Procedura corecta de migrare prestashop domeniu1 catre domeniu2 – seo

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Salut,

Care e procedura corecta de schimbare de domeniu, de la nume1 la nume2, astfel incat sa nu pierzi deloc ceea ce ai construit de-a lungul anilor pe seo, pe trafic organic. Cine ma ajuta cu descrierea ei in detaliu, cu un link sau un video, astfel incat sa pot face asta fara sa afecteze linkurile primite de-a lungul anilor pentru un client pe care il am acum, si care in acest moment nu isi permite un consultant pe seo, specializat si care sa il dirijeze in acest proces. 

Magazinul online este pe platforma prestashop, nu stiu daca ajuta, dar e o informatie ok sper. 

Multumesc pentru ajutor.

Rezolvat 0
SEO Liviu Taloi 8 ani 5 raspuns 2148 vizualizari 0

Răspunsuri ( 5 )

  1. creezi noul subdomeniu, muti continutul acolo sau il pui sa fie servit de acolo (daca ai deja pagina) si pastrezi vechiul subdomeniu cu un redirect 301 Moved permanently catre subdomeniul nou.

  2. Salut Liviu,

    Pasul 1:

    Trebuie mai intai configurate setarile de hosting si de DNS pentru domeniu2 astfel incat acesta sa foloseasca aceeasi configuratie ca si domeniu1. Asta inseamna ca site-ul va putea fi accesat momentan de pe ambele domenii.

    Setarile respective se fac de obicei de un server admin, webmaster sau echipa de suport a serviciului de hosting.

    Daca migrarea implica si schimbarea serviciului de hosting, atunci putem schimba configuratia pentru domeniu1 astfel incat sa ‘arate’ catre IP-urile noi unde este in prezent domeniu2.

    Pasul 2:

    Asiguram redirectionarea de la domeniu1 la domeniu2, atat pentru useri cat si pentru Google. Daca serverul unde e hostat site-ul foloseste Apache, atunci trebuie editat fisierul .htaccess (fisier care se gaseste in folderul unde este instalat site-ul) astfel:

    RewriteEngine On
    RewriteBase /
    RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.domeniu2.ro$
    RewriteRule ^ http://www.domeniu2.ro{REQUEST_URI} [R=301,L]

    Daca site-ul are implementat un certificat SSL valid, codul de mai sus poate fi adaptat astfel (de asemenea, daca nu exista un certificat SSL valid, este o idee buna sa fie implementat acum, deoarece putem realiza atat migrarea domeniului cat si migrarea de la varianta HTTP la HTTPS intr-un singur pas):

    RewriteEngine On
    RewriteBase /
    RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.domeniu2.ro$
    RewriteRule ^ https://www.domeniu2.ro{REQUEST_URI} [R=301,L]
    RewriteCond %{HTTPS} off
    RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

    Cele doua coduri presupun ca site-ul foloseste varianta cu „www”. Pentru varianta non-www, trebuie adaptate doar cele doua linii care mentioneaza domeniu2.

    Aceste linii de mai sus vor fi adaugate la inceputul fisierului .htaccess, inainte de orice alte setari de privind redirectionari.

    Daca serverul foloseste nginx sau IIS, configurarea redirectionarii e putin mai complicata, ideal ar fi ca un server admin sa se ocupe de ea si sa asigure ca se foloseste tipul 301, se redirectioneaza la nivel sitewide si se micsoreaza cat mai mult numarul de redirectionari posibile (domeniu1 -> domeniu2, http -> https, non-www -> www).

    Pasul 3:

    Adaugam in Search Console atat domeniu1 (daca acesta nu este deja adaugat) cat si domeniu2, in varianta lor principala (cu/fara https, cu/fara www).

    O data adaugate, intram pe https://www.google.com/webmasters/tools/change-address?hl=ro si selectam varianta pentru domeniu1 (atentie, trebuie sa avem drepturi de owner). Aici vom vedea 4 pasi simpli pe care trebuie sa-i urmam pentru ca Google sa transfere toate semnalele de ranking catre noua adresa: selectam domeniu2 din lista, verificam ca redirectionarile functioneaza corect si ca cele doua proprietati sunt verificate, dupa care trimitem cererea de modificare a adresei site-ului.

    Putem face un proces similar si pentru Bing, insa nu am sa intru in detaliu aici deoarece, in cazul site-urilor .ro, traficul organic care vine din Bing este de obicei nesemnificativ. Mentionez doar pagina lor de suport unde detaliaza acest proces: https://www.bing.com/webmaster/help/how-to-use-the-site-move-tool-bb8f5112

    Pasul 4:

    Modificam setarile platformei si ale temei folosite astfel incat link-urile din site sa contina domeniu2 in loc de domeniu1, astfel incat atat userii cat si Google sa nu fie nevoiti sa treaca de fiecare data printr-o redirectionare.

    –––-

    Daca toate aceste configurari sunt facute corect, userii vor fi redirectionati catre noua adresa iar Google va transfera corect semnalele de ranking de la adresa initiala.

    Ca orice migrare pot exista mici fluctuatii de trafic organic timp de 1-2 saptamani, insa in cazul migrarii de domeniu, precum si in cazul migrarii http->https, fluctuatiile respective sunt de obicei destul de mici.

    Acest mic ghid presupune ca toate adresele paginilor interne ale site-ului raman identice (cu exceptia schimbarii domeniului). Daca acestea se schimba insa, atunci procesul este unul ceva mai complicat si mai de durata, in care fiecare adresa veche trebuie redirectionata la echivalentul ei nou. De asemenea, fluctuatiile de trafic pot fi ceva mai mari si mai de durata in acest caz, deoarece Google trebuie sa ‘refaca’ structura site-ului si a continutului bazata pe noile adrese in baza lor de date.

    Spor si succes!

    Cel mai bun răspuns
    0
    2017-04-05T13:46:46+03:00

    Multumesc, ce parere ai de raspunsul de aici: https://www.silkweb.ro/blog/cum-faci-redirect-la-un-magazin-online/ ?

  3. articolul e bun, cu exceptia faptului ca se limiteaza la niste chestii standard:
    1. se mentioneaza un redirect in cpanel. Poate proprietarul site-ului nu are cpanel si ruleaza site-ul de pe un VPS sau server dedicat cu acces doar la SSH.

    2. poate ca proprietarul site-ului nu are VPS sau server dedicat si doar un shared hosting, unde poate ca foloseste altceva decat cpanel pentru administrare.

    3. se poate ca proprietarul site-ului sa nu aiba posibilitatea sa modifice reguli de htacces ori ca acele reguli sa nu functioneaze corect pe unele servere. Caz in care ar trebui sa faca redirect-urile din php. Am testat personal reguli de redirect/rewrite care mergeau pe unele servere si pe altele nu, indiferent ca modulul rewrite era activ pe ambele servere.

    4. daca stergi domeniul sau subdomeniul vechi, cum mai ajunge Bot-ul Google sa mai stie cum sa faca redirect de la fostul domeniu/subdomeniu catre cel nou? asta indiferent ca tu ai regulile de redirect scrise in htaccess/php. Daca nu le mai ai, nu se mai activeaza acele reguli (no trigger) asa ca bot-ul nu stie sa vina de acolo la domeniul/subdomeniul nou daca nu sunt pastrate active.

  4. Super raspunsul.
    Ce nu am inteles de aici:
    1. Se va utiliza tot presta pe noul site?
    2. De ce se doreste mutarea?
    Recomandarea mea e sa se faca inainte o evaluare la site 1 ca sa ne asiguram ca nu il vom muta cu aceleasi probeleme pe site 2. In caz de penalizari pe site 1, ele se vor propaga si in site 2.

Lasă un răspuns

Browse