Facturi Aliexpress Dropshipping – Ali Invoice

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

 Salut!

Vreau sa încep site-ul de droppshiping cu produse de pe Aliexpress. Am făcut toți pașii necesari ca să funcționez legal, iar acum ma lovesc de o problema. Aliexpress e dedicat persoanelor fizice și nu oferă factura persoanelor juridice. Am înțeles ca trebuie sa discut cu vânzătorul. Din păcate discuția decurge destul de greu și susține ca nu are facturi. Știu de existenta Ali invoice (extensia ce îți permite să creezi tu facturile, cu informațiile din comenzi). Întrebarea mea este dacă aceasta alternativa este legala și dacă poate lua locul facturilor emise de vânzător. Mulțumesc!

Rezolvat 0
Chestiuni legale Contabilitate & Gestiune Szathmary Edmond 5 ani 9 raspuns 6648 vizualizari 0

Răspunsuri ( 9 )

  0
  2019-02-22T13:12:16+02:00

  Nici o alta varianta nu poate tine loc de factura emisa da vanzator… inseamna ca nu ai achizitionat legal/nu poti introduce marfa in contabilitate…

  Ar mai fi o varianta… mai sunt „doamnele” alea care vand facturi false la colt de strada? LOL

  Ce ma susprinde este ca ai demarat un business, cum spui tu ai urmat toti pasii legali, probabil infiintare firma… etc bazandu-te pe un singur furnizor despre care nu stiai o chestie elementara… ca se adreseaza persoanelor fizice sinu ofera factura…

   2
   2024-03-05T22:09:10+02:00

   Acest comentariu demoralizator pentru micii antreprenori nu isi are rostul. El si-a deschis firma PROBABIL bazandu-se pe un singur furnizor IAR DACA nu va reusi cu acesta, are alte zeci de milioane de furnizori online de unde poate sa aleaga. De ce incercam mereu sa demoralizam persoanele care incearca sa faca ceva pe cont propriu?

 1. Inceraca Alibaba, acolo furnizorul iti ofera facutra, se platesc taxele vamale, 19%, iar apoi totul este in regula. Doar ca acolo nu poti cumpara gen o bucata, trebuie sa cumperi mai multe produse iar transportul este dhl, ups, fedex, firme de curierat rapide. Acuma depinde si ce buget ai.

 2. As folosi Alibaba, singurul dezavantaj e ca ar trebui sa ma ocup eu de livrări, iar când vorbim de foarte multe comenzi, lucrul asta devine mult prea greu. Ma întreb totuși cum de lumea folosește Ali invoice dacă spui ca nu e legal. Adică inclusiv cei de la oberlo spun ca dacă nu primești factura de la producător o poți face tu folosind extensiile astea. Oare în alte tari e legal asa și la noi nu?

 3. Este rea vointa vanzatorului tau. Aliexpress sau Alibaba sunt doar forme de contact pentru stabilirea unei colaborari ( din punctul de vedere al antreprenorului ). Dar, intr-adevar, trebuia sa acoperi si formele legale inainte de a da start.

  Mai departe eu nu inteleg cine-cui nu factureaza. Tu esti intermediarul comenzii si furnizorul proceseaza si expedieaza comanda in numele lui? Sau el este doar intermediarul tau ca si expeditor al bunurilor? De rest depinde jurisdicatia si legile comerciale locale, care uneori sunt mai relaxate.

  • Eu fac comanda la producator folosind datele de contact ale clientului si datele mele bancare. In alte cuvinte, eu platesc producatorul pentru comanda clientului meu, iar acesta i-o va livra lui. Eu imi facturez clientul si as vrea factura de la producator pentru plata facuta cu contul firmei. Sper ca am fost clar. Vreau sa stiu ce as putea face daca producatorul nu e dispus sa imi emita el factura.

 4. Buna ziua,

  Pentru rezolvarea acestei situatii desigur ca prima noastra recomandare este de a face tot posibilul de a solicita emiterea facturii de catre furnizor, asa cum este firesc.

  Chiar daca furnizorul nu emite un document cu titlul de factura, va prezentam prevederile art 319 Cod Fiscal care arata ca – ” În înțelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hârtie ori în format electronic, dacă acestea îndeplinesc condițiile stabilite în prezentul articol.”

  Asadar, daca aveti documente alternative, care contin toate elementele de la alin (20) –

  https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_30012019.htm#A319 – atunci chiar daca nu se mentioneaza Invoice pe respectivul document, el poate fi considerat factura.

  Daca nici acesta solutie nu poate fi aplicata atunci putem merge mai departe la art 319 alin(19) Cod fiscal care prevede ca : „(19) Pot fi emise facturi de către un terț în numele și în contul furnizorului/prestatorului în condițiile stabilite prin normele metodologice, cu excepția situației în care partea terță este stabilită într-o țară cu care nu există niciun instrument juridic referitor la asistența reciprocă.”

  Normele prevad ca :

  În sensul art. 319 alin. (19) din Codul fiscal, emiterea facturii poate fi externalizată, respectiv factura se poate întocmi de un terț în următoarele condiții:

  a) furnizorul/prestatorul să notifice prin scrisoare recomandată organului fiscal competent faptul că emiterea de facturi va fi realizată de un terț, cu cel puțin o lună calendaristică înainte de a iniția această procedură, și să anexeze la scrisoare numele, adresa și, după caz, codul de înregistrare în scopuri de TVA ale terțului;

  b) factura să fie emisă de către terț în numele și în contul furnizorului/prestatorului;

  c) factura să cuprindă toate informațiile prevăzute la art. 319 alin. (20) sau, după caz, la art. 319 alin. (21) din Codul fiscal;

  d) facturile să fie puse la dispoziția organelor fiscale competente fără nicio întârziere, ori de câte ori se solicită acest lucru.

  Asadar, exista posibilitatea ca un tert sa emita factura in numele furnizorului in conditiile respectarii prevederilor de mai sus.

  Consideram ca exista si posibilitatea de a genera factura cu extensia respectiva, pe care ar fi bine sa o transmiteti si furnizorului pentru o confirmare si la care sa anexati si documentele pe care le transmite Ali Express.

  Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

  O zi frumoasa

  Mircea Capatina
  https://www.smartbill.ro/

  Cel mai bun răspuns

Lasă un răspuns

Browse