5 motive pentru care afacerea ta e-commerce are probleme
Pentru a avea succes pe termen lung in comertul online, trebuie sa te asiguri ca anumite elemente fundamentale sunt facute ca la carte, citim pe entrepreneur.com. Indiferent daca vinzi pe un marketplace important sau ai propriul magazin online, afacerea ta poate avea probleme daca:
- Platesti prea mult furnizorilor. Daca nu ramai cu un profit semnificativ dupa ce platesti toate darile, atunci afacerea ta e-commerce nu e pe plus. Daca furnizorii produselor tale au preturi mari, asta iti va influenta profitul; asigura-te ca negociezi un pret cat mai scazut pe unitate, pentru ca – atunci cand adaugi restul costurilor ascunse (transportul, ambalarea, livrarea, publicitatea, etc.) – pretul final al produsului sa iti aduca un profit mai mare.
- Nisa ta este prea mica. Orice magazin e-commerce rezista pe piata daca vinde; pentru asta, pe piata trebuie sa existe o cerere mare pentru produsele tale. Degeaba ai un produs genial (din punctul tau de vedere), daca nimeni nu ar cumpara asa ceva pe piata unde activezi. Pentru a nu te bloca astfel, poti lansa mai multe produse din nise cautate, care sa-ti completeze oferta. Lectia nr. 1? Fa un studiu de piata inainte de a lansa un produs nou, pentru a verifica cat de mare e cererea in domeniu.
- Dai prea multi bani pe reclame. Unul dintre costurile ascunse (care se adauga celui de baza al produselor tale, platit furnizorului) este cel cheltuit pe ad- Reclamele sunt o componenta-cheie de care nu trebuie sa uiti, ca sa te asiguri ca ai profitabilitate. Daca vinzi pe propriul site online, pentru a creste traficul, ai nevoie de ad-uri. ROAS-ul (return on ad spend) este extrem de important de inteles, in acest caz, pentru a evalua succesul oricarei campanii de ad-uri – deci monitoreaza-l constant si elimina reclamele cu un ROAS scazut.
- Vinzi produse de calitate indoielnica. Testul suprem consta in reactia clientilor la produsul cumparat: degeaba ai profit la fiecare vanzare si ad-uri cu ROAS bun, daca produsele nu sunt unele de calitate si clientul final e nemultumit. In acest caz, vei avea o mutime de retururi, de review-uri si de comentarii negative. Deci – in primul rand – trebuie sa te asiguri ca vinzi un produs calitativ (deci testeaza-l inainte de a-l vinde, si trimite-l cat mai multor rude si prieteni, pentru a obtine cat mai multe pareri).
- Ai imagini de produs neimpresionante. Online, consumatori cumpara din priviri, deci imaginile de produs ale oricatui magazin e-commerce trebuie sa fie unele de nota 10. Doar asa poti determina consumatorii sa aiba incredere in ce cumpara. Deci investeste in sedinte foto facute de fotografi profesionisti, in randari 3D, in imagini clare, din toate unghiurile, care arata toate detaliile produsului si care spun o poveste.
Leave a reply