Inregistreaza-te

Conectare

Parola pierduta

Ti-ai uitat parola? Introdu adresa de email asociata contului si vei primi instructiuni pentru recuperarea parolei.

Adauga intrebare

Trebuie sa te conectezi pentru a adauga o intrebare.

Conectare

Inregistreaza-te

Pentru a avea acces in toate sectiunile site-ului este nevoie sa ai cont.

UE avertizeaza: vanzarile online trebuie sa respecte legea antitrust

European_flag

Un raport preliminar al Comisiei Europene (de 209 de pagini), autoritatea antitrust din cadrul UE, a descoperit ca aproximativ 40% dintre retailerii online se plang ca producatorii le recomanda sau le restrictioneaza contractual preturile practicate, iar  18% dintre retaileri spun ca li se restrange dreptul de a vinde via marketplace-uri online (ca Bay Inc.), citim pe 4-traders.com.

Comisia Europeana avertizeaza, astfel, ca producatorii de produse de consum pot fi luati la intrebari pentru aceste restrictii care incalca legea antitrust. Si producatorii de continut digital (filme, seriale si muzica) vor fi analizati atent, pentru a determina daca sistemul contractual al acestora ingreuneaza intrarea pe piata a noilor jucatori, dornici sa obtina licente de continut.

„Fiecare afacere ar trebui sa aiba libertatea de a determina care ii este strategia de vanzare online. In acelasi timp, autoritatile antitrust trebuie sa sa asigure ca nu au practici comerciale anticoncurențiale”, a explicat Margrethe Vestager (responsabila de legea antitrust din cadrul UE). Aceasta a adaugat ca, in urma descoperirilor facute, pot fi deschise procese impotriva companiilor individuale care incalca legea antitrust.

Raportul preliminar a fost efectuat folosind chestionare trimise anul trecut la 1.800 de marketplace-uri online, servicii de streaming online si producatori de produse online; raportul nu ofera nume de companii si este al doilea update in cadrul investigatiei e-commerce lunga de 18 luni a UE, care isi propune reducerea barierelor comertului transfrontalier in cadrul uniunii. In martie, alt raport preliminar descoperea ca peste o treime dintre retaileri blocheaza vanzarea produselor de consum dintr-un stat membru in altul. Raportul final va aparea in prima parte a anului viitor.

Raspunde la aceasta intrebare