Cum pariaza retailerii pe Internetul Tuturor Lucrurilor (IoT)?
Suntem deja conectati: la smartphone-ul de care nu ne dezlipim in metrou, la tableta pe care o luam in brate acasa, la laptopul de la birou, la smartwatch-ul cu care alergam la mana pentru a ne masura ckm parcursi/caloriileconsumate, la toate aplicatiile pe care le folosim zilnic. Dar retailerii sunt convinsi ca ne indreptam spre o lume in care ne vom conecta la Internet prin tot ce misca, in care tehnologia purtabila (a.k.a. „wearables”) le va oferi doctorilor informatii despre sanatatea noastra, in care Internetul Tuturor Lucrurilor (Internet of Things/IoT) va fi rege, cu alte cuvinte, scrie forbes.com.
Desi IoT-ul nu este inca ceva mainstream (in 2014, mai putin de 16% dintre gospodariile americane aveau un astfel de sistem), cumparatorii sunt pasionati de dispozitive IoT, iar Consumer Technology Association (CTA) din SUA se asteapta ca industria electronicelor sa vanda obiecte in valoare totala de 287 de miliarde de dolari! Asa ca brand-urile investesc in obiecte „destepte”, cu senzori care le permit sa stranga si sa faca schimb de date online.
Recent, peste 900 de retaileri s-au adunat la Las Vegas, la anualul Consumer Electronics Show (CES), unde au scos la inaintare produse ca: OMBra (un sutien de fitness, care monitorizeaza ritmul cardiac al purtatoarei, trimitandu-l unei aplicatii; costa 150 de dolari), Windows Universal Platform (Microsoft iti permite sa integrezi toate datele despre casa proprie intr-o platforma in care interactionezi cu Cortana si afli informatii despre cine se uita la TV, cat mai dureaza ciclul masinii de spalat etc.), sisteme LED care trimit managerilor informatii despre vitrinele la care stau cel mai mult oamenii, in magazinul lor, la chip-uri RFID (plasate pe rafturi, in magazine; cand plasezi un produs deasupra lor, afli informatii despre productia acestuia).
Retailerii vor sa redefineasca experienta e-commerce-ului apeland la IoT, iar lantul american de magazine de discount Target face parte dintre acestia. Compania vrea sa prinda avans in domeniul IoT, care nu este inca unul mainstream, asa ca a deschis anul trecut, in San Francisco, Open House (foto 1), un spatiu de 325 m2 in care sunt prezentate 35 de dispozitive casnice conectate la Internet, ca termostatul Nest, music player-ul Sonos ori yala inteligenta August. Astfel, Target testeaza reactia clientilor la produsele viitorului, umanizeaza conceptul de IoT si ia avant in cursa spre mainstream.
In vara lui 2015 s-a deschis si Connected Showroom-ul Sears (lant de magazine care vinde haine, electrocasnice, bijuterii si multe altele), 371 m2 intr-un depozit din San Bruno (California), unde vizitatorii patrund intr-o casa a viitorului, cu o usa de garaj inteligenta, un filtru de cafea la fel si becuri care nu sunt nici ele mai prejos (foto 2).
Leave a reply