Cu sau fara diacritice? Care este efectul acestora asupra SEO?

Raporteaza
Intrebare

Please briefly explain why you feel this question should be reported .

Raporteaza
Cancel

Salutare tututor. De aproape un an ma ocup si eu de un mic magazin online de carti si sunt foarte incantat de ceea ce fac. Iar de cateva zile am descoperit aceasta comunitate unde am aflat multe informatii utile, pe care deja am inceput sa le implementez. Si tin sa va multumesc pentru asta.

Intrebarea care ma framanta pe mine si a carei raspuns nu l-am gasit pe site este daca sa folosim sau nu diacritice pe siteul nostru. Care este efectul acestora asupra SEO?

Se stie ca majoritatea utilizatorilor de internet nu folosesc diacritice , poate pentru ca e mai simplu sa scrii fara. Din punct de vedere estetic mi se pare mai corect sa scrii cu diacritice o descriere a unui produs. Insa daca o sa dam un search pe Google la un cuvant, Ex: carti(fara diacritice) si cărţi(cu diacritice) rezultatele vor fi cu totul si cu totul diferite.

Sunt curios daca si-a mai pus cineva intrebarea aceasta si daca are vreun raspuns. Multumesc.

Deschis 0
SEO Andrei Rezmerita 10 ani 8 raspuns 4814 vizualizari 0

Răspunsuri ( 8 )

 1. Orice firma de seo si chiar incepatori cu o oarecare experienta iti vor raspunde: 100% fara diacritice.

 2. Din experienta mea, fara diacritice e mult mai bine pt magazine de vanzari. Pt bloguri este bine cu diacritice.

 3. Ma refeream exact ce spunea Radu de la seomonitor: cautari diferite la versiunea cu diacritice si fara.
  Atunci cand investesti in seo, ai in vedere si aspectul asta.
  Ca google stie, recunoaste, ar putea… e alta poveste: ideal e sa-l ajuti cat mai mult.

 4. Asa cum ai vazut mai sus nu prea conteaza, insa, conteaza din punct de vedere al utilizatorilor. Site-urile scrise cu diacritice sunt ÎNŢELESE cu 5-10% mai repede si mai bine decat site-urile fara diacritice. Idem si la reclamele adwords care folosesc diacritice, sau chiar la acest comentariu.

 5. Buna ziua,

  un subiect interesant, o intrebare care o aveam si eu trecuta in lista. Va multumesc pentru raspunsurile voastre

 6. Multumesc mult pentru raspunsurile dvs. Analizandu-le am tras concluzia ca ar fi bine sa utilizez diacriticele si sa ignor factorul SEO doar daca utilizatorii site-ului valorizeaza limba romana si tin cont de scrierea corecta. Si cred ca pe un site care vinde carti s-ar preta o scriere corecta. Desi am vazut site-uri foarte mari care nu folosesc diacriticele si asta imi da de gandit. Probabil am sa fac un sondaj in randul clientilor 😀

 7. In momentul in care se va dori performanta, inevitabil toata lumea va trece la inlocuirea diacriticelor si inclusiv la folosirea meta keywords.
  De preferat sa se aloce din timp un buget, care sa compenseze ignorarea acestor specificatii din lunile sau anii precedenti.

 8. În trecut este posibil ca diferențele să fi fost mult mai evidente. Astăzi însă, nu mai este cazul.

  Există totuși două mari argumente împotriva diacriticelor, pe care am să încerc să le combat.

  1. Scrisul este mai ușor și mai rapid fără diacritice.

  Ei bine, da, este și nu te obligă nimeni să le folosești mereu, când te joci sau în chat pe Facebook, cu prietena. Totuși, atunci când încerci să scrii ceva profesional, chiar și pe internet, indicat ar fi să le folosești. Cum spunea și Liviu mai sus, crește lizibilitatea. Chiar nu cred că 5-10 minute în plus cât pierzi în total din cauza lor mai contează, printre zecile de refrazări și alte corecturi. La fel de bine am putea să scriem și k în loc de ca, knd în loc de când și kkt în loc de … în fine. Sper că s-a înțeles ideea 🙂

  2. Oamenii caută fără diacritice

  Acest argument este practic irelevant, din moment ce Google face extrem de ușor legătura dintre a și ă sau â, s și ș etc. Poți testa asta direct în chrome, folosind acum CTRL + F. Scrie o bucată din acest comentariu fără diacritice și Chrome o va evdenția oricum cu galben.

  În fine… eu nu militez pentru scrisul cu diacritice neapărat. Fiecare scrie cum vrea. Dar atunci când cineva spune că rankezi mai bine dacă scrii fără diacritice, nu sunt de acord.

  Diferența în unele rezultate este extrem de mică, 1-2 poțitii și e cel mai probabil legată de interlinking și ancore. Am primit informații și de la John Mueller despre motivul acestor mici diferențe. Despre comentariul lui și tratarea acestui subiect mult mai în detaliu puteți citi aici: https://seoproject.ro/cu-sau-fara-diacritice/

Lasă un răspuns

Browse