Magazin online – Platitor sau non platitor de TVA?
RaporteazaPlease briefly explain why you feel this question should be reported .
Pe un caz: Am incercat sa adaug un magazin online intr-un comparator de produse (shopmania) – si am primit urmatorul mesaj:
“In cadrul paginii de produs este necesara afisarea mentiunii ca preturile sunt finale sau includ toate taxele (avand in vedere ca firma care detine site-ul este neplatitoare de TVA, mentiunea “cu TVA inclus” nu se aplica in acest caz)”
In dreptul fiecarui pret am trecut textul : cu TVA inclus – este din platforma. Inteleg din ce zic ei ca ar trebui sa ascund fraza – si am ascuns-o.
Ce nu inteleg este (si o sa va rog daca se poate sa ma ajutati sa inteleg – daca se poate cu exemplu sau spus direct, nu prin legi 🙂 )
Care este diferenta intre platitor si non platitor de TVA? Ce avantaje sau dezavantaje am eu ca firma?
Mentionez: Am un magazin online articole copii – achizitionez CU TVA de la furnizor si aplic comisionul meu (de fel cel recomandat de ei) + transportul
Multumesc anticipat!
Răspunsuri ( 7 )
Unul din avantajele principale ale oricarui comerciant PLATITOR de TVA este faptul ca-si deduce TVA-ul. Altfel, un neplatitor de TVA pierde aceasta posibilitate si deci achizitioneaza marfa mai scump, platind TVA la furnizori.
Sa luam un exemplu concret. Achizitionez un carucior de la furnizor pentru 1000 de lei pret de achizitie fara TVA. Platesc 1240 de lei, pretul fara TVA si TVA-ul. Il pun pe site la 1500 de lei, pret final (fara tva, caci eu nu platesc tva). La final cat castig (brut)? 1500 – 1240 = 260 de lei.
Cazul 2, sunt platitor de TVA. Acelasi scenariu ca mai sus. Aceleasi costuri. De aceasta data insa, pe site il pun la 1500 + TVA pe site, deci la pretul de .. 1860 de lei, cu tot cu TVA.
Cat imi ramane acum in mana? 1860 din care scad TVA-ul care il dau la stat, TVA = 360 de lei, apoi e pretul de vanzare de 1500 lei fara TVA.
TVA-ul pe care il platesc eu la stat de 360 de lei, se deduce din TVA-ul pe care il am de incasat de la stat, cel platit deja pe marfa, adica 260 de lei. In concluzie, voi plati la stat un TVA de 100 de lei.
Costurile in final sunt, pretul marfii fara TVA + diferenta de TVA platita la stat pe adaosul meu, adica 1000 de lei + 100 de lei TVA. Eu castig brut 1500 de lei – 1000 de lei marfa – 100 de lei TVA-ul la stat. Adica imi ramane o suma de 400 de lei.
Ceea ce se vede cu ochiul liber, in cazul acesta imi raman mai multi bani in mana, din care pot achita alte costuri, salarii, chiria, transport (daca il sustin eu) etc.
Ti se pare logic??
In general nu ai sa vezi nicio firma de comert care nu este platitoare de TVA. Poate sa fie si alta explicatie, insa, deducerea TVA-ului e printre altele un avantaj in masura in care marfa se ruleaza cu o viteza multumitoare.
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Totusi sunt inca putin in ceata – imi pare rau.
Inteleg ca pe exemplul asta, fiind platitor de TVA, imi raman mai multi bani, dar…
imi raman mai multi, doar daca eu maresc pretul: adica de la 1500, il cresc la 1860, corect?
Eu facand asta – automat ies din piata, pentru ca restul (concurentii) il dau la 1500 + Furnizorii (cred eu), nu o sa imi scada la pret.
Daca intru pe un comparator de preturi – toti 100 de insi – au 1500 pretul FINAL si printre ei sunt multi care sunt platitori de TVA – din asta pot deduce:
1. cei NEplatitori (ca mine) – castiga
2. cei platitori – pierd (Nu?)
3. cei platitori – castiga, doar daca au alt pret de la furnizor – dar posibil, tot mai mic ca mine
Scuze daca inca nu m-am prins de chestile astea – daca pentru unii par simplu de inteleg, dar parca tot nu se leaga niste lucruri..
Hai sa facem inca un calcul, de data asta plecand de la pretul de vanzare si cel de achizitie.
Avem 2 constrangeri de aplicat:
– avem un singur pret de vanzare, aliniat in piata de 1500 de lei (cu TVA sau fara TVA nu conteaza, e pretul afisat pe site, pret final)
– avem un singur pret de achizitie, si pentru asta el va fi exprimat ca pret de achizitie fara TVA.
Caz 1. Platitor de TVA
1000 de lei pret de achizitie
TVA = 240 de lei
Pret final de achizitie = 1240 de lei
Pret final de vanzare pe site (cu tot cu TVA)
1500 de lei, din care TVA = ~ 290 de lei
1210 pret de vanzare fara TVA.
Adaos calculat = 21% (aproximativ – 20.96%)
Profit Brut = 1500 – 1240 = 260 de lei.
Insa, la un moment dat mai platesti la stat 50 de lei TVA, diferenta intre 290 de lei pe care il dai si 240 de lei pe care l-ai dat deja cand ai cumparat marfa. De fapt, statul ia TVA doar la adaosul pe care il pui tu.
Altfel, la 1000 de lei pret de achizitie, ai 210 adaos comercial la care statul iti ia TVA, cei 50 de lei. Adaosul se calculeaza ori la pretul cu TVA ori la cel fara TVA, ambele preturi insa trebuie sa fie la fel exprimate, si pretul de achizitie si pretul de vanzare.
Acesti 21% reprezinta baza ta de profit, 210 lei la 1000 de lei pret de achizitie fara TVA. Din ei vei cheltui diverse.. ce ai tu nevoie.
Cazul 2. Neplatitor de TVA
1000 de lei pret de achizitie
TVA = 240 de lei
Pret final de achizitie = 1240 de lei
Pret de vanzare pe site, 1500 de lei
Diferenta de pret = 1500 – 1240 = 260 de lei.
Dupa calculele de acum, la fara TVA, iti raman in mana mai multi bani, 260 de lei fata de 210 lei, la acelasi adaos, de 21%. Am sa rog un contabil sa vina sa ne ajute. Revin cu un alt calcul probabil.
Niciodata nu mi-a placut contabilitatea.. se pare ca ai dreptate, insa mai verific cu un contabil.
Buna ziua,
Noi am trait chestia asta: initial am fost neplatitori de tva si am fost foarte fericiti (preturile cu care veneam pe piata erau super bune), in timpa insa, a crescut cifra de afaceri si am devenit platitori de tva. Moment super greu: nu am putut sa marim preturile asa ca, adaosul nostru a scazut cu 24 la suta si mai mult, tot stocul a suferit chestia asta nu doar noile achizitii. Asadar, faceti-va calculele pe termen lung!
@nistormihaela – Exact la asta ma refeream.
1. Va multumesc mult pentru raspunsuri!!! Am inteles la ce va referiti! dar…
2. Sa facem pe un exemplu:
http://www.shopmania.ro/echipament-pentru-copii-si-bebelusi/p-carucior-swift-lite-supa-cosatto-17361542
Luam 2 dintre ei: Buburuza si Elfbebe – amandoi vand produsul cu 889 Ron.
Presupunem!:
– (A) = buburuza = NEplatitor
– (B) = elfbebe = platitor
– (A) fiind neplatitor, castiga mai mult decat (B) (pt ca el mai plateste si TVA). Si asta se va intampla pana atinge plafonul de 65k.
– (B) nu poate sa aplice TVA-ul vizibil la 889, pentru ca asa ii creste pretul – si iese din piata (numai cumpara nimeni de la el)
Deci ce face (B) in cazul asta (tinem cont ca nu poate sa ridice pretul!!!)? Ce mai castiga el cand devine platitor?
Asteapta jumate de an / un an – sa recupereze TVA + ca atunci iara ii mai ceva %.
Nu sunt un expert in domeniu dar am studiat si eu problema. Cel mai bine este ca fiecare sa-si faca niste calcule. Oricum, la inceput varianta unei societati neplatitoare de TVA poate fi o idee buna. Mergand pe exemplul lui Liviu, eu as face urmatorul calcul: cumpar caruciorul cu 1240 RON (1000 RON la care se adauga 24% TVA) si il vand cu 1860 RON.
– in cazul in care sunt platitor de TVA, raman cu 500 de RON (1000 + 500 + 24% TVA);
– in cazul in care nu sunt platitor de TVA, raman cu 620 RON (1860 – 1240)
Diferenta poate fi si mai mare daca imi gasesc un furnizor intracomunitar intr-o tara in care TVA-ul este mai mic de 24%.
Dar:
1) La toate achizitiile pe care le fac voi plati si TVA-ul deci e bine de facut un plan pe termen mai lung si sa evit pe cat posibil achizitiile purtatoare de TVA;
2) Chiar daca la prima vedere pare ca as putea sa scad preturile de vanzare, asta este o capcana, trebuie avut in vedere faptul ca, daca atingi o cifra de afaceri (vanzari) de 65.000 EUR, devii automat platitor de TVA.
3) In cazul achizitiilor intracomunitare, TVA se plateste la cota furnizorului doar la valori mai mici de 10.000 EUR deci nici treaba asta nu va merge la nesfarsit dar e un lucru de care se poate profita la inceput.