Freelancer fara acte

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Buna, am o intrebare . Sunt studenta la arte la specializarea grafica . Vreau sa prestez servicii de desing dar ca si freelancer. Am un logo si un site, dar nu am acte deoarece nu am venit inca din asa ceva si nici nu stiu cum o sa mearga .

Intrebarea mea este : Ar fi in regula daca as face tranzactiile prin escrow ?

Cu freelance.com mi se pare complicat daca clientul nu se prea stie la calculator 😛

Ce alte solutii as mai avea pentru inceput? Daca o sa mearga treaba vreau sa imi fac PFA , dar pana anunci …

Deschis 0
Chestiuni legale LauraGraphics 7 ani 5 raspuns 2607 vizualizari 0

Răspunsuri ( 5 )

 1. Bună Laura,

  Nu am înțeles exact care este problema ta.

  Problema ta este din punct de vedere legal, vrei să fii ok cu taxele etc, sau vrei să te asiguri că primești banii respectivi, și așa folosești un serviciu gen escrow, freelancer.com?

  Mulțumesc.

  Cu bine,
  Adrian.

 2. Pai din punct de vedere legal , cum am spus mai sus nu cred ca are rost sa imi fac acte acum cand nici macar nu pot sa spun ca am clienti si ca am un venit constant din asa ceva. Sunt solutii pentru o situatie ca asta ca din punct de vedere legal sa nu fie o problema?

 3. Buna Laura,

  Poți oferi serviciile și fără PFA, legal, atâta timp cât păstrezi o evidență a tranzacțiilor (extrase de cont de exemplu), iar anul viitor în luna mai mergi la finanțe și completezi formularului 201 – Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate, sau echivalentul său pentru RO – nu rețin acum numărul formularului.

  Poți folosi un program de tipul 2invoice.ro pentru a emite facturi proforme. O factură proformă conține aceleași câmpuri ca și factura fiscală, dar nu are valoare juridică. Pur și simplu indică serviciul prestat, suma de plată, furnizorul și clientul. În felul ăsta, clientul primește o factură, știe că are de plătit, iar tu păstrezi evidența prin proforme și extrase de cont.

  Îți recomand să printezi toate facturile/extrasele, la unele bănci serviciul de online banking îți afișează doar tranzacțiile din ultimele 3 luni.

  Altă metodă mai legală, fără PFA sau SRL, nu văd. Sper să-ți fie de folos! 🙂

 4. Multumesc mult , vreau sa ma asigur ca nu o sa am probleme la inceput. Multumesc , o sa ma interesez de program pentru emiterea facturii . Multumesc mult 😀

 5. Orice client business îți va cere o factura fiscala după acea proforma.
  Pe care nu o vei putea da, pt ca nu ai o forma legala de organizare și va fi o problema.
  Personale fizice nu emit facturi dacă nu au o forma juridica (Pfa, Srl). Sunt nule.

  Ce poți face pt început sunt convenții civile, sau contracte de drepturi de autor cu firmele. Sunt la limita de legalitate.
  Dacă ai multe convenții civile într-un an, atunci îți pot fi reinterpretate ca venituri din activități independente și să-ți ceara PFA. Dar pt primele contracte sunt ok.
  La final de an depui D200 pt ele dacă sunt din România și plătești diferența de impozit (daca e cazul) și sănătatea.

  Drepturile de autor ar fi și mai simple pt tine, daca merg ca și domeniu. Se rețin la sursa impozitele și nu mai trebuie sa depui nici o declarație.

  Alina Bordea
  Consultant fiscal
  BETA CONT

Lasă un răspuns

Browse