Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Libraria indie Bookshop.org propune o alternativa la Amazon

Lansata in ianuarie 2020 in SUA (unde are parteneriate cu peste 900 de magazine), libraria online Bookshop.org si-a deschis recent portile virtuale si in Marea Britanie (unde are parteneriate cu peste 130 de librarii) si isi propune sa ofere o alternativa celebrului Amazon, citim pe theguardian.com.

Bookshop.org ajuta cititorii sa cumpere carti de la librariile independente locale, care isi creeaza o vitrina virtuala in magazinul online si primesc intregul profit din vanzarile facute (30% din pretul de pe coperta). Cartile nu sunt descoperite cu ajutorul unui algortim, ci ca intr-o librarie fizica, fiind aranjate de experti in domeniu. Relatiile cu clientii si livrarea comenzilor (care are loc in 2-3 zile) cad in responsabiliatea Bookshop si a partenerilor de distributie.

Libraria online a fost fondata de Andy Hunter, care a povestit (pentru sursa amintita) cat de intensa a fost lansarea, in plina pandemie COVID-19: „Dupa cinci saptamani din ce credeam ca vor fi 6 luni de rafinare, de imbunatatire,de facut mici modificari, a lovit pandemia si am avut deodata vanzari masive. Am ajuns de la a vinde carti in valoare de 50.000 $ in toata luna februarie, la a vinde carti in valoare de 50.000 $/zi, in martie, apoi 150.000 $/zi, in aprilie”. In iunie, Bookshop.org a vandut, in Statele Unite, intr-o singura zi, volume in valoare de 1 milion $! Si a ajuns, in prezent, la produse in valoare totala de peste 7,5 milioane $, vandute in contul librariilor independente din tara.

„Eram eu si patru angajati, lucrand de acasa, trezindu-ne cat de devreme puteam si culcandu-ne cat de tarziu puteam, incercand sa facem treaba sa functioneze. Dar a fost extrem de satisfacator, pentru ca primeam tot timpul mesaje de la magazine, care ne spuneau «Multumim lui Dumnezeu ca ati aparut, (multumita voua) ne-am platit chiria, ne-am platit asigurarea medicala anul acesta»”, a mai explicat Hunter. Creata sub forma unei Corporatii de tip B, Bookshop.org „aduce beneficii binelui public, fiind creata cu misiunea de a contribui la bunastarea comunitatii literare independente” si, conform legii, nu va putea niciodata fi vanduta unui retailer american important, ca Amazon.

Pandemia a accelerat discrepanta dintre castigurile Amazon si cele ale librariilor micute, de cartier, iar cititorii au reactionat in favoarea acestora din urma. Iar succesul platformei in SUA l-a determinat pe Hunter sa o lanseze acum si in Marea Britanie, mai devreme de data planuita initial (2021 sau 2022). Pana la sfarsitul anului, estimeaza ca va ajunge sa colaboreze aici cu 200 de librarii.

Comentariu ( 1 )

  1. […] anual pentru libraria online fondata in ianuarie 2020, de Andy Hunter. Asa cum scriam acum 3 ani, Bookshop.org propune o alternativa la Amazon, sprijinind librariile independente, care isi creeaza o vitrina virtuala in magazinul online si […]

Leave a reply