Factura cu TVA. Import din UE.

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

As vrea sa import niste produse din Franta. Firma noastra nu este platitoare de TVA. Din ce stiu eu ar trebui sa platesc factura cu TVA atunci cand fac un import din UE. Producatorul din Franta mi-a spus insa ca ei nu percep TVA nici pentru Franta si nici pentru Romania. Cum este corect? Ma intereseaza sa fie totul in regula pentru contabilitate. Multumesc.

Deschis 0
Contabilitate & Gestiune Man Alina 5 ani 2 raspuns 3867 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

 1. Buna Alina,

  Achizitiile efectuate din Uniunea Europeana poarta denumirea de achizitii intracomunitare. Importurile se refera doar la achizitii din afara UE.

  Firma dumneavoastra fiind neplatitoare de TVA, atunci cand efectueaza astfel de achizitii intracomunitare de bunuri are urmatoarele posibilitati:
  – face achizitii in limita unui plafon de 10.000 EUR, caz in care va primi factura cu TVA din Franta pe care o va achita furnizorului. Furnizorul din Franta va factura cu TVA, fiindca dumneavoastra nu ii puteti transmite un cod valid de TVA in baza caruia acesta sa aplice scutirea.
  – daca intentioneaza sa depaseasca acest plafon, trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA fie special, fie normal.

  Daca va inregistrati in scop special, va primi un cod valabil doar pentru achizitii intracomunitare, in baza caruia furnizorul din Franta va factura fara TVA. Dumneavoastra insa prin decontul special de TVA pe care veti avea obligatia sa il depuneti, veti calcula si plati TVA aferenta achizitiei (la cota de TVA din Romania).

  Daca va inregistrati in scop normal de TVA, veti primi factura fara TVA. Veti avea obligatia insa sa reflectati TVA colectata si deductibila pentru toate achizitiile/vanzarile care nu sunt scutite, sa depuneti declaratiile de TVA (300, 390, 394) si sa platiti (sau sa aveti de primit) taxa care rezulta din decontul de TVA.

  Sper ca informatiile de mai sus sa iti fie de folos.

  O zi frumoasa

  Mircea Capatina

  https://www.smartbill.ro/

 2. Buna ziua,

  Partea cea mai simpla si corecta e sa faceti firma platitoare de tva.

  Atunci o sa faceti achizitii intracomunitare, cu tot ce inseamna declaratii si taxe.

  O zi buna,

Lasă un răspuns

Browse