5 moduri in care poti masura brand awareness-ul afacerii tale
Pentru a imbunatati modul in care este recunoscut brandul tau de catre potentialii clienti, trebuie sa stii cum poti masura brand awareness-ul. Un brand cu o reputatie si o strategie de piata pozitive, cu produse cunoscute si intelese de publicul tinta, are numai de castigat, citim pe practicalecommerce.com.
Pentru a monitoriza brand awareness-ul, magazinele online pot apela la urmatoarele 5 tactici, care sunt extrem de utile mai ales cand sunt folosite concomitent:
- Sondajele de opinie. In 2011, un retailer omnichannel regional din SUA, aflat pe piata din anii ’50 si specializa pe produse pentru ferme si fermieri, a facut un sondaj in legatura cu zona unde avea 7 magazine fizice. Compania a intrebat 10 lucruri, inclusiv daca numele si produsele proprii sunt recunoscute de cei chestionati. Rezultatele au tras un puternic semnal de alarma: multi consumatori recunosteau numele magazinului si logo-ul acestuia, dar peste 50% dintre respondenti credeau ca brandul vinde instalatii sanitare. Pornind de la rezultatul sondajului, retailerul si-a putut crea o strategie de marketing si publicitate axate pe ce vinde, astfel incat sondajele facute in anii urmatori au crescut nivelul de brand awareness, ajungand ca 70% dintre respondenti sa poate identifica brandul si categoriile de produse vandute.
- Traficul direct. In web analytics, traficul direct descrie visitatorii care ajung la tine pe site scriind direct URL-ul in web browser, apasand pe un link dintr-un e-mail trimis de brandul tau sau pe un bookmark. Acest tip de trafic indica o familiaritate cu respectivul brand, deci masurarea lui poate ajuta la intelegerea nivelului de brand awareness.
- Testele de reamintire. Acestea sunt mini sondaje de opinie menite sa determine daca un potential client isi aminteste un brand sau o reclama a acestuia. Daca un magazin online care isi face reclama pe Facebook vrea sa stie ce awareness au ad-urile lui, poate face un sondaj in randul utilizatorilor acestei retele sociale; acest test de reamintire va contine 2 grupuri: unul de control, care nu a vazut ad-urile, si unul care le-a vazut; ambele grupuri sunt intrebate daca isi amintesc de respectiva reclama.
- Mentiunile de brand si reach-ul. Social media e un instrument excelent pentru a monitoriza schimbarile la nivel de brand awareness. Un brand poate vedea cum i se modifica numarul de urmaritori, abonati sau interactiuni, dar si cat de des ii e mentionat numele independent de propriile canale sociale.
- Analiza conjugata. Afacerile care au expertiza in domeniul analytics pot folosi acest tip de exercitiu discret de alegere, pentru a masura brand awareness-ul si afinitatea pentru brandul propriu, identificand ce caracteristici/oferte sunt mai importante pentru consumatori. Daca intrebi consumatorii ce e mai important: pretul mic sau calitatea mare, de obicei ti se va raspunde ca ambele. Pentru a evita aceasta problema, consumatorii pot fi rugati sa compare mai multe caracteristici odata: de exemplu, comparand doua masini electrice (Tesla Model 3 Performance si Lucid Motors Air), oamenii pot fi rugati sa evalueze viteza, pretul, siguranta oferita si autoomia fiecarui model. Incluzand brand awareness-ul pe lista, poti afla cum te situezi la acest capitol.
Leave a reply