Platforma e-commerce. Diferente intre Prestashop, WordPress, Magento, Opencart etc
RaporteazaPlease briefly explain why you feel this question should be reported .
Buna tuturor,
Am ajuns in pasul de a alege platforma in vederea construirii unui magazin online (incaltaminte) si am intalnit pareri diferite cu privire la solutia potrivita, am citit diverse forumuri de specialitate, site-uri de magazine online, etc si constat ca parerile sunt impartite, fiecare sustine un anume tip de platforma. Fiind vorba de un start-up, marea parte a bugetului va fi alocat pt. promovare si nu am in plan sa investesc intr-o plaforma custom. Multi recomanda prestashop si din cate am inteles are un sistem avansat de administrare (aspect care ma intereseaza), insa am accesat temele prestashop si nimic nu m-a dat pe spate, nu m-a atras arhitectura, scheletele platformei, nimic. Site-ul va fi simplu, cu gust, grafica buna, poze profesionale si pt. inceput voi incepe cu cateva sute de produse. Ma intereseaza sa aflu pareri legate de diferentele intre prestashop, wordpress, magento, opencart, etc, ce face una si nu face cealalata, avantaje / functionalitati, pt. ca in final sa pot lua decizia potrivita.
Multumesc anticipat,
Razvan
Răspunsuri ( 8 )
Cred ca abordarea nu e ok. Diferentele intre platformele de ecommerce nu sunt importante pentru business-ul tau (bine, eliminam WordPress, care e un CMS) ci mai mult pentru cei care fac site-ul. Poti vinde pantofi cu oricare din platforme. Evident, niciuna nu sta bine la integrarea cu sistemul contabil din Romania. Iti faci singur site-ul? Daca nu – si ai ales deja cine ti-l face, atunci mergi pe platforma aleasa de ei. Sau invers, ai gasit o tema gata facuta ( pentru una din platforme) care iti place? Cauta atunci si firma care sa o implementeze.
Atat timp cat cerintele sunt normale, poti face acelasi magazin cu orice platforma. Alegerea e subiectiva. Mie personal imi place Magento care functioneaza foarte bine cu cateva sute de produse. Uite un demo pentru pantofi http://demo.magento.ro/accessories/shoes.html
PS. Ce nu inteleg eu, „fiind vorba de un start-up” e de ce bugetul e orientat spre marketing si nu spre productie. Valoarea adaugata e data doar de revanzare?
Aproape ca devine „spam” intrebarea asta cu „ce platforma sa aleg”
Hai sa va zic o chestie interesanta.
Acum aproape 3 ani, in Austria, un bun prieten si-a rupt piciorul la ski. Si a ajuns la spital.
Romanu’, in speta familia si prietenii, s-au dus repede la el sa vada cum se simte, ce face… dar mai ales SA VORBEASCA CU DOCTORUL.
Desi extrem de amabil personalul medical de acolo, totusi, nimeni nu intelegea de ce trebuie „vorbit cu doctorul” si toti spuneau ca pacientul este bine, a terminat investigatiile, comisia de chirurgi au luat decizia si o sa fie operat a doua zi.
Si atunci mi-a picat fisa, circuitul normal este asa: l-ai adus stricat, ti-l reparam, ti-l livram functional.
Nu te face mai destept sa sti ca i-am pus tija de titan in picior si suruburi de os resorbabile. Pur si simplu trebuie sa vezi doar rezultatul.
In cazul de fata doctorul este consultantul online pt ca oricate informatii ai aduna tot nu vei reusi sa inveti cat cineva care este de 10 ani in domeniu.
Si acum despre Prestashop si Magento.
Diferentele intre cele 2 platforme vin de la origini. Magento a fost gandit din start sa fie cel mai frumos, cel mai destept, cel mai cel, indiferent cat de complicat va fi de dezvoltat. Si este EXTREM de stufos. Iar pretul platit de cei care-l folosesc este unul mare vav de dezvoltare si intretinere. Si in plus, orice este atat de complicat si stufos este predispus la erori.
Prestashop a plecat de jos, o chestie simpla (gen opencart de azi) care a fost complicata pe drum (atunci cand a inceput sa aiba succes). In prezent Prestashop dpdv al facilitatilor este cel putin la fel ca Magento doar ca este mult mai umana si bine organizata la nivel de cod, admin, module si evident exploatare.
Exact de „pilde” cu sistemul medical nemtesc aveam nevoie. 😛 E normal sa vorbeasca cu doctorul si eventual sa aleaga impreuna cu el solutia cea mai buna pentru rezolvarea problemei. E totusi vorba de oameni, nu de masini. Nu e normal sa ii dea spaga sau sfaturi. Totusi nici nemtii nu sunt perfecti, ba din contra.
Revenind, Magento e „stufos” nu doar asa, ca sa fie, ci din dorinta de a abstractiza cat mai mult. De aici si orientarea catre enterprise – daca vrei sa extinzi ceva, ai nevoie de o baza bine definita. Probabil asta ar fi diferenta majora, Magento a fost gandit ca o solutie enterprise. Pentru ca e gandit bine din start, erorile sunt de obicei minore si in niciun caz de securitate (pana acum nu stiu sa aiba probleme de securitate). Ultimele versiuni au incercat optimizari astfel incat per ansamblu sa functioneze mai repede – si in mare parte au reusit, mie versiunea 1.9.1.0 mi se pare ok din punct de vedere al vitezei (link-ul de mai sus e actualizat).
@ Daniel Toma, vav de magento… si un email…
„Buna ziua,
Recent am fost informati de catre cei de la Magento de existenta unui patch de securitate care se adreseaza unei posibile probleme legata de securitate a platformei Magento „This issue allows an attacker to remotely execute code on Magento software using a specially crafted request. This issue affects all versions of Magento Enterprise Edition and Magento Community Edition. „. Acest patch poate fi instalat in magazinul dvs. online pentru a evita probleme legate de securitate si poate fi comandat de aici: http://shop.innobyte.com/install-security-patch.html.
Daca aveti nevoie de informatii suplimentare, va stau la dispozitie.
O zi minunata!”
ORICE lucru facut de mana oamenilor poate avea defecte (bug-uri). Indiferent ca vorbim de Magento, Prestashop, Linux, Windows sau altele. Ideea este ca AFACEREA ta online sa fie bine dimensionata vav puterea de gestionare a cheltuielilor. Altfel totul duce la faliment. Iar Magento este intens consumator de resurse desi conceptual nu este o platforma rea.
Bogdan Manolea Socol – e vorba de „posibile probleme”, probabil descoperite in urma unui audit de securitate. Dar niciun magazin nu a fost spart din cauza asta. Nu stiu alte platforme de ecommerce cum stau la capitolul asta (ca nu folosesc) dar alte platforme in general stau muult mai prost (ex Joomla 1.x si 2.x si WordPress). Patch-ul in sine poate fi descarcat gratuit de la adresa https://www.magentocommerce.com/products/downloads/magento/ Instalarea dureaza foarte putin.
Magento consuma resurse, dar poate fi optimizat foarte bine. Problemele de performanta vin in special de la modulele scrise (prost) de terti.
Daniel, nu vreau sa intru in polemica cu tine.
La ora actuala dezvolt site-uri atat pe magento cat si pe prestashop.
Din timp in timp arunc un ochi si in ograda altor platforme ca sa vad cum evolueaza, ce facilitati ofera si ce parere au cei care o exploateaza. NU ma intereseaza parerea dezvoltatorilor.
Ca sa pun punctul pe I abordarea mea vav de platforme si comertul online este total diferita fata de o agentie clasica, eu vad totul din punct de vedere al proprietarului de afacere online (am fost acolo) si privesc lucrurile in ansamblul lor.
(ca sa dezvolt aceasta abordare mi-ar trebui o saptamana si zeci de pagini scrise si sigur as plictisi pe toata lumea)
Ar trebui sa puneti o intrebare noua, sa detaliati tipul de business, gama de produse, si nivelul dvs de cunoastere al mediului online. Asa veti primi raspunsuri bune. Va rog deci sa puneti o intrebare noua si sa o documentati cat mai bine, dati cat mai multe detalii, atat cat va permiteti pentru ca la tipuri diferite de produse, la numar de produse diferite pe site, se vor da alte sfaturi, nu vor fi mereu aceleasi – cititi si aici: https://ecompedia.ro/categorie/tehnic/realizare-magazin-online – prezentarea mea din 2013, daca faceti un „brief” care raspunde la acele intrebari, din slie-urile facute de mine, si puneti intrebarea dand acele detalii atunci se va raspunde in cunostinta de cauza, si veti primi un ajutor mult mai eficient si util.Mersi mult.
O problema extrem de sensibila este echipa cu care doriti sa colaborati. Foarte multi stiu sa faca magazine online pentru ca instalarea platformelor opensource este destul de simpla. Noi suntem absolventi de Informatica de la Facultatea de Matematica si Informatica din Bucuresti si am dezvoltat o platforma ecommerce SaaS, pe nume FamShop. Aceasta platforma este un sistem bine inchegat ce rezolva mai multe probleme in zona de ecommerce. Cu aceasta platforma se fac magazine online, se realizeaza integrari intre magazine existente (de pe platforme opensource sau custom Magento, Prestashop, Woocommerce, OpenCart) si sisteme de gestiune ERP. De asemenea FamShop se integreaza cu marketplace-uri. Pentru mai multe detalii va invit sa cititi: http://www.famdev.ro/ro/famshop/