Studiu de caz InPost: va disparea livrarea la domiciliu din peisajul e-commerce?
Asta se intreaba forbes.com, intr-un articol axat pe afacerea cu lockere de livrare a antreprenorului polonez Rafal Brzoska: InPost. In 2020, veniturile InPost au crescut pana la 677 de milioane $ (+104% YoY), profitul a fost de 97 de milioane $, iar pachetomatele lui Brzoska contin 36% dintre toate coletele expediate in Polonia.
Dar, in vara lui 2016, acesta era aproape de faliment. Petrecuse aproape 20 de ani transformand InPost dintr-un start-up care livra cupoane de reduceri la supermarketuri in cutiile postale, intr-o afacere de 120 de milioane $/an (dar cu datorii de 65 de milioane $), care concura cu posta nationala. Convins ca solutia e plata tuturor datoriilor, Brzoska a atras investitii de 110 milioane $, din partea Advent International, companie care a fost atrasa de lockerele stradale automate lansate de InPost in 2010.
Advent International i-a platit datoriile si i-a mai oferit 125 de milioane $, pentru a ajunge la 4.400 de automate de livrare (adica de aproape doua ori mai multe), intr-un an. Investitia a picant la tanc, e-comerce-ul crescand cu 20,4%/an in Polonia, in 2017. In timpul pandemiei COVID-19, cresterea a fost de 36%, in 12 luni. Cu un cost de instalare de 20.000 $, lockerele de marimea unor frigidere au devenit populare in randul postasilor polonezi (care nu pot lasa coletele in fata usii) si al destinatarilor (care evita astfel un drum pana la posta). InPost s-a extins transfrontalier si are acum 11.734 de pachetomate in Polonia, peste 1.100 in Marea Britanie si cateva sute in Italia.
Costurile de livrare sunt de 2$/colet, investitia intr-un astfel de locker se recupereaza in doar 1,5 ani, o singura unitate face treaba a 24 de camioane de curierat, iar cumparatorii online le folosesc cu drag si spor. InPost este acum evaluata la 9,7 miliarde $, iar Brzoska detine actiuni in valoare de 1,1 miliarde $: „Lockerele sunt viitorul”, spune acesta.
Leave a reply