INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu Tinterra.ro
Tinterra.ro este un magazin online de cadouri, aparut in octombrie 2021 si fondat de Maria si Radu Radulescu (foto, Administratori Tinterra.ro), un cuplu cu un background in arte plastice. E-shop-ul s-a nascut din dorinta acestora „de a avea ceva doar al nostru, o afacere pe care sa o iubim, la care sa muncim zilnic si prin care sa aducem bucurie in vietile celor ce cauta frumosul”. Magazinul e-commerce vinde textile, decoratiuni interioare si produse ceramice si din lemn – toate realizate de creatori locali si inspirate din natura.
Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!
ECOMpedia.ro: De ce ati ales acest nume pentru magazinul online?
Maria si Radu Radulescu: Numele „Tinterra” a aparut dupa mai combinatii de cuvinte care sa exprime sufletul afacerii. Am ajuns, in cele din urma, la formula „tint” („nuanta”, in engleza) + „Terra”, cu referire la inspiratia si culorile gasite in natura, la materialele naturale pe care le folosim in atelier si pe baza carora curatoriem produsele din shop. Vrem sa ne bucuram de toate frumusetile oferite de natura, dar aducandu-le – totodata – mici schimbari, pentru a le reda ce le apartine.
De unde v-a venit ideea de business? Aveti vreun model in domeniu?
Ideea din spatele afacerii a venit din dorinta Mariei de a-si exprima latura creativa prin ceva doar al ei, ceva care sa-i poarte amprenta. Alaturi de toata experienta ei in arta si domeniul creativ, am gasit impreuna o forma de a ne exprima creativitatea si de a pune bazele unui business. Ne-am gasit inspiratia in multe afaceri de familie, unde oamenii lucreaza cu sufletul in fiecare zi, pentru a-si transpune ideile creative in arta decorativa si a ajunge aproape de sufletul celor care ii sustin.
Ce v-a motivat sa incepeti propria afacere? Ati pornit la drum singuri?
Am calatorit mult impreuna si, de fiecare data, am cautat sa cunoastem o cultura si prin prisma obiectelor de decor specifice. Asa ca eram deja atasati de multe forme, materiale si concepte. Asadar, gandul unei afaceri a venit firesc si a coincis cu gandul nostru de a avea o afacere impreuna, ceva mic, de familie, cu viziunea noastra. Planurile cumva ne-au fost grabite de pandemie, cand timpul petrecut impreuna ne-a ajutat enorm sa studiem mai mult si sa gasim acea forma pe care o cautam.
Ati avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ati fost autodidacti?
Niciunul dintre noi nu a avut cunostinte antreprenoriale, nici in familie si nici dobandite in facultate. Dorinta de a avea o afacere impreuna a fost mai mare decat teama de esec, asa ca amandoi ne intoarcem mereu cu drag la studiu si nu am avut nicio problema in a deveni autodidacti. Ne-am impartit atributiile si am inceput sa studiem despre tot ce avem nevoie pentru a tine afacerea in doi: partea legala, relatiile cu partenerii, comunicarea cu clientii, social media, fotografie, packaging, etc.
Cum ati reusit sa strangeti bani pentru finantare?
Costurile pentru deschiderea Tinterra (cu tot ce a insemnat partea legala, site, produse) le-am acoperit din economiile personale, iar apoi am reinvestit toate incasarile pentru sustinerea si dezvoltarea afacerii.
V-ati lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ati depasit?
Principalul obstacol a fost delimitarea timpului personal de cel dedicat afacerii. Obisnuiam sa incepem fiecare zi cu o lista plina de task-uri de rezolvat si ajungeam sa uitam de timpul dedicat doar noua. Cu fiecare zi de munca, am invatat sa fim mai rabdatori si mai blanzi cu noi si cu lucrurile pe care ni le propunem.
Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Desi o afacere presupune considerabil mai mult timp decat sa fii angajat, aproape nu mai conteaza, cand te trezesti cu energia si gandul ca muncesti pentru visul tau. O provocare pentru noi este (cum spuneam) timpul mai scurt pentru viata personala, dar tine doar de comunicare ca la sfarsitul zilei sa fim amandoi multumiti si impacati cu tot ce decidem.
Care este publicul tinta al site-ului?
Incercam sa strangem in jurul nostru o comunitate de oameni interesati de frumos, de arta, care pun pret pe procesul de creatie si au o doza mare de respect pentru tot ce inseamna mestesug, artizanat si sustenabilitate. Sunt oamenii care sustin afacerile mici si se bucura de prezenta noastra atat online, cat si offline (la targuri si evenimente).
Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
Nu vrem sa punem problema asa, mai degraba ne gandim cum putem sa venim cu ceva diferit, prin produsele noastre. Punem suflet in tot ceea ce ream si vrem sa aducem in casele oamenilor, pe langa un coltisor de natura, si povestile frumoase ale creatiei, cu toata pasiunea si dedicarea pe care aceasta o implica.
Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
In ultimul timp, am observat o atentie tot mai mare catre tot ce inseamna artizanat, sustenabil si afaceri locale. Asta nu poate decat sa ne bucure, vazand ca oamenii inteleg tot mai mult grija si atentia depuse de o afacere mica. Tocmai de aceea, nu privim celelalte afaceri mici din industria creativa drept concurenta. Credem ca este loc sub soare pentru toata lumea, avand in vedere ca toti cautam unicitate si fiecare are un mod diferit de a-si transpune creativitatea in palpabil. Mai degraba este un efort comun de a educa oamenii despre calitate, durabilitate si ce inseamna sa ai mai mult cu mai putin.
De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Fiecare produs de pe site s-a nascut fie in atelierul nostru, fie in ale altor creatori (si poarta aceeasi bucurie sincera de a crea). Ne asiguram ca acestia isi conduc afacerea dupa aceleasi principii de calitate si respect fata de munca si artizanat, fie ca sunt din tara sau din strainatate.
Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Site-ul Tinterra este momentan singurul canal de vanzare a produselor, insa avem in plan parteneriate cu mai multe magazine fizice de decoratiuni interioare, curatoriate de la afaceri locale.
Cati angajati aveti?
Doar noi doi ne ocupam de toate aspectele afacerii.
Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realizat in luna ianurie – n.r.)?
Desi anul trecut a fost marcat de imprevizibil si provocari pentru toata lumea, numarul de vizitatori si vanzarile au crescut, in special in perioada Sarbatorilor, cand am avut propria colectie de ornamente de brad.
Ati participat la Black Friday 2022?
Nu, pentru ca se opune principiului nostru de a cumpara in tihna si de a alege fara presiunea reducerilor, cand oricum piata abunda de oferte in acea perioada.
Cum si unde va promovati site-ul?
Principalul nostru canal de promovare este Instagram, pentru ca avem libertatea de a fi cat mai aproape de cei ce ne sustin si de a-i include in toate aspectele care tin de Tinterra.
Aveti pagina de Facebook? Cat de important este acest tip de comunicare cu clientii si cat de mult investiti in ea?
Avem si pagina de Facebook, insa nu comunicam la fel de des precum pe Instagram si facem campanii platite doar ocazional. Am luat aceasta decizie raportandu-ne la publicul nostru tinta, care nu foloseste Facebook intr-o foarte mare masura.
Aveti versiune de mobile?
Da, site-ul este optimizat si pentru dispozitivele mobile si incercam sa aducem imbunatatiri in special pentru aceasta versiune.
Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Circa 3 din 5 comenzi au fost plasate de pe un dispozitiv mobil.
Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Avem incredere ca anul acesta vom continua sa crestem ca vizibilitate si numar de comenzi, cu o prezenta mai mare la evenimente si mai multe colectii din atelierul nostru.
Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Cred ca una dintre solutii este gestionarea cat mai multor aspecte ale afacerii in-house, dar asta presupune mai mult timp dedicat afacerii. Noi am ales aceasta varianta pentru reducerea cheltuielilor, fiind la inceput de drum, dar mai ales din dorinta de a putea avea control asupra intregii afaceri si de a pastra nota personala.
Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Desi pandemia a dus la o rata mult mai mare a cumparaturilor online, prezenta pe retelele sociale este aproape vitala, mai ales pentru o afacere mica. Pentru noi, este important sa ramanem relevanti in social media, iar provocarea aici vine din schimbarea continua a modului de comunicare si necesitatea tot mai mare de continut.
Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Singura problema pe care o intampinam vizavi de serviciile de curierat este comunicarea greoaie, dupa mult timp de asteptare la telefon. Pentru a asigura un cost avantajos de transport pentru clientii nostri, expediem coletele prin intermediul mai multor companii de curierat.
Ce planuri de viitor aveti in online?
Planuim sa avem o prezenta mai mare in mediul online si sa ajungem cat mai aproape de cei care ne sprijina. Totodata, lucram constant la site, pentru imbunatatirea lui si pentru o experienta cat mai usoara si placuta pentru vizitatori.
Leave a reply