Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

INTERVIU: ECOMpedia a stat de vorba cu site-ul ColorEscu.ro

 

Site-ul ColorEscu.ro s-a lansat in 2013 si a trecut prin cateva schimbari, pana acum, ne-a povestit Claudiu Bajan (foto, Fondator ColorEscu.ro): „Actuala platforma pe care o folosim pentru colorescu.ro este din 2020 si cautam mereu sa aducem actualizari si imbunatatiri site-ului. Comertul online s-a dezvoltat mult si, odata cu el, au crescut si asteptarile si dorintele clientilor, ceea ce presupune o adaptare continua”. Magazinul online vinde produse inscriptionate cu simboluri traditionale romanesti (tricouri, hanorace, pantaloni scurti si accesorii) si se ocupa de intregul proces de productie (de la prima schita, pana la verificarea calitatii). Aflati mai multe din interviul de mai jos!

Pentru intreaga lista a interviurilor realizate de noi, intrati aici!

ECOMpedia.ro: De ce ai ales acest nume pentru magazinul online?
Claudiu Bajan: Ne trebuia un nume simplu, romanesc, autentic, original, usor de rostit si de retinut. Gandindu-ma acum la toate aceste criterii, inteleg ca nu a fost o misiune usoara. Am combinat conceputul de „culoare” (care pentru noi este expresia perfecta a optimismului si a dinamismului) cu sufixul „Escu”, pentru ca, mai in gluma mai in serios, voiam sa avem un nume cu sonoritate romaneasca foarte clara.

De unde ti-a venit ideea de business? Ai vreun model in domeniu?
Un model nu am avut, desi tare ar fi fost bun! Ideea a venit din dorinta noastra de a purta tricouri cu mesaje si design care sa ne reprezinte cu adevarat. Prin 2012, cand ne-am apucat de treaba, simbolurile si elementele romanesti nu prea erau la mare pret si greu le gaseai pe haine pe care sa le poti purta zi de zi – haine comode si moderne, dar care sa reflecte identitatea noastra, intr-o forma discreta si cu stil.

Ce te-a motivat sa incepi propria afacere? Ai pornit la drum singur?
Motivatia a venit din faptul ca s-a dovedit rapid ca nevoia de a avea haine cu spirit romanesc este a mai multora. Initial, am inceput sa fac designuri de tricouri romanesti in paralel cu jobul pe care il aveam atunci. Treptat, ColorEscu a devenit tot mai solicitant, asa ca a fost clar ca trebuia sa devina o afacere careia sa ii dedic toate resursele. Am pornit la drum cu sprijinul unor prieteni care credeau si ei in proiect si asa am dezvoltat un adevarat brand autohton de haine.

Ai avut parte de educatie antreprenoriala din facultate sau ai fost autodidact?
Pregatirea din facultate m-a ajutat mult (sunt economist, de formatie), dar este drept ca a trebuit sa fiu autodidact, ca sa ma descurc. Facultatea m-a ajutat sa imi fie mai usor sa imi formez viziunea asupra business-ului pe care am ales sa il pun pe picioare. Insa a trebuit sa fiu autodidact, pentru tot ce a insemnat implementarea proiectului.

Cum ai reusit sa strangi bani pentru finantare?
Investitiile le-am facut treptat. Nu stiam ce inseamna un business in industria Fashion. Nu aveam conostinte deloc si a trebuit sa invatam pas cu pas. Asadar, nu ne-am putut aventura cu un plan de afaceri solid, pentru care sa strangem finantare. Capitalul nostru a fost mai degraba format din entuziasm si dorinta de a face ce ne place si ce parea ca place multor romani. Din fericire, asta a fost apreciat si am reusit sa crestem fara episoade de investitii majore. Sigur ca au existat momente-cheie (cand am luat primul sediu, cand ne-am mutat intr-un showroom mai mare, etc.), care au necesitat niste investitii mai mari, dar am reusit gestionam mereu resursele astfel incat sa putem face pasi inainte.

Te-ai lovit de multe bariere la inceput de drum? Cum le-ai depasit?
Barierele inceputului au fost mai degraba din lipsa de experienta. Abia cand pornesti un business realizezi cat de multe nu stii. Nu stiam prea bine cum sa gestionam bugetele, cum sa repartizam resursele pentru o crestere constanta. Le-am invatat, pe rand, pe toate. Cel mai mare sprijin a venit de la clinetii nostri, care ne-au impartasit viziunea si ne-am sustinut prin comenzi si multa intelegere in primele noastre luni de activitate.

Care sunt avantajele/dezavantajele in a avea propria afacere versus a fi angajat?
Nu voi enumera aici clasicele idei despre antreprenoriat vs. statut de angajat. Toata lumea vorbeste despre libertatea antreprenorului, dar si despre stres si responsabilitati. Cel mai important este ca atunci cand ai propria afacere primesti de undeva (o fi un „zeu al afacerilor”?) un capital de energie si entuziasm care, pe de o parte, te ajuta sa treci peste greutati si, pe de alta parte, iti umple zilele de munca de sens (ceea ce este inestimabil). Antreprenorul ajunge primul la birou si pleaca ultimul nu doar pentru ca este disperat sa faca lucrurile sa mearga sau pentru ca simte ca munceste pentru el, ci – inainte de orice – pentru ca o face cu placere, chiar daca e greu.

Care este publicul tinta al site-ului?
Prietenul ColorEscu (asa ne numim noi orice client) este iubitor de romanesc. Este tipul de roman optimist, pozitiv, care stie ca in Romania se pot face lucruri de calitate, indiferent de domeniul de activitate. Este dintre cei care stiu ca de ei insisi tine succesul personal, dar si al comunitatii. Este cel care are succes in ceea ce face si, de aceea, crede in Romania si in posibilitatile de a face bine aici (si nu se sfieste sa o arate si prin hainele pe care le poarta).

Ce atuuri are site-ul vostru, de ce ar trebui cineva sa va devina client?
ColorEscu oferta haine cu design romanesc original, design care „vorbeste” frumos despre Romania. Este un design cu un mesaj care inspira. Oricine rezoneaza cu acest mesaj de bine pe care il transmitem, devine prietenul si clientul nostru. Misiunea noastra este sa diseminam cat mai mult aceste mesaje de bine, iar clientii nostri ajuta la acest obiectiv de fiecare data cand poarta hainele ColorEscu. In oferta noastra sunt produse atat pentru adulti, cat si pentru copii, modele pentru cei din Romania, dar si pentru romanii plecati din tara, iar multe dintre produsele noastre devin cadouri si suveniruri.

Ce aveti in plus fata de concurenta? Cum va diferentiati pe piata produselor similare de la noi si cum arata aceasta piata?
Suntem cativa competitori pe aceasta piata, desi mie imi place sa spun ca am putea forma o breasla. Cu cat suntem mai multi cei care promovam frumosul romanesc, cu atat este mai bine.  Ce credem ca ne diferentiaza pe noi este probabil experienta de aproape 10 ani in acest domeniu. Am invatat ce produse sa alegem ca sa oferim calitatea dorita (pastrand un raport calitate-pret cat mai bun), lucram cu cei mai buni furnizori si cautam mereu imbunatatiri pentru solutiile pe care le folosim in realizarea produselor noastre. Pe langa toate acestea, avem un portofoliu generos de modele de design original, apreciat de cei care vor sa poarte haine care sa ii diferentieze, intr-o lume a uniformizarii favorizate de mall-uri si branduri multinationale.

De unde va cumparati produsele vandute pe site?
Procesul de productie este gestionat de noi, incepand de la prima schita a produsului, pana la etapa de productie efectiva si verificarea calitatii.

Care sunt canalele de vanzare pe care le folositi?
Avem magazinul nostru online si showroom-ul, care functioneaza si cu rolul de magazin offline. Avem si cativa parteneri care au si ei propriile site-uri sau chiar si magazine fizice. Suntem si in diverse sisteme de vanzare tip marketplace.

Cati angajati aveti?
Avem 4 angajati in acest moment si mai multi colaboratori.

Cum va merge in perioada asta (interviul a fost realiat in luna martie – n.r.)?
Suntem in grafic cu vanzarile si cu vizitele pe site. Este drept insa ca tulburarile politice afecteaza totul, inclusiv cheful de cumparaturi al romanilor. Din fericiere, zilele din luna martie ajuta la mobilizarea clientilor pe partea de cadouri si nu numai.

Ati participat la Black Friday 2021?
Am participat si noi la aceasta campanie intr-o formula proprie, pe care o folosim de cativa ani incoace – se numeste Vinerea Colorata.

Cum au aratat, comparativ, cifrele de Black Friday si Craciun 2021?
Pentru brandul nostru, rezultatele campaniilor din 2021 s-au situat peste cele ale campaniilor din 2020, cu cresteri de 30-40%.

Cum si unde va promovati site-ul?
Avem pagina de Facebook, cont de Instagram si folosim suita Google pentru promovare online. Desigur, aparitiile in presa si diverse colaborari reprezinta si ele forme de promovare a site-ului.

Cat de importanta este comunicarea pe Facebook cu clientii si cat de mult investiti in ea?
In jurul paginii noastre de Facebook s-a format o adevarata comunitate de iubitori ai romanescului. Este una dintre cele mai importante forme de comunicare pe care le avem. Avem o echipa care o administreaza inca din 2012. Folosim si promovarea platita prin Facebook – avem campanii, postari sponsorizate, etc. Bugetele difera in functie de luna si de obiectivele de promovare pe care le avem.

Aveti versiune de mobile?
Site-ul nostru este optimizat pentru mobile.

Cate dintre comenzile voastre vin de pe dispozitive mobile?
Peste 60% dintre comenzile care ajung la noi sunt facute de pe mobil.

Cum credeti ca veti incheia anul curent?
Este inca devreme sa oferim o estimare, dar speram intr-un climat mai previzibil pentru business-ul nostru in acest an. Noi tintim o crestere de minimum 30% in acest an.

Cum poate un magazin online sa reduca din cheltuieli, fara sa afecteze vanzarile?
Online-ul este mereu despre optimizare. Din fericire, esti nevoit sa te obisnuiesti cu asta inca de la inceput. Cu cat esti mai riguros cu aceste optimizari pe toate planurile, cu atat poti spera si la reduceri ale cheltuielilor. Este important sa iti alegi furnzorii potriviti si sa faci la timp orice modificare necesara. Altfel totul ajunge sa coste mult si se rasfrange si in vanzari. Un magazin online care nu este bine intretinut va duce cu siguranta la rezultate mai slabe in vanzari.

Care sunt cele mai mari provocari pentru site-ul tau, in mediul online autohton?
Mediul online este foarte competiv in acest moment. Acest lucru este o motivatie de a fi mereu mai buni, dar si o provocare peste care trebuie sa trecem. Desigur, la competitivitate se adauga si rapiditatea cu care se schimba tehnologia si – implicit – cerintele clientilor. Trebuie sa tii pasul si sa fii mereu gata de schimbari si implementari.

Ce probleme apar in relatia voastra cu firmele de curierat? Ce ati facut sa le depasiti?
Relatia magazin online-firme de curierat este foarte importanta. Este ca o casnicie, cu bune si cu rele. Este cu atat mai importanta cu cat reprezinta un element esential in satisfactia clientului final. Poti avea cele mai bune produse si servicii. Daca nu te sustine si calitatea serviciului de curierat, clientul nu va fi multumimt pe deplin. Am avut diverse probleme legate de intarzieri la livrare si alte incidente punctuale. Din fericire, le-am depasit si am avut mereu intelegere din partea clintilor nostri. Am inteles, cu timpul, ce ne dorim de la serviciul de livrare si ne-am ales partenerii care ni se potrivesc.

Ce planuri de viitor aveti in online?
Ne dorim sa crestem vizibilitatea magazinului nostru online. Avem ca obiectiv sa ne extindem prezenta pe mai multe platforme de tip marketplace. Tintim si colaborarea cu una dintre companiile care ofera servicii de marketing afiliat. In ceea ce priveste magazinul online, dezvoltam noi tool-uri: de exemplu, introducem personalizarea unor produse la cerere si alte noi instrumente.

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Leave a reply