Creeaza-ti un Cont Nou

Login


Lost Password

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

Adauga o intrebare

You must login to ask a question.

Login

Creeaza-ti un Cont Nou

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Morbi adipiscing gravdio, sit amet suscipit risus ultrices eu.Fusce viverra neque at purus laoreet consequa.Vivamus vulputate posuere nisl quis consequat.

Cum e sa lucrezi, de fapt, la Amazon?

Salarii date cu intarziere, intimidare, munca in schimburi chinuitoare si abuzuri de tot felul – asa arata universul profesional al soferilor Amazon, care asigura livrarile gratuite ale gigantului online, conform unui articol marca businessinsider.com. Business Insider a stat de vorba cu 31 de fosti si actuali soferi care lucreaza pentru 14 companii terte, ce livreaza coletele Amazon, care si-au descris in culori deloc roz angajatorul.

Amazon are peste 100 de milioane de membri Prime, care primesc gratuit ce comanda pe site, in 2 zile, iar compania a livrat peste 5 miliarde de colete Prime in intreaga lume, in 2017. Pentru livrarea acestora, angajeaza soferi prin programul Amazon Flex (acestia facandu-si singur programul si fiind propriii sefi) si foloseste companii de curierat (FedEx, UPS si USPS) – asa-numitii Partneri de Servicii de Livrare (DSP). Cei 31 de soferi DSP spun ca sunt presati de restrictiile de timp sa circule cu viteza, sa treaca pe rosu, sa nu faca opriri pentru a se odihni, a merge la baie sau a manca si ca nu le sunt platite orele suplimentare. Pentru un curier tipic Amazon, o zi de munca tipica inseamna intre 250 si 300 de colete care trebuie livrate (de Sarbatori, numarul poate fi de 400).

Amazon a transmis ca „e imposibil sa caracterizezi o retea de mii de soferi livratori pe baza unor anecdote, dar recunoastem ca micile afaceri au uneori nevoie de mai mult sprijin. Am lucrat cu partnerii nostri, le-am ascultat nevoile si am implementat programe noi, pentru a ne asigura ca micii livratori au uneltele necesare pentru a oferi o experienta de nota 10 clientilor si angajatilor”.

Nu este prima data cand Amazon este descrisa drept o companie care promoveaza un mediu de lucru nociv: in 2015, New York Times scria ca Amazon impune standarde stricte angajatilor, unde supravietuirea celui mai puternic face legea (Bob Olson, un fost angajat Amazon Books Marketing, spune ca „mi-am vazut aproape fiecare coleg plangand la birou”). Recent, acelasi businessinsider.com scria ca angajatii lauda salariile mari, faptul ca poti lucra de acasa pe unele posturi, esti incurajat sa vii cu idei noi, ai numeroase sanse de a invata si colegi extrem de destepti, iar 74% spun ca ar recomanda compania unui prieten (conform review-urilor de pe Glassdoor, unde Amazon are un rating de 3,8 din 5 stele). Reversul medaliei? Adio, viata personala, 15 – 16 ore de munca/zi, uneori si in concediu, sefi dificili („In 1863, Lincoln a eliberat sclavii, iar in 1995 Jeff Bezos a gasit o portita de scapare”, spune un account executive din Seattle).

Despre Monica-Ioana Buzea

Cofondator, PR Consultant & Social Media Manager la CreativeCreature.ro (agenție de PR și comunicare). Mă ocup de ştiri, analize și interviuri relevante din domeniul comerţului online autohton şi internaţional pentru ECOMpedia.ro de la finalul lui 2015.

Follow Me

Comentarii ( 2 )

  1. […] la locul de munca. Angajatii din diverse locatii au facut eforturi sa isi creeze sindicate, iar povestile de groaza ale curierilor sunt deja […]

  2. […] din depozite si gradul de automatizare a acestora, dar este nevoie de o schimbare interna majora in relatia cu angajatii, pentru a evita criza de personal anuntata. Documentul intern face referire la faptul ca un sondaj […]

Leave a reply