Cumparare domeniu, fara obligatiile fostului proprietar

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Cazul majoritatii magazinelor on-line de pe la noi: se deschide magazinul, administrat de firma A. Aceasta face niste vanzari, isi creeaza obligatii cu service/garantii, apoi da faliment. Magazinul e apoi cumparat de firma B, care nu preia insa si obligatiile firmei A.
Si ciclul se repeta.

Este legal ca firma B sa cumpere doar domeniul magazinului detinut de firma A, dar sa “uite” de obligatiile acesteia (service/garantii)?

Este posibil ca firma B sa aiba acelasi administrator ca al firmei A. In cazul asta se poate vorbi despre spalare de bani?

Va multumesc!

Deschis 0
Chestiuni legale Nicusor Stratila 10 ani 2 raspuns 864 vizualizari 0

Răspunsuri ( 2 )

 1. Legal o companie poate vinde doar parte din bunurile, din “asset”-urile pe care le detine… un astfel de asset este si domeniul de internet, care nu poate fi vandut ca la carte, cu un contract de vanzare cumparare, dar se poate cred cesiona. O alta modalitate este renuntarea la el, si imediat noul proprietar il cumpara de la ROTLD. Indiferent cum se realizeaza practic, nimeni nu obliga cumparatorul sa ia si firma cu ocazia asta. Este ca si cum atunci cand cumperi o marca, un drept de proprietate intelectuala ar trebui sa cumperi si compania care detine marca respectiva.

  Insa este cu totul adevarat ca se creaza confuzie in randul utilizatorilor de internet care nu au cum sa stie modul in care s-a realizat tranzactia, si unde asocierea (probabil veche de ani de zile) dintre un nume de domeniu si un nume de firma este greu de schimbat.

  Drept dovada, a acestei stari de fapt, redau mai jos un email primit azi de la un client obisnuit, pe blogul meu personal:

  “Din pacate am observat ca e o problema generalizata pe piata. La momentul asta nu cred ca mai exista magazin on-line care sa nu fi facut “smecheria” cu falimentul, cumpararea domeniului de altii si neacordarea vreunei garantii catre clientii vechi.
  Va propun sa cumparati “de afara”, direct de la producator. Preturile sunt oricum cam aceleasi, dar in caz ca aveti probleme cu garantia, producatorul isi va onora obligatiile.
  Cat despre “onor” comerciantii romani, falimente cat mai rasunatoare le doresc!”

 2. Am mai primit niste informatii.

  1) DA – un magazin/domeniu, se poate vinde un magazin catre o alta firma si atunci scapa de garantii si restul.
  2) Nu, nu este spalare de bani.

  Nu este sigur ca e vorba de o infractiune, ar putea intra la inselaciune poate, dar e greu de demonstrat.

Lasă un răspuns

Browse