrem sa atragem clientul, dar nu o sa reusim sa facem acest lucru cu prea mult succes daca scriem texte de genul „Cumpara acum produsul x, stocul este limitat”.

Tot referitor la calitatea postarilor, am observat ca multi inca nu stiu cum se foloseste un CTA (call to action), iar acest lucru e cu atat mai trist cu cat toti cei jurizati au fost magazine online, iar scopul lor este acela de a atrage clientul pe site.

Inovatia

Inovatia este punctul la care stam cel mai slab. Intalnim acelasi stil de a posta si totul devine  monotonie pe un timeline de social media. Si pe facebook este foarte important sa aduci ceva nou, ca lumea sa te urmareasca.

Cu putina creativitate poti oferi clientilor mai mult decat ofera ceilalti. Ne batem in servicii pe website-ul nostru, dar neglijam acest lucru pe facebook. Postari cu produse gasim oriunde, ofera ceva ce nu s-a mai vazut pana acum.

Transforma o idee in ceva viral si atrage oamenii pe pagina ta. Foarte multi dintre acestia iti vor deveni mai tarziu si clienti si, asa cum zicea si Neil Patel, fa-i pe oameni sa stea mai mult pe postarea ta.

Activitatea in mesagerie

Cel mai mare dezavantaj al magazinelor online este bariera de comunicare dintre client si magazin, lucru pe care nu il intalnim si in cazul magazinelor traditionale, de tip brick-and-mortar, din acest motiv este important sa fim activi pe toate canalele de comunicare. De ce? Pentru ca orice mesaj pierdut poate inseamna o comanda ratata!

Trebuie sa oferim clientului o experienta foarte placuta in mesagerie. Cu cat facem clientul sa se simta mai respectat si mai ajutat, cu atat avem mai multe sanse sa devina client si mai tarziu promotor.

lectia-facebook-mesagerie-rapida

In competitie am intalnit si pagini care au raspuns extrem de sec si care pe mine ca si client m-au facut sa plec instant, dar am intalnit si pagini care ma asaltau in continuu cu oferte chiar si dupa ce am multumit.

Trebuie sa ne purtam prietenos si sa fim caldurosi cu oamenii chiar daca avem o zi grea si am dat de cativa clienti extrem de dificili. Trebuie sa raspundem doar nevoilor lui. Aceasta este o tactica care de cele mai multe ori are rezultate pe termen lung.

 

Despre Liviu Taloi

Liviu is Co-Founder of the ECOMpedia.ro project and Community Manager for GPeC (Gala Premiilor e-Commerce - Romanian e-Commerce Award Gala). He has over 15 years of experience in online marketing and 10 years in e-commerce. He was, among other past jobs, PR Manager at eMAG. In 2005, he founded a web consulting company specialized in e-commerce and sites evaluation, Web Audit. He is also speaker at conferences and seminars, especially dedicated to electronic commerce, he write articles and market analysis. Skills: e-commerce, site audit, UX, CRO, Analytics, Online Marketing. Taloi has been selected by Cardinal Path to be a regional trainer of Google Partner Academy Programme in Google Analytics. Taloi has also GAIQ - Google Analytics Individual Qualification certification. Liviu TALOI has worked with online shops as eMAG, MarketOnline, SigmaNET, F64, FashionUP, TAMOS, Kurtmann, ZorileStore, Vexio.ro, MetaphoraBijoux, Gutuie.ro, eMenAtWork, e-commerce platforms & full digital agencies as Content Speed, Shopmania BIZ, Retargeting.biz, online tourism sites as EXIMTUR, Veltravel, he did usability & conversion rate optmization projects as for BCR - sIT Solutions AT Spardat Gmbh, Bitdefender (USA site), SKIN media, he delivered Google Analytics closed&open trainings as for BrainArt, Siniat, ING NN Asigurari de Viata, Google Partner Academy. In recent years, Liviu Taloi provided expert advice to more than 100 Romanian online stores in e-commerce, usability, analytics, conversion rate optimization and online marketing. Many of these online companies are now market leaders in their niche.

Follow Me

Leave a reply